Saab-konkurs: konsekvenser, möjligheter, förövarna

Hakan Juholt varnade i Sverige idag om Saab-effekten. Hela den svenska fordonsindustrin kan drabbas av Saab-konkursen, för för första gången i Sverige försvinner en stor arbetsgivare helt i denna bransch. Chanserna för Saab var där och användes inte optimalt. Nu är det över för nu. Konkursförvaltaren rör sig i stablebacka och tar över roret.

Victor Muller kommer att ge råd till förvaltaren och hjälpa till att göra Saabs bästa ut ur den olyckliga situationen. Först och främst försöker du sälja företaget helt till en intresserad part och återföra den till marknaden. Först när detta inte är möjligt kommer den fullständiga förstörelsen att uppstå. En liten glimt av hopp fortfarande och de närmaste dagarna och veckorna kan vara spännande igen.

Vår åsikt om GM
Vår åsikt om GM

Youngman, investeraren från Kina, gav inte upp förrän i morse efter att Victor Muller från Detroit helt hade avvisat alla alternativ. GM tecknar avtal, men GM följer inte avtalen.

Oavsett vilken typ av Kina som skulle investera, från Detroit skulle inte vara ett släpp. Det är det tydliga budskapet från Detroit och vår förståelse av dagen.

GM förfogar över Saab igen och, som alltid, strax före jul. Youngman kunde inte och ville inte investera i en fabrik utan produktion och utan produkter. Det var den logiska konsekvensen och Muller tvingades göra sin väg till konkursdomstolen.

Saab Automobile ABs konkurs ger konsekvenser för alla. Avslutade återförsäljaravtal är inte längre giltiga, garantikrav direkt från Saab Automobile AB finns inte längre. Bara när konkursförvaltaren uttryckligen bekräftar garantiförbindelserna, kommer löftet löpande igen då.

Konkurs kan endast ha en positiv inverkan på leverans av reservdelar via Saab Parts AB. Saab Parts AB påverkas inte och tillverkare som har tagit delaffärsverksamheten i gisslan kommer nu att leverera igen. Återförsäljare har vanligtvis, jag fick veta, sina egna kontrakt med Saab Parts, som fortfarande är giltiga.

En annan bild om GM
En annan bild om GM

Euiden med Swedish Automobile, Youngman och Pang Da är definitivt över. Alla har förlorat pengar i stor skala och även Victor Muller står inför en finansiell hög med skit. Alla licensavtal är också ogiltiga, inklusive avtalet med BMW.

Trots all tragedi ses Müls avgång också som en ny möjlighet för Saab. I Sverige hade hans namn bränts under lång tid, och trots alla förtjänster i det förflutna var det också ett hinder för potentiella investerare. Utan Muller går allt tillbaka till ”start”, korten blandas igen.

Det är inte över ännu för Saab. Bara när konkursförvaltaren bestämmer sig för att förstöra företaget, då går bara ljusen ut i stablebacka.

Hur spännande det kommer att vara för oss Saab-förare här i Tyskland och vilka återförsäljare som kommer att erbjuda Saab-service i framtiden, det är den spännande frågan. Även om bloggen som stöd för scenen och de återstående workshopsna fortsätter att vara meningsfull, ligger det i stjärnorna. Det är fortfarande för tidigt att skriva om det eftersom chocken fortfarande är för djup idag.

Våra tankar är med Saabs och återförsäljare, inte bara i Sverige. Familjer påverkas också i Tyskland, vilket är särskilt svårt före julperioden. De alla visade stort engagemang för vårt varumärke. För henne och för oss är det idag en väldigt tråkig dag.

Der Spiegel skrev en nekrolog för vårt favoritskandinaviska märke. Lite för tidigt för mig, jag väntar, även om chansen för ett comeback är mer än smal. Jag stänger nu av (för idag), går offline. Vi ses i morgon, då börjar en ny dag.

Text: tom@saabblog.net

12 tankar om “Saab-konkurs: konsekvenser, möjligheter, förövarna"

 • blank

  Tack vare David, väldigt glad
  och professionellt bidrag. Vad är lösningen?
  Vilken modell kan överleva?
  Av vad och med vad kunde Saab, om än i liten form, återuppliva? Tack

 • blank

  Leverantörer av GM är givetvis tillgängliga i alla Saab-modeller. Men vad sägs om IP-rättigheterna på Saab-modellerna?
  Saab 9-4X hör från höger till 100% GM. Som ett resultat kan GM besluta om produktion och försäljning av modellen till Saab efter eget gottfinnande. Även om Saabs anställda har arbetat på 9-4X, men detta hände lagligt på GM-vägnar direkt och utan Saab. Åtminstone kunde Saabs anställda se till att 9-4X blev en riktig Saab.
  Med 9-5 ser situationen ut lite annorlunda, men tyvärr inte bättre. 9-5 använder partiell IP-rättigheter för GM, men Saab har också introducerat sin egen utveckling. Detta återspeglas också i den låga matchningsgraden för 30% Opel Insignia, som också använder GM Epsilon II-plattformen. Men GM äger samtliga immateriella rättigheter 9-5, inklusive 70% som utgör Saab-house utvecklingen på 9-5. Saab kan inte ens använda dessa proprietära utvecklingar i 9-5 i andra fordon utan tillstånd från GM. Samtidigt betalar Saab royalties till GM för varje producerad 9-5. Detta gäller även användningen av Saabs egna utveckling från 9-5 i andra fordon. Nyfiken nog, Saab måste till och med betala royalties för sin egen utveckling.
  Men det är en överraskning med den nuvarande 9-3II. Även om Saab använder enskilda delar av GM: s 9-3, är designen av 9-3II inte nära relaterad till andra GM-modeller. Därför är IP-rättigheterna för den nuvarande 9-3 nästan uteslutande i Saab. Således betalar Saab inte royalties till GM för 9-3II. Självklart har Saab-teknikerna före 10-åren visat mycket envishet här och kraftigt modifierat GM Epsilon I-plattformen.
  Däremot innehåller den nu utvecklade Saab Phoenix-plattformen inga rättigheter för GM. Saab är fri att använda den nya plattformen. GM levererar fortfarande vissa ingenjörskomponenter, men har inga rättigheter till plattformen. GM är här så ren leverantör.
  Särskilt informationen om den nuvarande 9-3 var ny för mig i den här formen. Hittills var det bara i den tyska pressen bara informationen, 9 3 baserat på Opel Vectra. Ändå bör man inte få för sig nu när Saab lätt att 9-4X och 9-5 frångås så att Saab kan säljas utan godkännande av GM. 9-4X och 9-5 är viktiga modeller för Saab. Även 9-5-sedan sålde bättre under våren före produktionsstoppet än den gamla 9-5. Sportkombinationen bör fortsätta öka försäljningen.
  Ersättningsmodeller baserade på Phoenix-plattformen skulle också vara klara att användas i ungefär 4 år. Denna torra stava skulle vara för lång för Saab.

  • blank

   Var är det att användningen skulle vara möjlig endast under 4 år (Phoenix-plattformen)?

   Vi hörde andra tidsperioder - högst 2 år!?

   Julie

 • blank

  Ja, det hela är väldigt bittrat, men på något sätt är jag lite glad att kineserna inte har kommit till tåget.

  Idén som Joachim redan har behandlat tycker jag mycket bra.
  SAAB hade uppstått innan Gangster Motors byggde egna bilar.
  Varför ska det inte vara så igen?!

  Jag tror det är, om inte än, en kinesisk räddare skrattar den enda chans som SAAB hade.

  Nu, som så ofta under de senaste två åren, måste vi först vänta på SAAB och därmed för oss som fans.

 • blank

  ... en liten serie skulle vara bra att få varumärket, ... tyvärr kan vi bara vänta - men snälla gör det! Äntligen är bilarna på väg att köpa en ny och sedan konkurs 🙁

 • blank

  Då kommer det ingenting att göra med närvaron på bilutställningen i Genève 2012. Kanske 2013? Skulle vara trevligt. Du kan tro på det ...

  • blank

   Jag är en nihilist, idealist, Saab-fan först och främst. Vi har haft en 43-9 cabriolet i 3 år. Och nu har vi precis köpt en 9-5 och blivit av med vår Volvo. Av övertygelse och trots. Ingenting mot Volvo. Men Saab är min stora bilkärlek. 1990, efter Berlinmurens fall, tänkte jag först, ”brrrr, vilken konstig bil”.
   Vid någon tidpunkt kommer det att ha en enorm zoooom !!! gjord. Och sedan dess har Saab varit en del av mitt liv, precis som min fru och dotter. Förhoppningsvis också i framtiden - jag menar naturligtvis fru, dotter och Saab.
   Det är ofattbart att en sådan individualist skulle försvinna från scenen i denna synkroniserade värld. Jag gillar inte att tro Jag tycker att kineserna borde investera. Ta bara inte en amerikaner ombord längre. GM är den allra sista. Låt 3500 personer i anläggningen, tusentals jobb i försörjningskedjan och otaliga Saabs fans helt enkelt svälta ihjäl. Vid någon tidpunkt kommer jävlarna att göra detsamma med Opel, vad?

   • blank

    Jag menar, vi har kört en 4-9-konvertibel sedan 3 år sedan.

 • blank

  Jag menar inte att vara pessimistisk, men GM sa i fredags att de inte var överens med en lösning som skulle ha negativ inverkan på GM: s globala verksamhet (globalt i detta sammanhang är verkligen global, inte bara Kina).

  Om det var i kontrakten hade VM ingen chans. Och det blir inte lätt att lösa en konkurs med licenser.

  • blank

   En sådan passage i fördragen kan faktiskt inte alls vara möjligt - då skulle Muller / Youngman inte ha gått in i dessa förhandlingar från början. Att GM nu har blåst upp sig själv med ord och att denna hottaktik lyckades är mer troligt - GM skulle då (framgångsrikt?) Försökt att helt enkelt blockera allt. Det skulle emellertid ha haft samma senare effekter som om något hade begränsats avtalsenligt och det skulle också ha haft höga kostnader för tvister ...

   GM kom nog med sin bluff / hottaktik - tyvärr måste detta verkligen kallas en gangstermetod och mycket antisocialt!

   Om fortsättningen av fordonskonstruktionen i Trollhättan, så som Joachim föreslog, i mindre skala och i vissa fall även utan GM-licenser (med dessa personer är ett samarbete nästan omöjligt)!

   Julie

 • blank

  Misslyckandena i Detroit har alltid blivit uppblåsta när SAAB-aktiviteterna i riktning mot den kinesiska marknaden uppstod - med en återkokande verksamhet på låg flamma (naturligtvis med en ekonomiskt stark investerare bakom sig - som naturligtvis inte borde komma från Kina) skulle man kunna återstående option ur konkurs.

  I den här konstellationen skulle GM inte påverka världens största marknad i Kina och skulle kunna utveckla / producera nya bilar för individualister i mindre skala med eller, om nödvändigt, helt utan GM - fortfarande bättre än att bryta upp denna ultramoderna produktionsanläggning - och för en del av de tidigare anställda borde det sedan arbeta igen med fordonsproduktion direkt hos SAAB.

  Denna idé att stänga av produktionen, med naturligtvis färre anställda, kom till allmänheten för några månader sedan av vissa svenska chefer och politiker - om vi har tur i en olycka kommer konkursadministratören att erkänna detta som en möjlighet och agera därefter.

  Försök inte omedelbart att ge motargument igen - först "låt det sjunka in".

  Hälsningar från Hansans stad Hamburg

  Joachim

 • blank

  Det var inte det än?!? Jag hoppas!
  Är någon som agerar bakom kulisserna någon som kandidat för att ta över konkursboet? Finns det några rykten, utsikterna i hemlighet? Vem kan vara berättigad? Gabs gånger blygsamma förfrågningar? En försäljning ut ur konkurs skulle den nya ägaren på något sätt vara kontrakt eller defacto
  med Ganster Motors, beroende?
  Många frågor, kanske en åsikt, hälsningar till alla

Kommentarer är stängda.