Saab Streiflichter på helgen

Det går vidare! Långsam men stabil. Kanske lite för långsam för vår smak, men som alltid måste vi vara tålmodiga. Förra veckan publicerade ett stort svenskt affärspapper möjligheten till en mycket snabb Saab-försäljning. Möjligheten har nu blivit inbetalad, försäljningen kommer inte att ske så fort.

Konkursförvaltarna i Sverige gör sitt jobb och kommer nu att sätta ihop ett ledningsgrupp. Saabs chefer erbjuds ett nytt anställningsavtal: de borde arbeta för administratören och hålla företagsstrukturen lämplig för en eventuell försäljning. Fram till 20. Januari, ledningen av chefer bör vara redo.

Förutom den snabba försäljningen var tanken att återigen kasta banden och igen för att producera 100 nya Saabs. Tanken är bra, eftersom 100 nya bilar, som nu mer eller mindre är färdiga på banden, skulle ge likviditet till konkursförvaltaren. Tyvärr är fackföreningarna ännu inte helt kompatibla med planerna, för närvarande har ideen misslyckats på grund av deras invändning.

Fackföreningarna har väntat på mer information från konkursförvaltaren i flera dagar. Allmänheten har kritiserats, inte så inblandad som önskad. Det kommer säkert att förändras under de närmaste dagarna.

En som alltid har varit positiv till Saab ser framtidens varumärke som kolsvart. Lars Holmqvist, chef för den europeiska billeverantören, ser ingen framtid för Saab. Tekniken och fabriken kan fortsätta, men 99% procent är säker på att den inte längre kommer att lanseras under Saabs varumärke, sa han till Reuters i går.

Beviljas, situationen är knepig. Även om varumärket inte är en del av fabriken skulle å andra sidan bruket av varumärket vara knutet till Trollhättans plats. Om du får tillstånd att använda rättigheterna.

Tekniklicenserna tillhör GM, liksom licenser för produktionssystemen. Köparen skulle behöva ta med flera saker under ett tak. Inte lätt!

Men vad är det meningslöst att köpa utan att använda varumärket Saab? Endast logotypen med griffin, det svenska ursprunget och historien gör platsen väldigt intressant. Om han inte har fel, herr Holmqvist.

Text: tom@saabblog.net

4 tankar om “Saab Streiflichter på helgen"

 • Men där måste du hitta några riktigt dumma människor som kommer att köpa det här skrotade skrotet

 • Varför var 100-bilar inte redan tillverkade och levererade i mars 2011,
  om de redan är mer eller mindre färdiga på banden?
  Det här är nästan makabert, vilket kan produceras plötsligt under en insolvens bil, där kunder har väntat på nästan ett år!

  Hur lång tid tar det egentligen tills produkton kan startas igen?
  jag minns segrar från victor muller,
  att han alltid talade om flera veckor, om han menade att göra det,
  tills bilar kan produceras igen.

  • blank

   Saab har redan byggt några bilar för några veckor sedan, vilket inte helt uppfyllde orderspecifikationerna. Nu färdiga bilar ska slutföras, med delar som finns tillgängliga på fabriken.

 • blank

  Enligt min uppfattning är det absolut ingen mening att göra inköp utan att använda Saab-märket! Logotypen med griffin ger fordonet den exklusivitet som vi uppskattar så mycket. Holmqvist är förhoppningsvis fel.

Kommentarer är stängda.