Saab-konkurs: Youngman-planen

Den viktigaste faktorn är tiden. Youngman har förstått och positionerar sig själv. Medan andra potentiella köpare fortfarande undersöker situationen börjar kineserna den långa marschen in i den europeiska bilindustrin. Idag förväntas Rachel Pang och delegation i Trollhättan, ett första möte med konkursadministratörerna är på planen.

Investerarna i Kina tar med en plan som låter (nästan) realistisk. Till skillnad från Victor Muller har Youngman läst sin Machiavelli och går inte till strider som inte kan vinna. Youngman vill spara så mycket som möjligt från Saabs struktur, utveckling, design, verktyg och produktion ska säkras.

För att överbrygga tiden fram till serieproduktion av den nya Saab planerar Youngman produktion av Saab 9-3 Griffins CV. Den 9-3 är bara något GM belastade rättigheter skulle godkännandet av Detroit vara möjlig. Till skillnad från den nya Saab 9-5 och 9-4x den 9-3 anses föråldrade och inte värt att skydda egendom för Detroit. Planerna att tillverka de licensierade produkterna Saab 9-5 och Saab 9-4x Youngman har gett upp. Att du aldrig skulle få det gröna ljuset från Detroit, har du förstått.

Youngmans idé har charm. Med en 9-3 Griffin-tillverkning kan du hålla en del av personalen och låta fabriken köra åtminstone i basbelastning. Återförsäljaren skulle fortfarande ha en produkt och en inkomstkälla utöver reservdelarbranschen. Saab skulle vara ett märke med bara en serie - igen - men med en sedan, cabriolet, stationsvagn och fyrhjulsdrift.

Jag kunde personligen leva bra med en 9-3x och överbrygga tiden till den helt nya, GM-fria, Saab 9-5. Dessutom är Saab 9-3 bröd- och smörbilen, som i tidigare kvantiteter gjordes. Varför inte?

Youngmans plan är nästan realistisk. 90% så att säga. I Kina finns BAIC, som gör anspråk på rättigheterna till Saab 9-3. Med gamla Saab 9-5 har rättigheterna till den "gamla" pre-facelift Saab 9-3 förvärvats. Definitionen är vag och har orsakat förvirring om och om igen de senaste månaderna. Detta gör saker politiska igen, men kontrollerbara från Peking. Om NDRC vill köpa svenskt strandhuvud för den kinesiska bilindustrin ser det ut som att BAIC inte kommer att invända.

Som alltid är det inte över än och Saab Automobile-ämnet tar fart igen. Kanske är det nu den sista, allvarliga chansen. Det är uppenbart att en snabb lösning krävs. Konkursförvaltaren startade idag uppsägningar av alla Saab-anställda. De bästa hjärnorna på Saab lämnar, i riktning mot Göteborg eller någon annanstans i världen. Det finns lite tid kvar för Trollhättan-platsen och den globala Saab-infrastrukturen.

Eftersom vi för närvarande inte har något juridiskt juridiskt Saab-återförsäljarnätverk. Med Saab Automobile ABs konkurs är alla gamla avtal föråldrade, varje ny ägare måste ingå nya kontrakt. Även Saabs nationella företag, främst grenar av Saab Automobile AB, står nu i en process av upplösningen. Alla seriösa köpare ska slå på turboen.

Som alltid, följ nyheter om det finns något att rapportera.

Text: tom@saabblog.net

32 tankar om “Saab-konkurs: Youngman-planen"

 • Hej,

  Jag finner Marcus uttalande när det gäller de gemensamma delarna väldigt lämpliga.

 • Jag kan bara hålla med Marcus. Jag kör nu min 4 SAAB (9-5 aero 2.8T / Hirsch).
  Denna bil är överlägset den bästa SAABEN för mig. Tillverkning mycket hög kvalitet, prestanda är imponerande. Hanteringen är föregångaren (9-5 aero estate år
  2006) inte jämförbar alls !!! Vikten: Ett fordon med det här moderna
  Teknik, storlek och säkerhetsstandarder kan inte väga mer 1560 Kg !!!
  Denna bil behöver uppgraderas när man är i skogen i Audi, BMW och Mercedes
  vill pochera.

 • Som känt skulle emellertid ingen kines sedan få äga de större aktierna - tyvärr har detta nu blivit klart på grund av GM: s antisociala beteende.

  Det faktum att VM har förhandlat med kineserna under hela månaden utan ett exakt förtydligande av detta licenshinder måste dock kritiseras negativt - som ett resultat har en lång tid i slutändan gått meningslöst.

  Om det handlar om övertagandet av YL eller ett annat Kina-företag skulle saken med en modellserie (9-3 sedan / 9-3 kombi + 9-3 cabriolet) vara tidsbegränsad - det skulle vara möjligt.

 • uhem: den nya saab 9-5 är verkligen inte en insignia, det talar för det låga antalet identiska delar.
  Jag känner båda - de är världar.
  I framtiden, oavsett hur det är, kommer det aldrig att bli en 100% saab eftersom det här skulle vara ovärderligt.
  saab, som alla andra, kommer troligen att behöva tjäna mer på världsmarknaden.
  Det är också jag helt schnupppiepegal, där andra gör samma omkopplare, säkerhetsbälten, värmare etc. installeras.
  en audi-chaufför klagar inte på att många delar också är installerade i vw, skoda, sits och delvis porsche.
  det är därför det fortfarande är en audi.

 • > att helt enkelt inte få bygga den här grandiosa bilen skulle vara mer än en förlust för framtiden.
  Jag kan bara hålla med det. Det finns en marknad bredvid de massproducerade fordonen. Den som någonsin har kört med mig från mina affärs vänner kommer att tänka. Eller bättre, att ompröva.

 • 9-5II kan vidareutvecklas i Trollhättan under licens. Den här nya bilen, inklusive stationvagnen, har visserligen försäljningspotential. SAAB har ingen chans på marknaden med bara en modell. Jag önskar alla SAAB-anställda mycket förtroende och optimism. Och tack Tom igen för de stora bidrag och fina semestrar.

 • Jag har kört Saab kontinuerligt sedan 1983. för närvarande en konvertibel Aero min 12: e. u sedan dess har jag följt allt om Saab. Ursprunget för den nuvarande katastrofen är amerikanerna, dvs. GM. Det var redan klart då att amerikanerna lät Saab blöda ihjäl och att de inte hade något intresse av Saabs vidareutveckling. Det som kom efter de "riktiga Saabs" var bara den irriterande gamla Opel. När jag tittar på min 9-3 ser jag bara Opel-delar. Nuvarande 9-5 är bara ett tecken. Den vidare utvecklingen med Spyker u. kineserna kunde följas hittills. Sedan tog amerikanerna ställning här igen och sedan kom slutet. Amerikanerna bryr sig inte om vad som händer med de 3.500 XNUMX saaberna. Dessa familjer är nu utan arbete. Det är ännu sorgligare än att Saab inte längre borde existera. Jag önskar därför alla anställda att de snabbt kan hitta ett jobb igen och jag önskar Saab-varumärket och här ger jag inte upp hoppet om att en investerare kanske tar varumärket och återupplivar det. Hur som helst skulle jag vara på väg att bidra ekonomiskt.
  Jag önskar att alla Saab kör en glad och välsignad jul

 • efter flera 900ern kör flera 9000ern I för närvarande en ny 9-5 aero 6-cylinder awd.
  900 är verkligen oöverträffad när det gäller "saabishness", 9000 var en enda katastrof, med undantag av motorn, den nuvarande är helt enkelt en drömbil och verkligen den bästa saab sedan 900. alla nuvarande bilar i denna klass är tunga, vad med dagens krav som inte har något att göra med det förflutna.
  helt enkelt inte kunna baeun denna magnifika bil skulle vara mer än en förlust för framtiden.
  Kineserna är verkligen inte bara de goda människorna, som visas här. För närvarande är det främsta målet att säkra miljoner med rätten till Phoenix plattformen.
  Utan den kinesiska Saab skulle ha varit borta länge utan tvekan, men den nuvarande uppfattningen, jag tycker lite blåögd.

 • Å andra sidan är jag alltid förvånad över att utanför kretsen av SAAB-insiders möter du många människor för vilka SAAB är mycket positivt och som inte tvivlar på att det här är fantastiska bilar - även om de har lidit lite av GM. Den goda frågan är hur får man folk att köpa en SAAB och bli upphetsade?

 • Eftersom du kan se hur subjektivt ett intryck kan vara. Måndag och tisdag har jag i min nya 9-5 Aero Turbo 4 hjort bara om 1400 km körning düren. Det var lätt att gå. Säker, trots natten i snön, snabbt och grundligt avslappnad. (9,8 l) Hem på långa resor. A7 skulle ha varit alternativet. Är det säkert även om man / kvinna vill köra en massproducerad bil. Om han är bättre ???? Jag har fyra fler SAAB i garaget, Viggen, etc. Kort sagt, varje modell har sin egen karaktär. Det är styrkan. Och en sak: du kan kritisera det förflutna SAAB / GM. Du kan inte ändra dem. Och glöm inte, i 9-5-utvecklingen var även enastående tyska ingenjörer inblandade.

 • Jag kan bara hoppas att det finns en lösning som Saab kan leva på. Tyvärr kör jag för närvarande inte mig själv, men hade redan lite. Det finns ingen bil som exciterar mig så mycket. Jag kan inte definiera varför, men när jag ser en Saab blir jag alltid sentimental.
  Jag ger inte upp hopp, trots den svåra situationen.

 • Hej,

  Ärligt talat kunde Saab inte tjäna pengar med 9-3 och 9-5 och då skulle det fungera med en serie? Serien subventionerar från Kina? Med nuvarande kundbas? För att du inte hittar så många nya efter allt ost.
  Jag vill inte låta pessimistisk men det är en ganska ruttna gren som Saab sitter på eller vill klättra på. För tillfället ligger kollegorna i Trollhättan inte och de ligger.
  Vad jag tycker är ännu bättre -> alla nuvarande Saab-modeller är skrivna av GM. För några månader sedan knäcktes dumma skämt i några Saab-forum som - "Åh Gud inte en säck" eller "Allt som kom efter 9000 var inget längre". Jag fick också läsa den då då jag köpte en nästan ny 9-5. Nu plötsligt är de nya Saab-modellerna bra, eller hur? En lovsång sjungs även till den fyrhjulsdrivna mexikanen som har lika mycket att göra med Saab som en Big Mac med Smörebröd.
  I åratal var varje ny Saab-modell svårt pratad eller skriftlig, för att inte tala om att en ny köptes.

  Nu undrar vissa människor att Saab bröt är? De skulle ha köpt en ny från tid till annan!

  Godnatt!

 • Hej Mark,
  min farbror kortfattat hade 2010 9-5 2.0T, som jag försökte i några timmar. Jag vill inte avvärdera bilen, jag blev positivt överraskad. Visst en bra, om inte mycket bra och bekväm Reiselimosine och prestationen var säkert tillräcklig vid 220PS. Emellertid offras 5-mätarens längd och resulterande vikt av 2-ton i kördynamik. Så mycket som du har satt Drive Sense Sport, är det fortfarande en stor, tungvikt limousine. Men dessa nyckeltal är inte bara nära sportens ambitioner. I dessa möjligheter kör bilen säkert bra och snabbt. Det lyckades emellertid inte göra det till en sportig bil, som Saab faktiskt har skrivit i sin berättelse på flaggan. Jag tror att idén om att göra 9-5 så stor kom först och främst från att vilja bryta sig bort från Insignia.

 • Hej weenie

  varför inte? Jag vet åtminstone 2-flottor 9-3SC i närmare miljö. Och de är alla stolta Saab-förare.

  LG Mark

 • Hej dsc;

  Jag vet inte hur man ska komma till din åsikt om 9-5SC. Har du någonsin kört en?

  LG Mark

 • 2 år till för att göra 9-3? Inte ett problem, långa produktcykler med kontinuerlig utveckling var typiska för SAAB. Det är bara synd att du inte nödvändigtvis inte kunde leverera företag / statliga fordon med 9-3, eller hur?

 • Det är en riktig stråle av hopp för dagar. Som Michael redan har skrivit 9-3 är en stor bil och jag är glad eftersom Saab Jag kör en 9-3 2,8T SC. Det skulle vara en lösning som kunde bibehålla befintliga strukturer, och varumärket försvinner inte riktigt för 2 år. Med 2 behöver du inte börja arbeta från början. Så vi hoppas att mottagarna inser också att det snabbt klart behov av att skapa vad som kommer att hända härnäst, så att de återstående strukturerna erhålls också können.Wär fina Wenns skulle fungera

 • Jag kan bara hålla med ämnena hos mina förskrivare. 9-3 eller 900 har alltid varit den bättre bilen. Styvheten av kroppen ensam var en dröm med de gamla 900ersna. Kvaliteten hos Saab läser 1990 efter införandet av GM. Och det konsekvent för alla modeller. Du kan vrida och vända som du vill! Jag skulle vara glad om allt kom tillbaka från Sverige. Helt enkelt kvalitetsbilar utan GM-förorenade delar. Och varför börja inte bara med 9-3! På ämnet Youngman, som redan var mycket korrekt. Och återigen är han fortfarande fullt bakom Saab. Därför vid min sida, tummar upp, Youngman för president!

 • Håller med dig! Audi A7 ensam visar att en hatchback också passar in i dagens lyxklass, så den är gjord för Saab! Dessutom, till skillnad från den andra "GM 2-9", måste du komma ihåg Saabs funktioner. Så sätt inte upp en 5 ton bil som bara representerar rent teoretiska sportambitioner, utan en bil som också imponerar med sin smidighet och sportighet. För när du tänker på Saab tänker du först och främst på sportiga, säkra och vackra bilar.

 • Till och med utformningen av den stora sedanen kunde förbättras lite - hatchback-modellen med en stor lucka saknades tydligt här.

  Fullt godkännande för terrängfordonet - flera dieselgeneratorer är helt klart en av dem.

  Som tillverkare kan du komma överens med 9-3. Det finns alla varianter här - från sedan till kombi till cabriolet.

  Joachim

 • Jag skulle inte sörja GM-modellerna .. vi ser det mer som en chans att SAAB igen skulle kunna bygga riktiga Saabs själva 9-5, 9-5 SC 9-4X utan GM ... tycker det är ännu mer spännande och låt oss hoppas att fira en helt ny början ..som ett exempel en 9-4X utan diesel i Europa

 • någon i SU skrev något om den turkiska regeringen och / eller ett stort företag ...
  Magna .. och kanske Koenigsegg ...

  Jag skulle vara lugn om det vore ung man att dra igenom den här planen ... synd för 95: e.

  men bättre Saab än ingen Saab ... och bättre nu än att kasta runt de kvarvarande bitarna.

  Jag håller fingrarna korsade ... alla.

 • Stiger från ruinerna ....?
  Youngman kom till hjärtat av problemet som alla inblandade står inför. Det finns ingen tid att undersöka många alternativ och deras effekter. Om det förutom Youngman-planen finns en annan intresserad part som vill ta emot SAAB som biltillverkare, bör erbjudandet snabbt offentliggöras. För att varje dag som går oanvänd kommer att påskynda nedgången ...

  Med allt ömt hopp jag har för Youngman-planerna undrar jag fortfarande varför de bara finns där idag (48 timmar efter det värsta fallet). Om du inte, enligt VM-anpassning, alltid har en plan till i fickan än du trodde du behövde ....

  Den som blir involverad i SAAB-äventyret bör inte glömma: SAAB är annorlunda. Detta motto gäller inte bara bilar. Vårt hopp matas också av detta ...

 • Jag tycker inte att Hirsch-projektet är särskilt tilltalande …………. förlåt …………. När det gäller intressenterna uppstår frågan om insolvensadministratören inte kommer att vänta på alla erbjudanden för att fatta ett optimalt beslut …………… .. och därför är hoppet om en snabb inlösen förgäves

 • Idag är den längsta natten. Från imorgon blir det ljuset. Rachel Pang kunde knappast komma mer symboliskt. ??
  I allt viktigt utbyte om de tekniska frågorna vill jag tänka på SAAB-anställda som, efter en oändlig fram och tillbaka, äntligen behöver tydlighet i dessa dagar. Ett rungande JA för ditt jobb, ett rungande ja för att fortsätta. Vad kan det vara för jul….

 • Rätt tack!

 • Jag tror att du förvirrar SAIC med BAIC. BAIC har köpt de gamla modellerna, men är inte en GM-partner!

 • Youngman-Lotus fortsätter in i nästa omgång med denna kraft är inte en självklarhet - stort erkännande för detta!

  Ändå skulle det vara väldigt intressant vem de andra partierna förutom MAGNA är som redan har "knackat". Information från Sverige förväntas brådskande om detta - kära konkursförvaltare, snälla starta inte hemlighet (annars skulle det ha en konstig eftersmak)!

  Ett drömlag skulle vara i mina ögon MAGNA med Youngman Lotus tillsammans: MAGNA tar hand om komponenterna och YL driver allt annat framåt. Superkonstellation mot GM!

  Joachim

 • Okej, om kineserna är riktigt seriösa med SAAB och slutligen med oss ​​fans och köpare, så håller vi fingrarna korsade för dem och för affären.
  Det faktum att "bara" 9-3 är byggd är inte heller tragiskt, det är trots allt en bra bil.

 • Hej till alla sympatisörer;
  Det kommer inte bli lätt under dessa omständigheter
  För att hantera kontoret ordentligt ...
  Jag beundrar alltid Tom när han lyckas få sitt jobb och blogg på linjen. Tack igen, Tom !!!
  Till toppen är min 9-5 Combi också tillgänglig med Elektronikmacke (GM-del) i verkstaden;
  Ändå en god jul till alla
  SAAB entusiaster.

Kommentarer är stängda.