Saab framtid: Alla vägar leder till Detroit (igen ...)

Låt oss se det positivt. För några dagar sedan började den dagliga rubriken på bloggen med ”Saab konkurs….”
Tills en vänlig läsare sa i sin e-post att jag inte borde göra det. Under tiden har vi blivit ”Saab Future….” arbetade upp, men måste svälja det bittera amerikanska pillret igen.

Vi kan inte komma över Detroit. Eller snarare, de potentiella köpare. De letar efter kontakt med GM: s huvudkontor. Det har redan kommit kontakter, förhandlingar har inte gjorts hittills, bekräftade GM-presses talesman James Cain igår. Och genast gjorde han det klart: GM kommer inte att förhandla med några intresserade parter.

Jag ser det med ett skratt och ett gråtande öga. Den nya Saab 9-4x och Saab 9-5 sportbil är fantastiska bilar. Det här är de nya modeller som Saab behöver desperat. Egentligen är de för bra för att de ska dö. Så jag är glad att de två nya Saabs inte är döda än. Det är en sida.

Den andra är dessa tröttsamma GM-licenser. Än en gång är GM den institution som kommer att bestämma Saab ödet. Jag tycker inte om det och ger mig en obekväm känsla. Oavsett vem köper Saab, måste han ordna med GM. Saab 9-3, designad av Youngman som ett gapfyllmedel för produktionen av sina egna produkter, är i liten utsträckning förorenad av GM. Saab PheniX plattformen också.

Värre. Produktionen i Trollhättan är delvis beroende av GM och körs med amerikansk licensierad mjukvara. Så välvillig GM-cheferna är brådskande nödvändiga. Det blir intressant. Det faktum att du inte gillar kinesiska, du har upprepade gånger och mycket utiplomatic proklamerat. Men gillar du turkar, indianer eller centrala européer? Hur tolerant är Detroit? Det kan vara spännande och informativt.

GM vald, konkursförvaltarna gör samma sak. Jag är inte säker på om du ska ta de svenska pressrapporterna på allvar eller om jag ska trycka på Ingnore-knappen.

Precis som du inte vill prata med alla i Detroit, vill du inte heller i Trollhättan eller Stockholm. Enligt uppgift sorterade konkursförvaltaren ut den indiska investeraren Mahindra & Mahindra. Beviljas, Mahinrda fick en dålig start. Med den tidigare Antonov-advokaten Carlström (mina svenska vänner var förskräckta) hade de gjort ett mycket dåligt val. Men räcker det för att rensa bort en allvarlig möjlighet?

Låt oss vänta! Ungefär tre veckor sedan anlände vi nästan i slutet av resan. Konkursbegäran lämnades in och vår bilkärlek var nästan död. Idag skriver vi om en eventuell framtid.

Det är en, jag tror, ​​mycket bra utveckling. I alla händelser har konkursförvaltarna tagit rätt väg, kanske ett eller annat beslut måste åtgärdas en liten bit. Men riktningen är rätt!

De lämnar ingen tvekan om att Saab ska säljas som ett komplett paket. Så Saab Automobile, Saab Tools, Saab Powertrain och Saab Parts. Naturligtvis också vårt älskade företags museum. Det är det budskap de gav till pressen. De måste mätas efter deras framgång.

Text: tom@saabblog.net

17 tankar om “Saab framtid: Alla vägar leder till Detroit (igen ...)"

 • Det är inte det. Att acceptera länkar eller inte är enligt administratörsgruppens eget gottfinnande. Beroende på det länkade innehållet. Om du vill ha mer information, då via post.

  • Utan att vandra runt på ämnet eller den försumliga länken, vill jag inte förbli okunnig nu.
   E-postadress är känd.

   Med hälsningar GALLIX

 • En intressant artikel!

  • Raderad länk?

   Finns det några rättsliga invändningar eller ”bara” kollegiala?

   • Mer faktiska ...

    • Radera bara - det är inte heller en saklig diskussion.
     Diskuteras inte information, åsikter och åsikter från andra, säkert också hedervärda SAAB-vänner?

 • Vad sägs om Magna? De borde faktiskt ha nära kontakter med GM (från Opels historia). Magna har investerat miljoner i Opels historia, då borde de faktiskt ha tillräckligt med pengar för Saabs marknadsföring, så ett nytt varumärke. De har FoU och produktionskunskap ändå. Enligt min mening den mest lovande budgivaren.

 • Hej och god kväll. Jag håller helt med de tidigare talarna. När jag tror att GM inte var för länge sedan på kanten och utan hjälp även i historiaböckerna med anteckningen "GM är bruten och begravd" skulle bli mottagen, gör jag bara deras beteende arg.

  Räddade med miljarder i stöd (GM), de räddade sitter nu vid den stora spaken och bestämmer om vårt älskade varumärke kommer att överleva eller äntligen gå ner. Detta faktum fyller mig med en stor del av trots och .... Under inga omständigheter kommer jag att beställa ett fordon från GM om det behövs. Det är säkert!!

  Vilken nationalitet som köpare är nu föredragen av de stora patronsna, kan vi verkligen inte gissa. Jag hoppas bara att herrarna är villiga att hålla överens och den tidigare lojala arbetskraften behöver inte uthärda denna outhärdliga situation.

  Jag vill i alla fall inte vilja köra någon annan bil och skulle vilja beställa en ny Saab !!!!!

  Allen Saab-lern är fortfarande en trevlig helg

 • Man, när kommer Detroits Death Star att sprängas? Naturligtvis menar jag bara bildligt talat ...

 • Men gillar du turkar, indianer eller centrala européer? Vem gillar du ???????

  • För dessa Bangbüchsen (vilket betyder ungefär som fruktade kaniner) är det främst viktigt att köparen - liknande Spyker - inte ska vara för stor (annars finns det på något sätt konkurrens) och framför allt bör det inte finnas några ambitioner med avseende på den kinesiska marknaden hans.

   Nationaliteten är av sekundär betydelse här - Martians skulle vara mycket fördelaktigt (hittills har det varit ännu svårare att få vänner med GM-produkter än någon annanstans - som ett resultat beställer du knappast GM-fordon där)!

   Hälsningar från SH
   Julie

 • För svenskarna och SAAB är det faktiskt beklagligt att GM räddades av den amerikanska staten med miljarder stöd - om detta inte hade hänt skulle man inte behöva ta itu med GM-folket. Men åtminstone den amerikanska regeringen, i motsats till den svenska regeringen, har visat socialt ansvar)!

  Den svenska administrationens beteende gentemot SAAB är minst lika oansvarigt som GM: s fula utseende - om bara lite stöd kom hit skulle möjligheterna förbättras avsevärt - hela processen i Sverige är helt ologisk och på något sätt sjuk!

  Det är fortfarande ologiskt att avvisa Mahindra-gruppen från början (om det alls är sant) - bakgrundsinformation är mycket önskvärt! Att avvisa denna grupp bara för att kontaktpersonen i Sverige inte har ett gott rykte kan faktiskt inte vara - om det var anledningen, skulle ledningsgruppen tyvärr behöva få en rak 6.

  Förhoppningsvis kommer det inte att finnas fler inkonsekvenser i samband med andra intresserade ...

 • En sak du måste lämna till GM-folket, du har skickat försäljningen av Saab till VM väldigt mycket
  Åtminstone har du handen på Saab utan att äga företaget.

  • Man kan också säga att de lärde sig sina lärdomar från Bernie Ecclestone - han fortsätter också att sälja Formel 1 utan att ge upp fastigheten.

 • Jag skulle uppskatta det om General Motors Group skulle köpa tillbaka sin tidigare "baby" och dyka upp på marknaden tillsammans med sin större syster i Tyskland. Men det är ett mycket stort önsketänkande …….

  • ... så att Saab fortfarande är i halsen på detta osympatiska monster?! Du måste försöka med alla medel att bryta dig loss från GM för att förverkliga dina egna idéer igen. Om GM fortsätter att engagera sig kommer de snart att vara full ägare av Phenix-plattformen också!

   • Även Henry Ford (den gamle mannen) sa en gång: Den viktigaste redskapen på hans kontor var Winchester-geväret.
    Det existerar inte längre, men metoderna för de riktigt stora är inte mindre dramatiska idag. Kärlek och snygga dragkedjor av stor industri har sällsynthet, oberoende av märken och länder.

Kommentarer är stängda.