Saab-konkurs: Tyska och svenska anteckningar

Det finns inga nya nyheter från Sverige och förmodligen kommer de kommande dagarna att bli mycket tystare för de svenska patienterna. Han lever fortfarande och ändå borde vi inte ge upp allt hopp. Eftersom Saab-samhället är aktivt och bakom kulisserna sker mycket.

För 14. / 15. Januari Saab-möten planeras över hela världen för att visa närvaron av vårt varumärke. Det finns ingen händelse för Tyskland än, och jag kommer att prata med klubbarna idag för att se om det finns några planer. Den som vill organisera något här i Tyskland, har han mitt stöd. Tack till RedJ från Saabsunited för länken.

För närvarande finns det fortfarande garantifrågan på nya Saabs i rummet. Ämnet har besvarats av mig innan, men har gått ner i händelserna under de sista dagarna. Fabriksgarantin har löpt ut i konkursförhållandet och kan endast bekräftas av konkursförvaltaren. Det har inte gjorts än. Individuella garantiavtal, som vi har med vår nya Saab 9-3, påverkas naturligtvis inte.

Många mail, det är det sista tyska ämnet innan vi tittar till Sverige, behandlar ämnet GM. Vissa Saab-fans har idéer för att göra livet för Detroiters inte så trevligt. Jag tror att vi bör lägga vår energi i andra saker. Eftersom GM redan har en enorm bildförlust och nästa år i Rüsselsheim kommer vissa bilar definitivt att byggas mindre än planerat. Igår fick jag en gång ett mail från en Saab-förare och fans, som jag fick veta på återförsäljarens turné. Hans företag byter också från Opel till ett annat varumärke, de första beställningarna har redan gjorts. Han är inte den första som gör det, och om alla medelstora företag med Saab-drivrutiner gör det, kommer det att få en långsiktig effekt på GM. Posten räddade mig sedan igår den mycket blandade dagen, tack vare Franconia.

Söker till Sverige: Efter två svenska politiker hade ett strålande utseende i Trollhättan, gick allting väldigt snabbt i går. Norges löner för de svenska Saab-anställda finns i räkenskaperna före jul och ett nytt Trollhättanpaket har lanserats. 450 miljoner kronor flyter till utbildning och infrastruktur, vilket givetvis inte räcker, men bättre än ingenting. Fantastiskt hur offentligt tryck kan påskynda politiken.

Victor Muller är återigen i kritiken. Därför måste jag ta undantag Muller i skydd, eftersom kritiken verkar rikt konstruerad. Under hans förhandlingar med Youngman sökte han också kontakter med turkiska utsikter. Ett besök på den turkiska ambassaden i Stockholm och möjligheten att Youngman och en turkisk partner kunde dela Phoenix-plattformens rättigheter. Mer var inte.

Det räcker emellertid för att Dagens Industri ska anklaga Muller för "dubbelspel".

Det oberoende Saab-dotterbolaget lever vidare i USA och Tim Colbeck vägrar att gå i konkurs. De 188 partnerna i Saab Nordamerika har fortfarande 2.400 fordon i utställningsrummen och Collbeck vill vänta i hopp om att en prospekt köper Saab från konkurs. Saab Nordamerika arbetar för närvarande med att återuppliva garantin för nya Saabs. Ett bra och modigt beslut av Colbeck att skydda strukturerna när det är möjligt. Eftersom en fungerande struktur är ett argument för en köpare att gå med.

För tillfället var dessa de viktigaste nyheterna om vårt favoritbilämne från Sverige. Uppdateringar följer.

Text: tom@saabblog.net

15 tankar om “Saab-konkurs: Tyska och svenska anteckningar"

 • ... vi är inte döda, vi försöker ge våra återförsäljare och leverantörer information så bra som möjligt. Och konkurs ger dussintals frågor, tro oss. Det finns ingen tid kvar att påverka media. Du bör fokusera på de saker som du verkligen kan påverka. Det är åtminstone vad vi försöker göra här. Det är också en fråga om stil. Och till skillnad från GM har vi det fortfarande! Det är därför vi jobbar här för Saab utan löner (marknaderna har inte sett något av novemberlönen!) Tills de stänger av Internet och våra telefoner! Ge aldrig någonsin upp!
  Grüessli us de Schwiiz!

  • RESPEKT

   Vilken produkt, förutom SAAB, är folk fortfarande flockning?

   Hälsning
   Gallix

  • blank

   Respekt. Saabfahrer vet bara inte allt. ;-)
   Tummar upp
   Hälsningar från nuvarande södra sverige

  • blank

   Bra attityd!

 • blank

  Den dubbla rubriken låter mycket bättre än Plan B. Naturligtvis slaktar DI också allt. VM måste ha gjort misstag, men det var det verkligen inte.

 • blank

  Bildförlust för GM? I Schweiz, men du kan inte läsa ett enda ord om GM: s beteende. Det är bara att kineserna hoppat och därmed SAAB går i konkurs. Synd! Här kanske damer och herrar från SAAB Schweiz borde gå ut ur deras stolar.

  • blank

   Tänk inte att någonting kommer. SAAB Tyskland, Schweiz, Österrike är förmodligen redan död, svenskarnas grenar 🙁

 • blank

  Innan du alltid är glad när GM kommer över det:

  Om någon byter från Opel till Toyota tycker jag att det är ful! Då påverkas den tyska bilindustrin och leverantörerna från Sverige som - sannolikt - också exporterar dit.
  Vänligen lite mer djup, logiskt allt som är tillåtet är ja en blogg 😉

  • blank

   Moin Frank,

   Vad tycker du om Saab-förarna och beslutsfattarna? Ingen skrev något om Toyota och ingen jag vet har bytt till Toyota. Efter att ha fångat mig nyligen för att jag nämnde en annan make var jag medvetet neutral. Inte bra heller. 😉 Men tyska företag är klart mottagare. Så, ha tro. 🙂

   Tom

 • blank

  Tillkännagivandet att det kommer att bli mycket tystare för patienten de närmaste dagarna är förhoppningsvis relaterat till jul - för som det är välkänt krävs nu den största brådskande behandlingen vid vidare behandling av patienten.

  Vad som skulle vara av brinnande intresse för vår lilla krets här i Hamburg är information om andra som är villiga att köpa - Skandinaviska, europeiska och en annan intresserad part från Fjärran Östern nämndes här. Varför kan du inte höra något här? Vi tror att detta skulle vara minst lika relevant förutom att hantera garantifrågor - förhoppningsvis är konkursförvaltarna intelligenta människor som verkligen är pro SAAB. Det internationella SAAB-samfundet har inte förstörts på sistone med så kallade intelligenta djur (svenska regeringen, Guy Lofalk, GM-fel osv.)!

  Hälsningar från Hamburg
  Joachim

 • blank

  Vad sägs om anslutningsgarantin? Vilket bör fortsätta att springa på grund av CarGarantie? Rätt?

  • blank

   Bzw finns det redan information om du kan fortsätta att slutföra år efter år?

   • blank

    CarGarantie fortsätter, det är rätt. På grund av förlängningen vänligen fråga återförsäljare.

   • blank

    Den efterföljande garantin för CarGarantie kan fortsätta att förlängas som vanligt. max 10 år från EZ eller max 200.000 km.

Kommentarer är stängda.