Saab-konkurs: Turkiskt proffs på vägen

I Trollhättan förväntas gruppen av turkiska Saabs potentiella kunder. Ett möte med insolvensadministratör Ann-Marie Pouteaux och konkurs Saab VD Victor Muller planeras. Så skriver Dagens Industri idag.

Det finns inga fakta om det planerade mötet och besöket av Saabs arv. Hittills kallas inte heller vem som står bakom gruppen, och det är inte heller klart vad spekulanterna från Turkiet vill köpa. Det kan vara att man bara är intresserad av Saab PheniX-plattformen och vill flytta produktionen till Turkiet, som pressen har upprepade gånger spekulerat. Det skulle inte vara ett problem att mina anläggningarna i Trollhättan och installera dem några kilometer i söder, där arbetskraftskostnaderna är tillfredsställande låga. Kanske en av Victor Mullers senaste förslag, vilket betyder Youngman, och budgivarna från Turkiet borde dela PhoeniX-plattformen.

I flera artiklar rapporterades igår i pressen på PhoeniX-plattformen, vilka nya, okända bilproducenter kunde underlätta starten. Meddelandet, Youngman skulle nu ha förvärvat plattformen, men fel.

Riktigt är dock uttalandet från kinesiska kretsar att personen Victor Muller var ett hinder för köp av biltillverkaren.

Genom förhandlingar som genomfördes parallellt med olika Saab-prospekter från Kina och fällig beslutsfattande har den tidigare Saab-chefen inte gjort några vänner på NDRC: s övre våningar. Detta bekräftas av välinformerade kretsar från Sverige.

Denna realisering är dock inte riktigt ny och bara en fotnot i Saabs drama. Och det är förflutet. På Victor Muller och hans nuvarande roll fanns det igår i internationella forum och bloggar vild spekulation. Eftersom Muller juridiskt inte längre är en skådespelare är hans motivation verkligen oklart. Men jag har också fler frågor än svar på hans nuvarande verksamhet och ingen förklaring.

Viktigare är vad som kommer nu. Bara för att påminna dig: Youngman är fortfarande den enda budgivaren som har gjort ett klart engagemang för Trollhättans webbplats och till utveckling och tillverkning i Sverige. Så länge är Rachel Pangs företag fortfarande min favorit.

Jag går nu söderut med min Saab och familj för att besöka vänner. Nyheter från Sverige följer när det finns nya händelser.

Text: tom@saabblog.net

21 tankar om “Saab-konkurs: Turkiskt proffs på vägen"

 • hallå
  vem äger en ny saab xnumx?
  Han skulle vilja kontakta mig på ovanstående e-postadress
  Tack

  • blank

   Jag kan dock inte hitta "ovan" e-postadressen

  • blank

   Hej Carlsons.
   Jag har en 9-5 Vector Tid, 2011. Behöver du hjälp?
   Hälsningar från Steiermark.

 • blank

  Jag skulle aldrig köpa en bil baserad på sådana test, men döma för mig själv, eftersom bilen måste passa mig och inte provdrivaren. Jag kör regelbundet biluthyrning med bra testresultat, vilket jag inte alls kan dela med.

  • blank

   Exakt samma med mig, med den eviga testvinstens hyrbil och besvikelsen följde alltid med mig omedelbart i början av resan. Mercedes, BMW, Audi, VW, Ford, Skoda, allting. Jag hade alltid köpte eviga prov förlorare och alltid haft mycket roligt med dessa, exempelvis Lancia Dedra, Alfa 75, Citroen XM och Xantia, Saab 9-3 och 9-5, driver senare fortfarande fyra gånger 😉

   Då och då gick jag tillbaka till den nuvarande tyska premien och undrade igen. En nuvarande 3-serie BMW från 2011 kör som en mjukgjord Alfa 75 från 1991, BMW är helt enkelt inte rolig och måste gå på sportbilsskola ... De hyllade tyskarna har ingen aning om ergonomi i alla fall, och absolut inte kul eller nöje att köra . Hopplös överväldigande betyder inte nödvändigtvis kul, höga motorljud hör inte nödvändigtvis heller, även om vissa utvecklare ser det så ...

   • blank

    Ja, det stämmer, konstigt nog, jag märkte följande i hyrbilar av det förstnämnda varumärket: Superdieselmotor, superacceleration, bra säten, bra däck, snygg ratt etc., men! ingenting matchade. Det var som komponenter slumpmässigt ovanpå varandra. När jag var tillbaka i Saab efter ett tag trodde jag att jag drömde ... Förhoppningsvis förhandlar inte folket i Sverige på något sätt till döds och går sedan hem lyckligt? Finns det inga aktuella uttalanden eller utveckling. Slutligen underteckna. Vi pratar om ett globalt varumärke som alla vill och ingen vill ge upp. Det är som en hund och ben, han äter inte, men låter inte andra människor heller ...

 • blank

  Jag tycker att det är i den här aktuella situationen ännu smaklös, som arbetar Saab bashing media, se aktuell bil bild där en 9-5 mot andra icke-tyska sedaner på sista plats länder, vinner det en Skoda Superb (sic!), då en Peugeot, Volvo, Renault / Samsung och Jaguar. I bildbedömningen Saab med Peugeot är lika bakom Volvo, Jaguar och Skoda, är det bara Renault som är ännu värre. Vad ska detta göra?

  Enligt min åsikt finns det bara en förklaring, journalisterna betalas. Jag skulle ha velat riva den här tidningen, jag kommer inte att köpa den längre. VW-annonsering kan hämtas gratis hos VW-återförsäljare.

  Men varför denna bashing? Är de andra bilmärkena verkligen så dåliga att de måste göra detta för att låta ett varumärke som Saab hantera aktuella problem? Det har varken stil eller anständighet, men idag letar du ofta efter något sådant förgäves ...

  • blank

   Vems bröd jag äter, vars sång jag sjunger….

   Den som fortfarande på allvar undrar varför tyska tillverkare (eller tyskstyrda märken) alltid får de bästa betyg i den tyska bilpressen borde bara ta sig besväret och lägga till reklamserien för dessa märken. Det finns inte mycket kvar av tidningen. Till exempel har BMW medgett att minst 70% av allt innehåll i den "redaktionella" delen kommer från dess marknadsavdelning. Det handlar inte om sanning, utan om cirkulation och pulveriserade annonsörer.

   SAAB kan använda en välnätverkad marknadsavdelning från München ...

  • blank

   Det behöver inte ett autobild eller andra bilmärken för att få Saab ner eller klara sig. En amerikansk ex-ägare och en holländsk drömmare och envis administratörer är tillräckligt för att göra ett svenskt traditionellt varumärke till aska. Låt oss inte lura oss själva. Inom fordonsindustrin, och även den tillhörande pressen finns det inga välgörare, men varje går bara att sätta sig den största fördelen (även om som en amerikansk grupp är något kortsiktigt eftersom) ur är att ziehen.Saab bara överleva om någon har pengar en stor fördel för sig själv ser vad på senare tid mycket bruten och förtroendet för varumärket Saab kommer sannolikt att vara svårt för de olika sidorna

   • blank

    Kära Peter

    Jag delar din åsikt 100 procent! Det finns mycket kapital på spel i bilföretagen och om politiker och stater också sätter fingrarna i det och vill agera som entreprenörer blir hela saken helt oförutsägbar. Jag känner inte till den ekonomiska och sociala miljön i Sverige. Men arbetskraftskostnaderna utan lön är garanterade (som i de flesta europeiska länder) mycket höga och detta gör alla tillverkade produkter dyrare och slutkunden betalar inget pris just nu. VM förutspådde för länge sedan att vi kommer att möta hårda tider. - Jag arbetar inom konsumentelektronik och har upplevt det brutalt i tio år.

 • blank

  Jag tror att det inte kommer bli några nyheter i år. Jag önskar alla ett gott nytt år och förhoppningsvis goda nyheter för Trollhattan i januari. Mycket speciella önskemål gäller SAABs arbetstagare, vi måste sitta efter en ny bil i värsta fall, SAAB-anställda står inför helt olika problem.

  Gott Nytt År!

 • blank

  Man kan inte läsa dessa kommentarer från de sista dagarna längre, jag hade alltid föreställt mig en Saab-förare annorlunda.
  Jag ringer dig tillbaka när det gäller Saab, våra bilar, inte Guantanamos politiska skymning etc.
  Tom, jag tycker om att tänka tillbaka till vårt konversation i Leipzig, som var märkt av glädje.

  • blank

   Jag tror att den förvirring vi är alla just nu driver underliga blommor.
   Kinesiska, amerikaner, Ata Türk personligen, Feng Shui eller vem annars vet jag, kör runt här (tematiskt)
   När hela cirkusen är över tar vi hand om våra skatter igen - förutom våra tjejer menar jag de speciella bilfunktionerna som vi kan kalla vår egendom.

   Så - ett bra, hälsosamt och mycket gott nytt år till er alla

  • blank

   Intresserade parter kommer från en mängd olika länder - att diskutera deras politiska skicklighet eller klumpighet är något som ingår i det. När allt kommer omkring sitter vi inte i ett avskärmat rum här - även om GM i Amerika vill att det ska vara så.

   Personligen skulle jag vara intresserad av att veta varför turkiska köpare bara borde prata om plattformar etc. - de har inga kända bilproduktionsanläggningar där sådana saker kan integreras. Enligt min mening kan det bara vara ett komplett köp med efterföljande produktion.

   Joachim

   • blank

    danke!
    annars hade jag trott att Saab körning kräver en viss enkelhet och okunnighet.

 • blank

  Om köparen kom från Magna eller Turkiet skulle 9-5 släppas för produktion? Eller är det här ämnet klart? GM skulle dra nytta av licenser och såååå banbrytande är ingenting. Vem kan hjälpa till? Hälsningar från nöjd 9-5-drivrutin!

  • blank

   "Hälsningar från en nöjd 9-5 förare!" Hälsningar från lika nöjda 9-5 II-förare

 • blank

  Var avvisar jag kineserna?
  Jag är bara den uppfattningen att, till exempel, kanadensaren för mig, desto bättre alternativ skulle vara.
  Bara för att kineserna hittills är mest intressanta för oss är de inte automatiskt de hälsosamma och bra människorna.
  Trots att jag också tror att vi kommer att sparka mänskliga rättigheter om det passar dem i skräpet, men slänger dem i en kruka med chinsesen, tror jag att det redan är långt ifrån.

 • blank

  Jag vill inte inleda en politisk diskussion här, utan bara med Kina om de mänskliga rättigheterna
  Att gå efter en maskin är för lätt att avvisa som en budgivare. Om det finns något sådant, till exempel i USA eller genom USA (Guantanamo, Blackwater-företaget och dess efterträdare, CIA) ok, dödas inga amerikaner, bara människor från jorden .... och USA har inte heller avskaffat dödsstraffet

 • blank

  Hej Tom.

  gånger en (kanske dum) fråga på förhand: För att du skulle kunna flytta Phoenix-fabriken måste det redan byggas. Det har det nyligen gjort i Trollhättan?

  Annars har jag fortfarande en positiv inställning till de mest sannolikt ekonomiskt starka turkiska utsikterna. Det kan väl övervägas av dem att starta den framtida tillverkningen av fordon "tvåkantiga" (Trollhättan liksom en turkisk lokalisering) - man måste tänka på att på grund av initialt färre modellserier krävs betydligt mindre personal (lönekostnader).

  Om webbplatsen Trollhättan skulle stängas helt, skulle bilden av framtida fordon som produceras verkligen inte vara så bra - alla intresserade parter bör ha detta i åtanke under förhandlingarna.

  Joachim

 • blank

  VM: s jobb var verkligen inte att göra ndrc till sina vänner - VD var att rädda Saab, vilket tyvärr inte lyckades.
  Kineserna är inte de fattiga lamm, eftersom de presenteras här, det är tuffa affärsmän som spelat till stängning och därmed var det mer än rätt att vm har försökt att bygga alltid alternativ.
  Att anklaga honom för detta idag är groteskt.
  Det är inte bara det rätta att göra, men det skulle vara mer än ett argument för fattigdom.
  är det faktiskt fortfarande närvarande för läsarna här att Kina är en diktatur där dissenters försvinner och så vidare?
  kan det inte vara att vm fortfarande har ett väsentligt intresse för att spara saab?

Kommentarer är stängda.