Saab Blues

Hur realistiskt är det att hoppas på en framtida bilproduktion i Trollhättan? Svenska vänner som har bloggar sedan februari förväntar sig inte mer produktion i Saab City. Chocken över bilfabrikorns konkurs har blivit övervinnad och verkligheten är grå i grå.

Naturligtvis är det, eftersom alla har troget stått vid Saab, dess 9-5 eller 9 Saab-3 kör längre än avsett och hoppades på en ny bil utanför produktionslinjen. Vid något tillfälle kommer det med tålamod i slutet och i januari och februari är de långa försenade köpen. Huvudfokus ligger på en Saab årig bil, i Sverige är valet bättre än i Tyskland. GMAC Leasing samlar nu Saab-företagens bilar för att slänga dem på marknaden som avkastning.

I Tyskland är urvalet mycket smalare. Min Saab 9-5 är nu 5 år gammal och egentligen ville jag köra 2011 redan en ny Saab. För de välkända orsakerna kom inget av det och bara min fru kom lyckligtvis till en ny Saab 9-3. Nu börjar jag i mitten av januari jag söker en 9-5 II, men med lite hopp. Om det inte blir en ny Saab, kommer ett annat fordon att läggas till vår flotta, Saabs kommer förhoppningsvis att förlåta det.

Att de svenska vännerna har rätt med sin negativa bedömning, kan du läsa igen på Dagens Industri. Semcon VD Kjell Nilsson rapporterar om ett minfält av licenser GM som är utformade kring Stallbacka-fabriken. Jag kunde inte ha uttryckt det vackrare och det sammanfaller med mina rudimentära insikter i produktionsmiljön. Till skillnad från Volvo, där Ford gjorde en ren klippning, har Saab fortfarande ett dödligt beroende av GM.

Innan läsare måste skicka mig om GM, borde de överväga följande. Kontrakt är alltid stängda från två sidor. GM har förhandlat väl för sin sida och skyddat sina egna intressen. Spyker har förhandlat sig dåligt och ännu tecknat.

Det blir också allt tydligare att Saabs utsikter är främst intresserade av PheniX-plattformen, i andra hand när det gäller produktionsanläggningar och praktiskt taget ingen plats. Det som tyvärr också gäller Youngman. Det gröna ljuset från NDRC i Peking finns endast för inköp av rättigheterna till Phoenix-plattformen, inte för tillfället för arbetet.

För alla som inte vet. Saabs varumärke är bunden till Trollhättans webbplats och till användnings tillstånd för Scania och Saab AB. Spyker eller Swedish Automobile var aldrig ägare till varumärkesrättigheterna. Saabs från Turkiet eller från inre Mongoliet kommer inte att finnas utan platsen Trollhättan, som jag finner på något sätt lugnande.

Allt grått i grått så i Saablandet? Bara nästan, inte riktigt. Den lokala tidningen i Trollhättan rapporterar om en biltillverkare som har uppstått som en ny utsiktsplats för Saab. Inget namn, inget ursprung, det är för tidigt. Jag kan lägga till följande till det. Sedan Saab-konkursen har en biltillverkare intensivt undersökt möjligheterna att komma in. Detta har nu bekräftats förstahands. Han kommer från Västeuropa och har nu kontakt med konkursförvaltaren.

Det finns inget mer från min sida. Eftersom våra förhoppningar och förväntningar har varit helt besvikna de senaste månaderna. Jag skulle vilja undvika ytterligare besvikelser. Vänta…

Text: tom@saabblog.net

31 tankar om “Saab Blues"

 • Så Renault / Nissan-gruppen kan jag väl föreställa mig, bara varför de inte har använts länge? Nu när kundens förtroende har sjunkit till nästan noll, blir det ännu svårare att få Saab tillbaka på fötterna. Men i premium-segmentet har Renault / Nissan-koncernen verkligen lite att göra. Jo Nissan har fortfarande Infinity men de är också ganska svåra att få fotfäste i Europa. Så låt oss vänta och se om det finns en vändning i sista minuten?
  Nu önskar jag dig ett gott nytt år i 2012!
  Hälsningar från Schweiz, den vackra Baselbiet.
  Thomas F.

 • blank

  GM har sagt att folk gillar att lyssna när de hittar en köpare som vill bygga bilar under licens och inte bryter mot GM: s intressen.
  Om det sedan var bara om texten i avtalet mellan Spyker och GM var VM levereras från början GM och kunde bara hoppas att en av dess lösningar inte strider mot de intressen som GM.
  I vilket fall som helst gör det osannolikt även en enkel nystart efter konkurs.

  • blank

   Vi ser det inte negativt här.

   Amerikanerna har alltid betonat att inga nackdelar bör uppstå på den mest lukrativa marknaden - nämligen Kina - för sina fantastiska fordon ...

   På ett indiskt företag (se Tata på Jaguar) skulle affärer fortsätta på ett liknande sätt som före tvångsbrottet - det vill säga utan någon allvarlig expansion på den kinesiska marknaden för GM!

   Man bör därför särskilja sig exakt bland de intresserade - inte alla grupper är lika ”farliga” som kineserna. Av denna anledning finns också den så kallade ABC-slogan.

 • blank

  Så nu är indianerna också i båten, nu saknas bara saudiska sheikhs. Om detta fortsätter kommer GM igen att vädja till SAAB. I grund och botten är det nuvarande fokuset på försäljningen som helhet, som gynnas av den svenska skuldförvaltningen, ett gott tecken. Det betyder att det finns möjligheter för SAAB som bilfabrikant.

  Nästa 14-20-dagar kommer att vara mycket intressant. Det kommer ändå att bli nervös. Kanske ett gott slut på bilproduktionen i Trollhättan?

  • blank

   På något sätt pratar vi förbi varandra. Det finns fortfarande inget indiskt företag ombord här - det första samtalet stoppades av en konkursadministratör! Om det inte finns något giltigt skäl till detta skulle avlägsnandet av denna person från administratörens kontor anges så snart som möjligt och en efterföljande ursäkt till den indiska sidan skulle vara obligatorisk.

   Jag kan bara upprepa mig själv: otroligt!

   DR

   • blank

    På en annan Saab-blogg rapporteras att inte förhandlingarna med den indiska gruppen avvisades, utan med den advokat som utses av den indiska gruppen. Det här är Carlsström, och han anses av de svenska myndigheterna vara No Go på grund av sin andra klient, Antonov

 • blank

  Saabsunited rapporterar att en konkursförvaltare avbröt ett möte med indiska investerare !! ?? Vad händer här för en underlighet?

  Ska inte du bara hålla alla dörrar öppna med potentiellt ekonomiskt starka utsikter och åtminstone byta åsikter? Vad spelas egentligen här?

  Förhoppningsvis kommer detta att belysa detta konstiga beteende. Under åren innan hade amerikanerna lett SAAB i näsan - detta borde faktiskt inte längre utövas av sina egna landsmän. Otrolig!

  DR

 • blank

  Kanske finns det också en tysk tillverkare av Saab intresse, eftersom det finns en av de sportiga bilarna med bakhjulsdrift och har ne 2. Märke som bygger bilar med framhjulsdrift.

  • blank

   Hej SearchSab,

   en potentiell prospekt med en "anställd" i den gula Saab -hytten ??

   Du vet vad jag menar!?

   • blank

    Hej Mark,

    kan redan vara 🙂

    Det skulle vara trevligt 🙂

    Ciao

    ram

 • blank

  ... så Renault skulle vara riktigt bra ... för att de har haft ovanliga mönster de senaste åren ... AVANTIME ... VEL SATIS ... och säkerheten är också mycket bra ...
  Något bättre än från Kina eller Balkan ...
  Så fingrarna korsade och PATIENCE 😉

 • blank

  Jag kan bara ansluta. Dessutom samarbetar GM redan med Renault inom vansektorn, eftersom man kanske borde göra något med de så lite dyrbara licenserna lite enklare.

 • blank

  Så i framtiden troligen grodben med krusbröd 😉

  Med en post av VW (eller Skoda, så faktiskt men VW) förväntar jag mig inte. Kärnmärket VW och Audi levererar redan alla segment där SAAB-modeller finns tillgängliga. Och genom att köpa Seat, har du redan erfarenhet, vad händer när du släpper två av dina egna varumärken på ett kundsegment.

  Detsamma gäller BMW - faktiskt är bara franska bilmärken kvar av de västeuropeiska varumärkena, som knappast kan erbjuda någonting inom lyxsegmentet. SAAB skulle förmodligen vara värt att kontrollera alternativen ...

  • blank

   Ska Renault / Nissan verkligen vara den osynliga utsikterna?

   För att använda Trollhättan-anläggningen till full kapacitet i övergångsfasen med endast några få SAAB-modeller kan man till exempel hantera produktionen av den lilla Infiniti (Nissan) som planerats för MAGNA i Trollhättan - höga kostnader för tillverkning av kontrakt på MAGNA skulle därmed undvikas.

   Din syn på saker, Phibo, med avseende på överklasssegmentet liknar för mig: bortsett från den helt föråldrade MAXIMA och vissa Renaultförsök att få igång något i överklassen finns det inga tecken på detta - om någon kan hantera allt detta (inklusive SAAB-räddning), då Carlos Ghosn (VD för Renault / Nissan)!

   Hälsningar från Hansestaden
   Joachim

   • blank

    Å andra sidan är Ghosn känd som någon som beräknar med mycket skarpa pennor. Om SAAB så inte ge intryck av att mycket snart (;-) Så accepteras endast gånger) också och framför allt en finansiell tillgång till Renault / Nissan att vara, kommer han att begrava projektet mycket snabbt. Dessutom försöker Nissan bara bygga Infiniti i Europa som sin pärla.

    Problemet är att SAAB, när det gäller omfattningen av modellutbudet och produktionsvolymen, är ett typiskt andra märke - som Lexus för Toyota eller Infiniti för Nissan (!). Tyvärr förstod GM inte hur man skulle betjäna flera marknadssegment med flera varumärken utan att båda kom i varandra eller sparar pengar i fel ände.

    Förutom att vänta, återstår inget att göra. Hälsningar från sydväst.

 • blank

  Om jag fortfarande tänker på Genèvesalons förtroende och nu tar blues över en tragisk utveckling. Ju mer blues runt mig, desto mer tänker jag på om planerade möten på 14.01./15.01. kanske ett tecken på att det fortfarande finns liv i varumärket. Kanske det kommer att inspirera en utsiktsplats.

  Men en sak till. Skulle det oundvikliga genomskinliga dagen kommer när den sista slutligen stängs ljuset i Stallbacka, porten låst följa (kastar bort nyckeln) och sedan (förmodligen) sista blogginlägg, sedan berätta de västeuropeiska namn 🙂

 • blank

  Hej tjejer och pojkar! Lyssna på någon musik från Roxette eller ABBA från Sverige! SAAB kommer säkert att fortsätta att existera. Positivt tänkande är viktigt. Hälsningar från optimist SAAB-fan från Schweiz.

 • blank

  Kanske kan det vara VW? De har gott om pengar och letar efter mer stöd på globala marknader.

 • blank

  "Chocken över konkursen är över ..."? Ärligt talat är det fortfarande djupt för mig. Och jag tror att de flesta i Trollhätan också. Jag fick ett nyhetsbrev från "rescue -saab" idag - killarna lät också ganska chockade. Speciellt eftersom utsikterna är mycket dystra.
  Men som ni vet visar nödsamhällen solidaritet. Och i en sådan blogg kan det vara ganska lätt att uthärda sorg tillsammans ... ;-)

 • blank

  På Saabsunited skriver någon från rykten om tillverkaren i Weteuropa och det heter Skoda

  Här är kommentaren:
  5. Skoda - Det här är nu en intressant ryktet. Varför skulle Skoda vara intresserad av SAAB? Produktionsanläggningar? Jag tror inte det. De måste jobba i deras grannskap i Slovakien, om de vill ha det. Engineering? SAAB har skickliga ingenjörer, men Skoda har tillgång till den bästa tekniken i bilvärlden. Det som finns kvar är varumärket. Skoda ser fram emot en intressant historia med VW bekymmer, eftersom de verkar vara ganska skickliga i att driva sin egen historia om deras modeller. Skoda Yeti och Superb har inte kamrater i VW-världen, så min känsla är att vi respekterar och ger dem lite självständighet i sin strategi. Kanske har Skoda bestämt sig för att använda SAAB som ett delmärke? Seat har misslyckats som ett "sportigt, självständigt tänkande varumärke" och kanske är det dags för en ny. SAAB skulle passa så bra, och för detta skulle det vara "sant", särskilt för att de bara kunde knulla av GM och deras IP-skit.

 • blank

  Enligt min mening kan en tillverkare i Västeuropa bara komma från Frankrike, knacka på PSA eller Renault, eftersom de inte har ett världsomspännande försäljningsnätverk som Saab.

 • blank

  Om bara carpets kommer från Turkiet, skulle jag inte ha några problem med det.

 • blank

  Hej alla,

  Det är fortfarande helt oklart för mig (som redan nämnts igår) hur z. B. Turkiska potentiella köpare vill fortsätta efter att ha köpt Phoenix-plattformen - det finns ingen anmärkningsvärd biltillverkare där som bara skulle kunna beskatta en bra kaross (design, säkerhet etc.).

  Intresset (ägande) på bara en plattform är inte alls tillräckligt för att kunna tillverka fordon av hög kvalitet - åtminstone skulle involvering av lämpliga utvecklingsingenjörer (design, karosseri etc.) vara av stor vikt här. En investerare kan fortfarande falla tillbaka på Trollhättans resurser här. Om han vill göra det rätt kommer han att fortsätta bilproduktionen på platsen - för först då skulle det vara riktiga Saab-fordon med tillhörande emblem på gallret!

  • blank

   Kära Joachim, i Turkiet tillverkar Renault bilar, FIAT Group tillverkar tillsammans med PSA där vanserien. Turkiet är en bilproducent, men bara vid andra ögonkastet. Förmodligen finns det ambitionen att bygga en nationell produkt.

   • blank

    Hej 900,

    som korrekt påpekat handlar det om Renault och Fiat - men det här är inte turkiska företag.

    I Trollhättan var dock turkiska utsikter och inte delegationer av Renault eller Fiat!

    Min fråga är fortfarande obesvarad: vad kan ett turkiskt företag göra med (endast) Phoenix-plattformen?

    Joachim

    • blank

     Skåpbilsfabriken tillhör inte FIAT eller REANAULT. Jag förstod inte rätt, vad kommer från att surfa på Saab när jag var på jobbet ... Så, ledsen.

     Den turkiska gruppen heter TOFAS OTOMOBIL, brukade skapa sin egen bil, bygger nu licenser, skåpbilar och så vidare. Har eget arbete, endast kunskapen saknas. Här är länken:

     http://english.tofas.com.tr/

 • blank

  Många har redan sagt till mig att Kina SAAB snart kommer att komma ut på marknaden, som inte är SAAB, utan bara har sina namn. Jag har alltid förnekat det och det är bra att läsa nu att detta aldrig kommer att hända 🙂

  Skulle ingen köpa vårt varumärke, kan det åtminstone vila i fred ...

  LG

 • blank

  Biltillverkare från Västeuropa ????????? låter intressant ………… .. det skulle vara trevligt att veta vem det är

 • blank

  Jag skulle till och med köpa en "SAAB" från en tredjepartsproduktion ... Jag är främst bekymrad över bilarnas enkelhet / skönhet, säkerheten, deras komfort och robustheten mot rost, etc. De förväntningar som jag har ställt på SAAB -produkterna har alltid uppfyllts och överträffats! Låt oss hoppas på ett framgångsrikt alternativ för var och en av oss ...

  Hälsningar,
  Creativ

Kommentarer är stängda.