Saabs konkurs: Magna - Dongfeng och ABC-ordet

I Sverige har de senaste dagarna varit tystare och det finns mer dimma än någonsin tidigare under Saabs framtid. I Trollhättan har jakten på de mest skickliga Saab-ingenjörerna börjat, och cirkeln stänger. Combitech, tidigare Saab-Scania Combitech, letar efter den nya utvecklingsplatsen Trollhättan 200 ingenjörer.

Tillbaka till rötterna, på ett visst sätt, eftersom Saab-fabriken har sitt ursprung i luftfart och Combitech har varit verksam inom rymdindustrin sedan 1983.

Av den möjliga Saab-köparen Youngman hördes under semestern ingenting, bara de statskontrollerade medierna i Kina rapporterade om den sista möjliga möjligheten för den kinesiska bilindustrin att förvärva en biltillverkare med världsberömdhet. Sådana artiklar är inte utan anledning i Kina och är en indikation på möjliga aktiviteter.

Under tiden har en ny budgivare från Folkrepubliken dykt upp för Saabs arv. Dongfeng Motor Corporation, den tredje största biltillverkaren i Kina, är intresserad av att förvärva delar av Saab. Det är osannolikt att Dongfeng vill återuppliva varumärket, för de jobbar med att skapa en egen etikett och Saabs know-how skulle säljas ut vid rätt tidpunkt.

Pensionerad från Saabs intressekrets har under tiden Pang Da. Den största bilhandlaren i världen, till och med skakad av förluster på miljarder dollar på grund av felaktiga leasingtransaktioner, förseglar slutligen investeringarna i 45 miljoner euro.

Ett namn som blinkade under semestern var Magna. Men även med Saab-fabriken som produktionsplats för OEM-produkter, utan egen Saab-produktion.

För att underlätta en eventuell köpare föreslår leverantörsförbundet CLEPA ett eventuellt statligt stöd enligt den tyska modellen. En typ av arbetstidspension kan innebära värdefull personal, och kostnaderna för investerare skulle vara mer uthärdliga. En bra idé som praktiserades framgångsrikt i Tyskland under den senaste krisen.

Förresten var Victor Muller också involverad i förhandlingar under julhelgen. Han hade inte gett upp, meddelade han genom pressen. Kanske, men Muller är inte längre en beslutsfattare. Sedan konkursbegäran följer han händelserna i en rådgivande kapacitet. Konkursförvaltaren ensam fattar beslut.

Den pressande frågan för oss är vem som vill fortsätta varumärket. Situationen och avsikterna är inte helt tydliga, för inte alla spekulanter spelar med öppna kort. Youngman är verkligen den kandidat som vill fortsätta Saab som ett varumärke, liksom den turkiska budgivaren. Magna kanske. Det gör inte Dongfeng. Så mycket för den situation vi känner till, med andra namnlösa parter i gång.

Det kommer emellertid inte finnas någon lång väntan den här gången. Tiden är kort, och om det inte finns något positivt beslut under de första två veckorna i januari, är allt det som spelar om, Resterampe och försäljning av vissa lönsamma delar och licenser. Varje förhandlingsparti har bara en kull kvar, och den måste sitta!

En annan viktig spelare är baserad i Detroit, och det är där det sista ordet faller om huruvida en Saab-produktion kommer att köras igen i Sverige 2012. GM matar också den lokala pressen med information och har utfärdat slogan "A - B - C". I klartext "A - B - C = Alla, utom kinesiska" hänvisar till amerikanernas goodwill för eventuell licensiering.

För Magna ett möjligt grönt ljus, för Youngman möjligen det stora röda stopptecknet.

Vad lär vi oss av detta? Ekonomin är krig, även vid jultiden.

Text: tom@saabblog.net

17 tankar om “Saabs konkurs: Magna - Dongfeng och ABC-ordet"

 • Det har skrivits mycket om en ovannämnd europeisk tillverkare som alltid har kallat den här sidan. Vad har blivit av det - borde det vara Magna ???

 • blank

  Vad bißel undrar att du lär dig från mitt rike ingenting.
  Y. är för liten för det kinesiska ledarskapet. Vid Donfeng kunde Schützenhilfe se annorlunda ut.
  Hur har USA drivit Kina med fria marknader, etc.
  Det kan snabbt bli en boomerang för GM.
  Precis som ett mentalt spel: GM förhindrar Saab från att köpa. Kina svarar på detta med importskatt för alla GM-produkter i Kina.
  Währe ne svaret skulle nog inte gilla alla. och de har även en mycket officiell anledning. Konkurrensbegränsande metoder.
  Och det skulle bara vara ett möjligt svar.

 • blank

  GM: s ekonomiska patriotism främjas inte exakt av förhandlingarna. Magna brände fingrarna på GM när det tog över Opel - nu är allt mer försiktigt än någonsin. Saab som ett varumärke i händerna på Magna skulle ha en hög sannolikhet för framgång eftersom det finns tillräckligt med medel. Drömlik. Synd att allt ser ut som ett kunskapsbord.

 • blank

  Magna har alltid varit intresserad av att äga en riktig bil, jag tror att det är taktik att förneka att GM inte blir misstänkt. Magna har utväxts flera gånger helt enkelt, det är vad de längtar efter, med sitt eget varumärke som de stannar på marknaden världen över.

  • blank

   SAAB-drivrutiner (särskilt de i en viss 9-3-konvertibla serie som produceras av MAGNA) skulle vilja se övertagandet av SAAB av MAGNA - vi har pratat med många SAAB-förare om denna möjliga konstellation.

   Övertagandet av ett turkiskt företag togs också mycket väl emot. I Turkiet finns det nu mycket ekonomiskt starka konglomerat (så kallade konglomerat) - liknande företagets nätverk av Ratan Tata (Jaguar) i Indien.

   Hälsningar från Schleswig-Holstein
   Julie

 • blank

  Magna har för närvarande inte så många totala produktioner som körs ... Mercedes G, Aston Martin i sin fabrik och Peugeot RCZ ... BMW X3 producerades tidigare

 • blank

  ABC - skrämmande för vad plattformar GM nedlåter sig till; på grund av globala aktörer. Jag skulle inte bli förvånad om kineserna visar GM vid rätt tillfälle vem som har överhanden i Kina.

 • blank

  Men det finns inte risken att GM kommer säga nej igen, rädslan att Magna kommer att producera fordon och inte fungera som en tjänsteleverantör, som tidigare, men det gör GM rädd,
  kan det då inga komponenter och delar från dina dieversen fabriker (t.ex. ACDelco)
  Magna kan producera dem i sina egna fabriker.

  • blank

   Faran i GM: s ögon är främst när kineserna faktiskt når ut till SAAB - detta skulle naturligtvis flytta storskalig produktion till Mellanriket mycket snabbt.

   När det gäller bilproduktion baserad i huvudsak på Europa (MAGNA eller även med den turkiska konkurrenten) skulle risken för GM i det som under tiden har blivit den viktigaste marknaden för detta företag - nämligen Kina - klassificeras som extremt låg.

   Hälsningar från Hamburg
   Joachim

   • blank

    Magna fokuserade bara på Europa ??? Magna är trots allt ett kanadensiskt företag
    , om än grundat av en österrikare, men magna är en global aktör och därför inte utan risk för GM-folket ...... ..

    • blank

     Jag hade specifikt skrivit bilproduktion - inte produktion (och främst försäljning) i Mellanriket, som man kunde förvänta sig av ett kinesiskt företag.

     Delproduktion hos MAGNA är känd för att ha varit globalt orienterad i flera år. Det här är två helt olika produktionsfält.

     Hälsningar!
     Joachim

 • blank

  Det faktum att Magna vill bygga om fabriken för att göra delar verkar inte logiskt. De flesta komponenterna levereras, och det som gör fabriken så värdefullt är dess förmåga att flexibelt slutmontera. Eftersom du inte bara kan börja, till exempel, att producera styrning. Endast kroppsdelar tillverkas internt.

  Jag hoppas på en blandad beräkning som kommer att förstöra Saabs och kontrakta arbete från tillverkare från tredje part. På så sätt kan utnyttjandet förbättras. Magna kan också erbjuda kompletta paket baserat på Phoenix-plattformen.

  När allt kommer omkring har de inte bara försökt köpa Opel, utan också Chrysler och Aston Martin. Det låter som ambitioner i min egen slutproduktion.

  • blank

   Du borde redan läsa texten så att du förstår det korrekt. OEM-produktion är inte alltid delar utan även Mercedes, Kia eller Audi-modeller som kan byggas där helt.

 • blank

  Tror inte att Magna bara är intresserad av Saabwerk för att tillverka OEM-delar, betrakta detta som ett obekräftat rykte utan bakgrund ...… .. MAGNA kan helt enkelt sätta upp en anläggning var som helst i världen ... .. och är inte i Saabhallen beroende………..

 • blank

  Låt oss hoppas Magna får nöja den här gången och slutar inte tom som förra gången Opel.

Kommentarer är stängda.