Saab konkurs: dagen efter ...

Politikernas kaste är densamma överallt i Europa. De två svenska ministrarna, Annie Lööf och Hillevi Engström, besökte Saab idag för att få insikt. I din adress till personer som hoppas på stöd kom tyvärr ingenting till ljuset, men ingenting alls alls.

Saab-anställda beskriver utseendet som ”katastrof” eller ”kaos”. Ingen hjälp för biltillverkaren, ingen omedelbar hjälp för anställda som är tomma före jul. En resa från Stockholm till Trollhättan på bekostnad av den svenska skattebetalaren. bravo!

Mer intressant än de två damernas tal skulle vara frågan om hur det går med Trollhättan. Saab är i konkurs, arbetslösheten bör nu vara mellan 20 och 25%. Det finns intresserade personer för Saab, numret 5 verkar vara verkligt. Min vän i Stockholm har identifierat som möjliga köpare två företag från Fjärran Östern, en från Centraleuropa (!), En potentiell kund från Skandinavien och det tidigare nämnda bolaget från Turkiet. Han kan inte och säger inte mer, och jag vet ingenting mer än vad han berättade för mig. Jag kan dock föreställa mig att mer än fem möjliga köpare uppträder.

För att få chansen att ta Saab tillbaka till marknaden är chansen så låg, att köpare skulle vara snabba nu. Saabs strukturer i Sverige och runt om i världen försvinner nu snabbt och lämnar företaget som sådant bakom sig. Så snälla, för Saab är ett specialt erbjudande.

Om jag var på styrelsen för ett västeuropeiskt bilmärke skulle jag köpa Saab ur rent strategisk synvinkel. För att, med förvärvet av biltillverkaren från Trollhättan, kineserna för första gången skulle ha en strategisk brohuvud i mitten av Europa. En fungerande, mycket produktiv fabrik och de bästa ingenjörerna i Skandinavien.

Men de ivriga läsarna från bilbolagen frågar mig inte, så vi måste vänta. 😉

Saab-fan och lojala läsare Alexandros publicerade en intressant länk om vem som "dödade" Saab. Definitivt värt att läsa, så här är julläsning igen, även om jag skulle ha velat ett annat ämne. Tack till Alexandros till södra Bayern!

Under de senaste 24 timmarna mottogs många e-postmeddelanden, som jag kommer att svara över julhelgen. Det handlade ofta om hur vi kan hjälpa Saab och även vad som kommer att hända med bloggen i framtiden, var ett problem.

För bloggens framtid är jag lite förvirrad, jag erkänner. Han kommer inte att försvinna de närmaste dagarna, det är tydligt. Men om han kommer att förbli ett medium för Saab-samhället och de återstående tjänstebolagen, om Saab inte går tillbaka, är det inte säkert än.

Den kommande julhelgen kommer säkert att ge mig mer klarhet. Idéer och åsikter från läsare är välkomna på alla sätt!

Text: tom@saabblog.net

19 tankar om “Saab konkurs: dagen efter ..."

 • blank

  du måste säga det:

  som förväntade sig något annat än de ansvariga politikerna?
  sedan april har de inte gjort någonting på nolltid - och får nu betala ut löneförlusten på skattebetalarens bekostnad.
  om det inte bara skulle ha varit mer meningsfullt men också billigare att stödja från början, kan jag inte rimligen döma.
  Ingen pratar om de sociala konsekvenserna ändå.
  Hela saken påminner mig mycket om Borgward.

 • blank

  Jag tycker att det är konstigt (även som en SAAB-förare) när du urskillningslöst slår politiker med ord som "politisk kast". Sådana termer används mest av radikaler som helt enkelt drar i sig allt som inte passar dem. Vad försöker författaren berätta för oss? Åtminstone för mig lämnar det ett dåligt intryck av författaren och hans politiska inställning. Så trevlig som den här bloggen kan vara.

  • blank

   Termen valdes mycket medvetet och är lämplig i detta fall också. Ministrarnas beteende väckte så mycket missnöje på grund av att inga andra beskrivningar är möjliga. Reaktionerna på plats är förstahands, mina ord är väl genomtänkta.
   Den nationella pressen hittade liknande ord, vilket i Sverige ledde till reaktioner i Stockholm. Idag presenteras ett nytt ”Trolhättan-paket” av båda kvinnorna, delvis på grund av offentligt tryck.

   • blank

    RÄTT SÅ!

   • blank

    Återigen handlar det inte om det direkta angreppet på en politiker utan om "all-slag" på alla. Citatet jag hänvisar till är "Den politiska kasten är densamma överallt i Europa". Om administratören siktar på "en beteende" hos en viss minister undrar jag varför han använder denna ganska odifferentierade attack och inte argumenterar tydligare och mer specifikt? Det är allt.

    • blank

     Gick han precis i följande mening och namnet hans namn! Även politiker?

 • blank

  Hej Marcus,

  noterade i förväg: Jag skulle också vilja ha den nya 9-5 (som kombi) - men jag känner mig också väldigt bekväm i min ”gamla” 9-5 kombi. En "viloläge" på 2 år (om det behövs) skulle jag och min bil överleva snabbt!

  Med killarna från GM planerar knappast någon - den bättre lösningen enligt min mening: Lämna bara den åt sidan och agera från grunden utan dessa misslyckanden (är nu mycket lättare att hantera).

  Ett europeiskt bilföretag skulle förmodligen inte vara en bra lösning, för de vill alla klara sig själva och kanske inte vill köpa någon konkurrens - då mer ekonomiskt starka indianer, kineser eller något annat företag som ännu inte har varit inblandad i bilproduktion inom gruppen. Välfyllda kassar skulle naturligtvis vara en förutsättning - men här borde det finnas en hel del stora företag som uppfyller detta. Med "djupa fickor" kan mycket flyttas - framför allt med erforderlig hastighet!

  Hälsningar

  DR

 • blank

  Kära Tom, som Saab-återförsäljare, lägger jag fram förslaget
  att vi inrätta en leasingavkastning. Där kunde Saab-återförsäljare meddela sina ofta 3-åriga avkastningar med pris och funktioner. Saab fans skulle då ha den första tillgången till bilarna. Tack för din dagliga information och uppmuntrande ord.

  • blank

   Hej Stefan, idén är mycket bra och skulle hjälpa båda sidor. Jag tror att vi kommer att göra det. 🙂

  • blank

   Bra idé!

 • blank

  Toms blogg är riktigt bra - tack för den tom!
  Ändå finner jag att vi har något som drivs av våra antaganden och det stora flertalet av sådana saker har inte skett i alla fall.
  Jag ser fortfarande inte hela saken på kineserna - jag hoppas på en europeisk lösning och på någon som vågar röra med GM när det gäller rättigheter.
  ett stopp på två år, anser jag praktiskt.
  Jag kommer att sakna, nu kan du attackera mig, en victor muller, som kämpade för saab i sista minuten. även om han utan tvekan har gjort misstag, letar efter en sådan stående oöverträffad.
  Jag hoppas på en lösning för alla - under tiden kör jag den sällsynta massproducerade produkten i världen och jag är väldigt glad att ha en 9-5 av den nya generationen.

 • blank

  Vid tiden fanns andra intresserade än Koenigsegg och Spyker!
  Kan det vara att Gerard Lopez (ägare till Lotus Renault F1-teamet) och Bernie Ecclestone är igen bland investerarna?
  Skulle inte vara en dålig idé då som nu ...

 • blank

  2 år övervintring skulle vara bra, men vad kommer det att hända med medarbetarna - finns det något som sysselsättningsföretag i sverige för att hålla personalen på saab?

  men det skulle vara synd om 9-4x och 9-5II! Jo kanske gm tror att när du inser att det finns en billiv utan dem!

  ... också museet skulle vara synd. men det kan verkligen vara ett fall för "räddnings saab" eller en saab foundation.

  Så huvudet upp!

 • blank

  Jag kan bara hålla med det. Även MINI-COOPER i Storbritannien har saknat 5 år och gjort det tillbaka till bilmarknaden. Och vikingar kommer inte ge upp så fort ändå. Konkursförfaranden kan leda till en ny början.

 • blank

  Till och med Tom Knechts uttalanden om ämnet verkar lite för negativa för oss - vad mer vill SAAB i den nuvarande situationen än 5 intresserade som verkar vilja ta itu med allvar och "djupa fickor" trots den svåra situationen? Hos Opel i en jämförbar situation (troligen fortfarande kommer) som inte skulle ha hänt på kort tid.

  Vi delar inte uppfattningen att strukturer sönderdelas snabbt - över hela världen finns det SAAB-återförsäljare med en ansluten serviceavdelning som har en permanent kundbas och dessa kunders fordon sönderfaller inte inom 1-2 år (den tid som förväntas ta för att utveckla nya fordon färdiga för produktion).

  Vi tycker att det är fantastiskt att olika investerare redan visar intresse och närmar sig saken med en positiv syn - vi borde fortsätta att motivera dem och inte bara några artiklar som "vem dödade SAAB?" spela i förgrunden. Å andra sidan finns det också det mycket välkända ordspråket ”de som sägs vara döda lever längre” med hänvisningar till avlidna - fortsätt med detta i åtanke.

  Hälsningar från Schleswig-Holstein
  Julie och familj

 • blank

  Jag kan bara hålla med om det ... .. du gör bloggen riktigt bra ………………………. Och jag läser den varje dag för att alltid vara uppdaterad. Jag är nyfiken på vilken centraleuropeisk investerare som är intresserad av Saab ...

 • blank

  hej Tom

  Om SAAB försvinner som en tillverkare eller inte längre visas, finns det en stor gemenskap.
  Detta skulle förtjänas att fortsätta att ha ett munstycke, en kontaktpunkt.
  Särskilt i ”diasporan” bör vänner av vårt varumärke känna till en central plats där allt kommer ihop och kan diskuteras.
  Som en intressegrupp kan din blogg fortsätta att existera.
  Vem kan tänka sig (Attention Schmalz) en bättre än dig och din blogg.

  julhälsning

  Gallix

 • blank

  Hi Tom,
  vi uppskattar din blogg och snälla ge inte upp nu, det skulle vara en sorglig signal. Även om SAAB försvinner som tillverkare, bör SAABs anda fortfarande leva och du kan ge ett stort bidrag. I den meningen: flytta ditt sinne!

 • blank

  Fortsätt, snälla 😉

  Eller man skulle kunna betrakta det som användbart tills det verkligen är klart vad som kommer att hända med SAAB till slut ...

Kommentarer är stängda.