Saab Plats: Ljus och skugga nära Saab

Det är den senaste affärsartikeln på 2011-bloggen som var rik på kriser och affärsnyheter för Saab. I morgon kommer en artikel om årsgranskningen och sedan är 2011 historia. Under tiden har saker blivit tydligare både positivt och negativt.

Bloomberg rapporterar Mahindra som Saabs potentiella kund från Indien. Om meddelandet är sant, skulle det vara en bra partner med en mycket bred bas. Mahindra kan beskrivas som en traditionell tillverkare, eftersom du bygger sedan 1947-bilar på subkontinenten. Det är fortfarande för tidigt att säga mer och även konkursförvaltaren duo är lite täckt. Men jag kan väl föreställa mig indianerna i rollen som en ny Saab-ägare.

Den turkiska intresserade parten är nu känd. Svenska TV-namnet Brightwell Holding som potentiell köpare av PhoeniX-plattformen. Brightwell är dock inte en industripartner och är endast intresserad av att bygga ett nationellt turkiskt märke. Fortfarande är konkursförvaltarnas inriktning att sälja Saab som ett komplett paket. Idag var Hans Bergqvist och Anne-Marie Pouteaux närvarande i alla medier i Sverige och lovordade de positiva framstegen i sitt arbete.

Också på Saab 9-3-efterträdaren, vars prototyper de fick se, kom bara berömda ord. Om du läser intervjuerna får du intrycket att duon förstod. Den kritiska massan, om du kanske kallar det, är personalen. De presenterar Saabs värde och det är bråttom att hitta en lösning. Också över Victor Muller hittade man bra ord och man har ett bra intryck av sin personlighet.

Som jag sa är ljus och skugga nära varandra. Idag på 16: 00 har Saab-museet stängt sina dörrar och framtiden är osäker för tillfället. Vännerna på Saabsunited har lanserat ett initiativ för att rädda museet. Den som vill visa solidaritet, kan först med posten. Vår berlinbaserade Saab blogger Dirk stöder också museet och har utformat T-shirts för det i hans bloggbutik.

Ett sorgligt budskap kommer från Frankfurt. Saab-bilhandlaren, en av Sveriges tre fabriker över hela världen, har funnits sedan 28.12. under preliminär insolvensadministration. En direkt effekt av Saab-konkursen i Sverige, för att i samband med konkursförfarandet i Trollhättan upphör protektionavtalet med Frankfurt. Den preliminära utgångspunkten för en lång nedstigning, eftersom Saab tidigare år hade flera bilhandlare i Rhen Main-området.

I mina tankar är jag med medarbetarna, eftersom många jag har blivit kända och uppskattade genom åren och några av dem känner jag kopplade på ett speciellt sätt.

För Saab-föraren från Frankfurt-området är det svårt, för det är för närvarande inte det enda Saab-återförsäljaret som stänger där i slutet av året.

Vi kommer att höra nästa vecka om vi vet mer. Uppdateringar följer när det finns något nytt.

Text: tom@saabblog.net

3 tankar om “Saab Plats: Ljus och skugga nära Saab"

 • Hur långt är tankarna på SAAB-museet redan? Kan en "museumsdonation" vara en lösning? För närvarande bör SAAB-vänner vara villiga att donera. Förutom hopp för framtiden får det förflutna inte glömmas bort.

  Gott nytt år och allt det bästa för 2012 !!

  • Man, man, man, är inte ännu nyårsmorgon 😉

   Det bör kallas "Museum Foundation".

 • blank

  Vi i Schleswig-Holstein skulle vara mycket intresserade av vem som står bakom det svenska konsortiet.

  Eftersom det finns andra intresserade parter (förutom svenskarna, indianerna och turkarna) skulle en "uppslagning" också vara intressant här - kanske vi kommer att höra i början av året vem som fortfarande närmar sig.

  Vi listar för närvarande också indianerna som favoriter - vad gäller den indiska marknaden bör GM: s intressen inte påverkas väsentligt. Jämfört med Kina kör bara en bråkdel av GM-bilar de ojämna vägarna dit. Dessutom kommer ett indiskt företag att koncentrera sig mer på försäljning utanför Indien (liknande hur Tata praktiserar det med Jaguar) - ABC-slogan skulle spela in här och förresten finns det u. U. gott om licensavgifter för GM (som de faktiskt inte förtjänade).

  DR

Kommentarer är stängda.