Dongfeng - Brightwells budgivarlista och Saab-försäljning

Igår var en typisk Saab-dag för den aktuella situationen. Telefonsamtal med vänner i Sverige och någon annanstans världen om Saab och sedan reste jag med en god vän och hans Saab 9-3 - i termer av Saab. Resultatet var - uppriktigt sagt - frustrerande, så jag hade ingen motivation att blogga igår kväll. På dagar som dessa kan du känna att Saab hamnar nära i personliga konversationer och det bokstavligen kommer under min hud.

Men som alltid är det inte över än och fabriksportarna är inte stängda ännu. En ny Saab-prospekt har återigen dykt upp i Kina. Den kinesiska investeraren nummer 3 med namnet “Dongfeng” bygger lastbilar såvitt jag vet och driver ett joint venture med lastbilsbyggaren Volvo. Efter lektionerna under de senaste månaderna har mitt förtroende för kinesiska investeringsintentioner minskat märkbart och jag ser Dongfeng som en sideanmärkning för tillfället.

Under tiden arbetar den potentiella köparen från Turkiet med GM-ämnet. Den turkiska regeringen står helt bakom köpsintentionerna, som lovar politisk svängvind. Turkiet är en NATO-partner och har varit hövdad av USA som ett strategiskt brohuvud i tider som dessa. Om Ankara skickar det politiska kortet, får Brightwell stöd från GM-aktieägaren i Washington.

I flera intervjuer igår sades många fina ord om Saab. Till skillnad från de första misstankarna verkar varumärket vilja bevaras. Produktionen i Trollhättan är också tänkbar med en mindre volym. Det låter - med reservation - bra.

Nu ser du mot Detroit. Man väntar på en inbjudan från amerikanerna och har ett förslag som herrarna på Potomac-floden inte kan säga ”nej” till. Vi är bekanta med sådana uttalanden, men GM vägrade upprepade gånger. Men, nytt spel, ny tur. Kanske kan man visa mer sympati för köpare från Turkiet i USA än investerare från Kina. Vi får se.

I USA kör Saab-försäljningen med full fart. Saab i North Olmsted har sålt 55 från 120 Lager-Saabs från jul till igår. På de redan mycket billiga priserna var det igen upp till 45% och troligen skulle jag ha varit, om jag var Saab-fan i USA slaktade min spargris och skulle ha tagit två nya Saabs.

Naturligtvis bränner Saab-återförsäljaren från Cleveland pengar med det. I en intervju sa Bernie Moreno, VD för Collection Auto Group, att Saab USA skulle kunna kompensera några av förlusterna. Visst Bernie, på det här förslaget har du säkert väntat där.

En sista titt på Sverige igen. Det finns nu en (nästan) tydlig budlista för Saab. Magna, Brightwell, några svenska utsikter, Mahindra & Mahindra, Youngman och Dongfeng. En kines som namngavs de senaste dagarna verkar ha tappat bort och ett namn saknas fortfarande i listan.

Sedan igår finns det också en personlig favorit. Detta rapporteras när ärendet är bekräftat.

Text: tom@saabblog.net

14 tankar om “Dongfeng - Brightwells budgivarlista och Saab-försäljning"

 • blank

  på Dongfeng kör också Honda och Citroen bilar utanför linjen, men jag tror inte att
  Saab Sweden vill verkligen hålla sig vid liv, men bara kunskapen

 • blank

  Hej Tom, dina linjer till Saab-försäljningen i USA påminde mig om att jag hade kontakt med Saab-återförsäljare i USA på 9-4x på hösten. Detta var efter min bekräftelse Maj 2010-order på hösten avbröts sedan av Saab Switzerland och jag hade köpt en 9-5 Aero XWD6 som ersättare.
  Köpet av en 9-4x under det senaste året har bara misslyckats på grund av det faktum att ingen kunde berätta för mig hur navigationsenheten och DAB Radfio beter sig i Europa och hur det ska fungera med hastighetsmätaren till km / h.
  Nu, på senare hösten, reser du med en 9-4x under en lång tid på turnén i Tyskland, hur var det med det här fordonet med navigationssystemet?
  Särskilt med dessa priser i USA och de relativt låga transportkostnaderna till Europa kunde 9-4x återigen bli ett problem.

  • blank

   Hej CMD,

   Till dina 9-4X-frågor: satellitnavigeringarna på 9 + 4X var bara utrustade med amerikansk programvara med en förinställd rutt. Visst från pressrundan genom kullarna runt LA ... Displayen med hastighetsmätaren var i miles per timme. I vilken utsträckning en kilometer per timme av 9-5 passar här går jag utanför min kunskap (men detta kan klargöras med SCNA om det behövs. Endast displayen i mitten av hastighetsmätaren (i konfigurationen som en färgdisplay på instrumentpanelen hade kilometer per timme som enhet .) Jag hade gjort en video av den när 9-4X förlängdes till gränsen vid 210 km / h ...
   Tom ?? kanske du kan ladda upp det ??
   LG Mark

   • blank

    Hej Mark, du var snabbare än jag. Tack ! Video on demand ... 🙂 Kommer så snart jag har lite luft.

 • blank

  När GM ger grönt ljus till vem som helst är det inte utan dolda motiv. Man kunde säkert hitta en affär så att GM kunde lägga till den nya Phenix-plattformen utöver alla andra "förvärvade" Saab-tekniker! Saab skulle vara på marken igen och hade då ingenting alls.
  Jag kan inte föreställa mig att någon annan tillverkare som inte vill samarbeta med GM har en chans att förvärva Saab. Du skämmer bara bort invändningar och eventuella framtida rättsliga förfaranden. Så du kan hålla alla intresserade borta, för vem vill komma in i händerna på denna oacceptabla jätte ...!?

  • blank

   Man kan inte anta en jätte hos GM - termen "papperstiger" är mer passande här!

   Det finns verkligen riktiga jättar bland globala företag som inte har tröttnat på miljarder skattepengar som GM - Mahindra & Mahindra, till exempel ....

   Jag tror inte att ett sådant jätteföretag som Mahindra är på något sätt rädd för en butik som GM!

   • blank

    även "papperstiger" är överdriven; åtminstone ekonomiskt. M&M (och andra också) skulle kunna köpa hela GM Moloch samtidigt, men vad kan du göra med en sådan dumpning och ett stort gäng profilneurotika ???
    Om den amerikanska skattebetalaren skulle veta om de otroliga summorna som har strömmat in i detta spekulantempel de senaste 25 åren,…. Uppror och uppror skulle bli resultatet!

    Men vem är redan GM, vi är SAAB !!!!

 • blank

  Det låter inte så illa. Det finns intresserade parter som vill få Saab. Saab-administratörerna föredrar att sälja hela företaget. Det är mycket bättre än 2009. Vid den tiden hade GM redan skuren Saab i filébitar.
  Nu handlar det om att hitta lösningar med och utan GM. Det måste vara möjligt att bygga in den nuvarande Saab 9-3 (sålunda även bildbäraren Cabriolet) utan att leverera GM-delar inom överskådlig framtid. Såvitt jag vet har GM ingen licensrättigheter till den nuvarande 9-3.

 • blank

  Berätta om dina favoriter ge oss hopp

  • blank

   Kom igen ... tålamod 😉

   • blank

    Har det något gemensamt med den centrala europeiska intresserade parten? 😀

    • blank

     Jag undrar nu hur seriöst detta perspektiv betyder om han ständigt täcks ... Alla har under tiden mer eller mindre erkänt sina avsikter, bara Krzlpft-företaget är fortfarande mycket täckt.

     • blank

      Ibland är det bättre att hålla låg profil. Namn som nämns först bränns snabbt ...

     • blank

      Följaktligen skulle det behöva ge våra Admisns favoriter och den fortfarande inte nämnda västra automaker som våra administratörer ville kalla oss ibland

Kommentarer är stängda.