Bilar vi borde inte få: Saab 9-4x

Om du frågar ett får där gräset är grönaste, kommer det att peka oss till andra sidan av staketet. Det finns de bästa örterna och de vackraste gräserna! Får är välkända experter på dessa frågor, så förmodligen får fåret. Det är detsamma med fordonsindustrin drömmar. Saker som är utom räckhåll är särskilt önskvärda.

Saab 9-4x i Dresden
Saab 9-4x i Dresden

Ibland med rätta. Saab har 9-4x, en SUV som producerades i små siffror för USA och kommer sannolikt inte att uppleva sin europeiska debut. 9-4x var för många en överraskning på den tyska återförsäljarturen. Också för mig, eftersom 9-4x imponerar med många kärleksfullt utformade detaljer som du inte ser vid första anblicken.

Saab-hockeypinnen, en av svenskarnas viktigaste designegenskaper, citeras alltid i kroppen. Till exempel i spoilern på bakluckan. Strålkastarna, i nordisk isblå, är ännu mer slående och lite svalare än i Saab 9-5. Naturligtvis är sidoindikatorerna också vackert "is".

Saab 9-4x Hockey Stick - Citat i bakluckan
Saab 9-4x Hockey Stick - Citat i bakluckan

Inuti fortsätter detaljens kärlek. Dörrkarmarna är upplysta i mörkret och konceptet med omgivande belysning har antagits och förfinats av den nya Saab 9-5. Saab 9-4x skapades i GM-eran och som en Saab-förare kommer du att bli lite förbluffad vid denna tanke.

Låt oss komma ihåg Saab 9-5 den första serien, som försvann några små funktionen med varje nytt år att arbeta på ett kostnadseffektivt sätt. I slutet av GM era då en sådan modell med så bra detaljer? 9-4x är mindre en GM-produkt. Han är först och främst en Carl-Peter Forster bil, då en Saab och sedan GM. Hans envishet skyldig nya Saab 9-5, 9-the 4x och Opel är skyldig honom en hel del.

Saab 9-4x - se mig i de blå ögonen, den lilla!
Saab 9-4x - se mig i de blå ögonen, den lilla!

Forster-produkterna har lett Saab till en ljus framtid. Även det faktum att Opel är kvar där, är du skyldig till Forster bilarna. Nu när rörledningen är tom blir den mörk och obekväm för Opelans.

9-4x ser inte bara bra ut, den körs på samma sätt. Våra testbilar var press bilar från USA, några av de allra första 9-4x som sprang i Mexiko från bandet. Den 6-växlad automat i perfekt harmoni med den laddade 6-cylinder, är allhjulsdrift superb. Oavsett om det var på motorväg, kullersten eller obelagd terräng, var vi alltid bra på vägen.

Saab 9-4x, som säger att sidindikatorn inte ska vara trevligt?
Saab 9-4x, som säger sidindikatorer får inte vara vacker?

Den aktiva Drive Sense-upphängningen var inte opåverkad. Europa-versionen skulle ha varit lite finare inställd, skulle ha haft en annan upphävning och bättre bromsar. Dessutom en konsumtionsoptimerad motor för modellår 2012. Men vi kände oss alltid i goda händer i den amerikanska versionen. Lägg till det, för hjärtat och bilens sinnen, ett bra, robust ljud, vilket alltid var trevligt, aldrig irriterande.

Bilen är byggd i Mexiko. Kombinationen av GM och Mexiko väcker inte någon stor förväntan i mig. Helt fel! Saab 9-4 känns väldigt europeisk, mycket till Saab och lite efter tyska premium varumärken. Vilket ska förstås positivt. Ingen liten amerikansk swing, som vi vet från Chevy och Co.

Bara drömt? Saab 9-4x i Frankfurt
Bara drömt? Saab 9-4x i Frankfurt!

Som visar att Saabs kunde ha byggts någonstans i världen. Även i Mexiko, om bara DNA är rätt och detaljerna finns där. För Europa skulle det ha varit en högkvalitativ inredning för 9-4x. Bättre sittplatser, olika läder. Det skulle inte vara nödvändigt. Sätena var väldigt bekväma, instrumentbrädan täckte med läder och kontrasterande sömmar. Premium? Hur som helst, stäng.

Saab 9-4x är för bra för att inte bygga. Saab 9-5 sportkläderna också. Att vi inte ska få båda bilarna gör oss ledsna. Skyllet är inte i Detroit och inte hos GM. Det skulle vara för lätt, vi borde tänka på det. Först och främst är det i Sverige, där ett litet bilföretag med kommersiell oförmåga och brist på realism blev konkurs.

Nu har GM dock möjlighet att ge oss och Saab en andra chans. Beviljas, oddsen är ganska smala, men de är där. Kanske kan vi fortfarande få 9-4x och 9-5 i våra garage.

Vad är GM planering med Saab 9-4x? Mer om det i en av de följande artiklarna.

Text: tom@saabblog.net

11 tankar om “Bilar vi borde inte få: Saab 9-4x"

 • blank

  En Saab ser fortfarande vackrast ut i Dresden. 😉

 • blank

  före 9-7x Jag har suv ignoreras också och anses överflödig. faktiskt jag köpte det för att jag gillar gamla 9-5 inte som rätt, 9-3 mindre än min aero9000 var och senare var gammal redan över 12jahre och 250.000km hade hämtat. den 9-7x var något annat och i synnerhet amitypisch med en omfattande standardutrustning och hyra det Saab finns i alla andra! Den senare förenar 9-4x nu och ännu bättre och mer Saabian! Den saknade diesel skulle inte ha stört mig. men jag gillar också den nya 9-5, speciellt limousinsformen är snäll! synd som förmodligen inte är tillgänglig nu!

 • blank

  Stötta. en riktigt bra bil. Definitivt en konstig känsla att ha kört i en bil som aldrig riktigt går i serieproduktion - vad som helst.

  Vad SAAB-äggen verkligen saknar är en trevlig 6-cylinder diesel. Saknas i 9-5 och 9-4X och om du har det redan, kan du ta den i 9-3 ja, så de värda utvecklas.

  Men tyvärr är det allt önsketänkande just nu ...

  • blank

   har det inte heller något att göra med Saab-berättelsen som den inte finns (ännu)?

  • blank

   Hej Max! Ja, det stämmer, det känns konstigt. En helt ny upplevelse - du vill ha något och du får inte det. Även om det finns. 9-4x skulle också ha varit min nya Saab för 2012 ...

 • blank

  Jag skulle inte heller ha något emot en 9-4x (II) skriven av Jason Castriota ...... .. detta skulle nästan säkert inte vara en nackdel ... för det första den nya Saab-designen av 9-3 (III) skulle kunna fortsätta i en slags avancerad teknik som IQUON och liknande kunde hitta sin väg och vad som är ännu viktigare skulle en dieselmotor i 9-4x inte längre vara absurd ... och skulle öka chanserna avsevärt på den europeiska marknaden .... en 300 hk bensinmotor med en toppfart på 200 km är inte Columbus ägg och tävlingen kan verkligen göra det bättre ...

  Jag ser ett förnekande av en licens som en chans att sticka ut och fira en återfödelse med de senaste modellerna ...

  • blank

   Emely talar från mitt hjärta! Allt som fortfarande saknades i 9-4 I (mycket viktigt exempel: dieselmotor) kunde mycket väl läggas till en ny utveckling - särskilt en ännu mer typisk (original) SAAB-design. Det senare skulle också gälla en 9-5 III.

   Gå bort från GM! Så snart som möjligt! När kommer vi äntligen få information om Rachel Pangs förslag angående fortsatt produktion - Sverige vakna äntligen !!!!!!

 • blank

  Bra artikel, Tom, som alltid. Skulle ha varit en fantastisk sak. Kanske bör du äntligen använda dina kvaliteter för en mer meningsfull sak. För märken som bygger bilar menar jag 😉. Inget brott, du vet vad jag menar ...

 • blank

  Låt oss satsa på att 9-4 X får en blixt som Antara inte ens kommer in i krukorna efter ansiktslyftan.

  Ciao

  ram

 • blank

  Varje positiv rapport om 9-4x är som ett "sticka i hjärtat" ...
  Eftersom det skulle (trots mitt ganska allmänna "avslag" på SUV) ha varit nästa Switzer ..., Mex ..., öh, schweizisk med oss!

  En riktigt bra bil (så från att se, sitta, känna, Tatschen, kunde köra nästan bara du honom)!
  Speciellt den bästa versionen med full utrustning skulle ha prissatt ett nästan oslagbart erbjudande, eller hur?

  • blank

   Men åtminstone handlar det om bilar igen. Alltid bara affärer gör dig sjuk 🙁 Jag skulle vilja läsa mer om SAAB, även om oldies eller SAAB-möten (om absolut nödvändigt 😉)

   Finns det även en rapport om 9-5 SC?

Kommentarer är stängda.