Saab-konkurs: Youngman är tillbaka!

Igår var en av de mest skrämmande dagarna i Saabs historia. En konkurs kan alltid vara en nystart, som jag ofta har skrivit under de senaste månaderna. Så snart konkursförvaltarna beställdes, knackade de första intresserade parterna på dörren.

Saabs i snön
Saabs i snön

Det är inte förvånande att Youngman är tillbaka på scenen (som jag vann en satsning med). Investeraren från Kina vill köpa Saab ur konkurs och är redan i förhandlingarna. Samtal hålls också med GM, Youngman sa att de är "... mycket intresserade av en bra relation med Detroit". Men skyltarna har ändrats. Det finns inga fler kontrakt för licenser och leveranser av komponenter, och allt börjar om, vilket gör det enklare för båda parter.

Youngman lämnar ingen tvekan om att de är redo att tillbringa vintern utan att producera i två år och sedan återkomma på Phoenix-plattformen. Förmodligen Saab Automobile ABs största borgenär, det är en tresiffrigt miljonbelopp, man har bra kort för att vinna kontraktet.

Under uppbyggnaden har Youngman redan säkrat Trollhättans webbplats, medan produktion, utveckling och design kvarstår i Sverige. Det sägs dock öppet, att produktionen kommer att ha en lägre volym än de planerade sista åren.

Inte bara Youngman är intresserad, men också ett företag från Turkiet spelar med och en annan europeisk bjudare. Inte dåligt, för sedan konkursinsökningen har bara 24 timmar gått och det verkar som att mer allvarliga köpare på väg till Trollhättan tar.

General Motors visade sitt fula ansikte igen igår. När du knackade på den sista spiken på kistan fortsatte du att skjuta. Saab 9-5 och Saab 9-4x (ett ämne vi kommer att prata om) är 100% licensierade produkter. Saab 9-3 bör också innehålla 30% GM och Phoenix-plattformen ska vara förorenad av 10-15% av Detroit-rättigheterna.

Detta är en politisk varning till alla som vill köpa Saab. Du fortsätter att slå och låt det ses att du använder GM när du köper Saab. GM måste dock vara försiktig för att inte överbelägga bågen. Beroende på vem som köper Saab kan man få en eller två blå ögon på Potomacfloden.

Medan det inte ser dåligt ut för fabriken och platsen kommer vi förmodligen att förlora Saab-museet om det inte finns någon sponsor. Kommunen har angett att driftskostnaderna inte är hållbara. Kanske regionen Västragötland hjälper eller Saab fans vill donera. Eftersom den historiska samlingen borde bevaras för Sverige.

Det är fortfarande spännande och dramatiskt. Vi stannar stilla.

Text: tom@saabblog.net

28 tankar om “Saab-konkurs: Youngman är tillbaka!"

 • Du kunde ha sparat allt om du inte hade fallit för dessa GM (rogue män).
  Det kommer inte vara det sista företaget att falla för sådana dåliga machinations från USA.
  Jag ser verkligen det som en ny start och det från grunden.
  Jag är fortfarande övertygad om att SAAB kommer att fortsätta.
  Ruedi

 • blank

  ………. Säg vänner,
  märker du också att i denna, vår historia, ALLA de inblandade (utom kineserna) har ställt upp, som hunden med - jag vill inte säga med vad.
  Och det under en lång tid !!!
  Även om - jag har känt företaget i 30 år - är det inget nytt på SAAB.

  Gallix

 • blank

  Jag ser inte en paus så problematisk så länge som den nya ägaren har ekonomisk andedräkt och kan utveckla den nya efterträdaren i lugn och ro utan att bryta mot GM-licenser och liknande ... .. tror fansen är nog redo att vänta efter gårdagens chock innan de hittar en efterträdare med GM-teknik får ... Saabs designers och tekniker kommer säkert att utveckla en fantastisk bil .... ……… .. Bra saker tar tid och med god marknadsföring går det två år och du kan eventuellt beställa tidigare ... .. och därmed visa den nya ägaren ditt engagemang .. och så bygger du upp din kundbas bit för bit och även utbudet av fordon från ...... ..

 • blank

  Jag tror inte att saker kommer att fungera med 2 vinteravbrottet. Den som helt har försvunnit från marknaden för 2 år har en helt ny början framför honom. Det finns fortfarande kunder som känner till varumärket och det finns fortfarande en återförsäljarstruktur som fungerar. Under ett halvt år har inga bilar producerats i Trollhättan och antalet återförsäljare har sjunkit kraftigt under de senaste sex månaderna. Man kan föreställa sig hur detta kommer att se ut efter 2 års nollproduktion. Under ett företag från Turkiet kan jag inte föreställa mig något som kan vara bra för Saab
  Tja, men jag kunde föreställa mig europeiska tillverkare som kanske ens gick med GM på licenser. Du behöver bara titta på Opel-sortimentet av skåpbilar. 2 Opel Transporter eller Vans är produkter och licenser från Renault och en kommer från Fiat. Dessa fordon är verkligen inte ointressant av siffrorna för GM och kan vara av betydelse i förhandlingarna.

  • blank

   Bara inte närma dig allt så negativt - Renault och Fiat / Chrysler kommer inte att vara bland intresserade. Även här har du tillräckligt med dig själv att göra och vill inte köpa i konkurrens om dina egna produkter!

   De turkiska utsikterna passar mycket bättre här (och för övrigt är många stora turkiska företag i mycket god ekonomisk form) eftersom en globalt aktiv fordonstillverkare skulle avrunda saken där - en situation som liknar kinesernas.

   Bland de problem som handlarna inte skulle överleva en lång paus, återigen hänvisningen till tillfälliga tjänste fortsättning och (i de flesta kvarvarande verksamheter tillämpligt) andra eller tredje avtal med andra fordonstillverkare till salu + service. Vad ska inte fungera där?

   Joachim

  • blank

   Tack, mycket upplysande länken.

 • blank

  efter att GM hävdar att deras licenser var överallt men 9-3 och Phoenix ägs av Saab och inte GM, var licenser flyttas snabbt här?
  det är allt väldigt förvirrande.

 • blank

  Hur borde anställda eller återförsäljare leverera produktionsstopp i två år?

  Museet är ett annat tragiskt element. Om allt utnyttjas, håller inte ens denna plats högt minne.

  • blank

   Ministrarna var i Trollhättan idag för att "lyssna"; De kunde inte erbjuda någon konkret hjälp. Förmodligen var de därför tvungna att hålla presskonferensen framför SAAB-entrén.
   Museet skulle vara något för den svenska staten! Han kan bli involverad där.

   • blank

    Frågan kvarstår, vad de två politikerna egentligen ville ha i Trollhättan - det var troligen bara en produktion för radio och tv såväl som för pressen.

    Min ståndpunkt (på Anddeus fråga) när det gäller återförsäljare och anställda under en möjlig ”vinterfas”: De flesta återförsäljare har en andra eller till och med tredje tillverkare som partner. Förutom SAAB-försäljningen finns det också SAAB Servie - serviceavdelningen bör vara upptagen (som tidigare).

    En majoritet av SAAB-anställda måste naturligtvis få stöd på andra sätt under vintern. I Sverige finns det säkert lika bra förmåner för de arbetslösa som i Tyskland eller kanske också korttidsförmåner - så allt är möjligt och åtminstone på detta område kan den svenska staten (regeringen) nu visa att det finns alls!

    Joachim

 • blank

  då hoppas vi på en bra ny start snart för att kunna köpa riktiga Saabs utan GM-teknik

 • blank

  Bra anställning för vinterlov: GM-logotyper från vår stationsvagn och konvertibelt skrapa 😉

 • blank

  Jag misstänkte det, i bakgrunden spelade och drabbade strängar. Nu föds en ny Phoenix
  och som Tom skriver kommer det att vara en körning på Edelschmiede, som vet vem som kommer att slå. Naturligtvis kan ett företag som verkar över hela världen precis som Talbot eller
  Simca försvinna. Vi ser fram emot det
  på nya goda nyheter och så småningom bandet springar, även med en modell om det måste vara

  Tom, fortsätt skriva och låt dig alltid vara uppdaterad. Tack

 • blank

  Detta är en politisk varning till alla som vill köpa Saab. Du fortsätter att slå och låt det ses att du använder GM när du köper Saab. GM måste dock vara försiktig för att inte överbelägga bågen. Beroende på vem som köper Saab kan man få en eller två blå ögon på Potomacfloden.

  vad kan hända om jag köper nu en jahrtreswagen?
  vad påverkar gm på?
  Finns det inga reservdelar kvar?
  Garantin är förmodligen bortfallet,
  Så vad menar du med de två blå ögonen?

  Carlson

  • blank

   Det handlade inte om vem som köper en saab, utan saab-företag! därför kan du förmodligen köpa din bil utan problem och vara glad att du fick en! reservdelar kan förr vara lättare tillgängliga än de nyligen har varit. Garanti, ja det är öppet ... men vid behov är det möjligt att ta ut uppföljningsgarantin (löper genom bilgaranti) efter det andra året från EZ.

 • blank

  till museet:

  Finns det något som välgörenhetsstiftelser i Sverige? Jag kan föreställa mig att donera något. Vilka belopp skulle behöva höjas?

 • blank

  ... det här är verkligen delar med kärnkunnande. Förmodligen avser 30% antalet delar och inte utvecklingsinsatsen. Jag förstår att GM är extremt känslig ... Jag misstänker att en praktikant på SAAB skulle kunna utveckla dessa delar på en eftermiddag.

  För att vara ärlig: SAAB har också ändrat många GM / Opel delar tidigare eftersom de inte uppfyllde kraven i SAAB. Det kommer förmodligen vara en mycket motiverande uppgift att flytta allt ut ur SAAB där GM är på väg. Och om du letar efter andra partners.

  • blank

   Med rätt mängd pengar borde mycket vara möjligt ...

 • blank

  Det ser rosigare ut än igår ...
  Tom, du orsakar bokstavligen en liten eufori 😀
  Låt oss öva tålamod igen och hoppas på ett bra resultat med Youngman.

  Jag håller mina fingrar korsade för alla parter som är Pro-SAAB och önskar alla på förhand en lycklig semester.

 • blank

  De 30% på 93, vad ska det vara? De tre delarna i motorrummet med sin logotyp på ... ^^

  • blank

   Gaslocket: -p på står, åtminstone i ansiktslyftan, GM på den, lyckligtvis har jag en ansiktslyftning * glad *

   • blank

    på värmebafflarna ovanför avgaserna, dvs fäst vid underdelen, står det också GM ... tyvärr tyvärr

   • blank

    Vad? Jag har inte märkt det där ännu ...

    • blank

     Så jag menade gaslocket ...

     @Bleche: Hamra i handen och ut med den ... ^^

     • blank

      och hela V6 motorn; Holden från Australien, och den gamla V6 TiD Klötermotor av Isuzu, den 1,9 TiD, kontrollknapparna i ytterbackspeglarna och ratten, och så 🙁

 • blank

  Jag förstår inte museet ...

  1. Varför inte ställa in en (digital) donationslåda?
  2. Har inte Sverige något som "kulturarv", "monumentskydd" etc ...!?

 • blank

  Vilken fars långsamt ...
  Du kunde ha sparat mycket av det, eller hur?

  GM är klar med mig ... och "något av".

Kommentarer är stängda.