Saab Crisis: Mission Impossible svenska upplagan

Imorgon är dagen, nedräkningen är om och om igen Saab har en avgörande öde dag. Vinden blåser skådespelarna enorma i ansiktet och några problem med Saab är hemlagad, andra kommer som alltid från Detroit. Men se upp, det är en lång artikel.

Legends dör aldrig, hittades på internet ...
Legends dör aldrig, hittades på internet ...

General Motors, ägare till många fascinerande bilmärken, arbetar för att äntligen spränga livet av Saab. Även om den slutliga planen ännu inte är känd för amerikanerna i detalj, kommer ett kategoriskt "nej" redan från USA. Detroit-resonemanget blir allt löjligare. Ägarstrukturen för Saab och Swedish Automobile kommer inte att förändras, bara finansieringstypen.

Mer vi kan inte komma ihåg GM längre ...
Mer vi kan inte komma ihåg GM längre ...

För GM och talesman James R. Cain är det en "hemlig förändring i ägarstrukturen" eftersom Saab är i en svag position och investeraren i en stark. Enligt GM skulle varje bankfinansiering av alla företag vara en förändring i ägarstrukturen, enligt GM-logik. Täckt, naturligtvis. Vi förstår Mr James R. Cain.

GM visar det gamla, fula ansiktet på den industriella bläckfisken från Detroit som vi känner från det förflutna. Varumärket från Rüsselsheim har också svårt med ägarna från USA. Istället för att investera och öka försäljningen med nya modeller måste du spara nu eftersom försäljningen stannar. Det talas om 1 miljard dollar för 2012, välkända ritualer för Opel-folket och min kondoleans till Rüsselsheim. Bildbäraren av herrarna från Potomac har under tiden bränt ner. Chevrolet Volt och Opel Ampera är i vänteläge efter att Volts batteri började brinna som en följd tre veckor efter en olycka. Volt: s utvecklingsteam, som fördes från Tyskland till Amerika under GM-krisen för att säkra rättigheterna, hade flyttat från Detroit till Bayern redan före lanseringen.

Med denna Saab-argumentation dödar amerikanerna allt hopp eftersom de är i en position av styrka. Om det verkligen är det sista yttrandet från Detroit och inte bara en iscenesättning för att påverka domstolen i Vänersborg, är det slutet på många Saab-drömmar. Oavsett om GM har rätt eller inte ... Du kan driva en stämning med amerikanerna i flera år, kanske vinna rättegången, men du får inte en lösning som är vettigt. GM kan lätt svälta vår biltillverkare i en flod av processer.

Victor Muller ser också argumentet som en GM-show på något sätt negativt påverkar domstolen i Sverige. GM, säger han, har inget att säga eftersom ägarstrukturen inte förändras. Kanske har han rätt.

Men att vara rätt är en sak. Få en annan rätt. Eftersom olika positioner utan överenskommelse betyder för anläggningen i Trollhättan: inga GM-licenser, inga leveranser, ingen produktion.

Det finns också huvudvind från ett annat hörn. De problem som kan stoppa Saab i domstol är hemlagad av Muller och Youngman. Lönerna betalas fortfarande inte idag, de nya lönerna snart förfaller. Smärtgränsen för anställda och fackföreningar uppnås med löpande förseningar av lönebetalningar, ljusbågen är nästan översträckt. Även om novemberlönen ska betalas i tid för förhandlingar, men det ger inte ett gott intryck.

Tvärtom. Domstolen ges alla argument mot en fortsatt återuppbyggnad. De nuvarande uthyrningskostnaderna för det tidigare överföringsverket i Göteborg har inte betalats de senaste månaderna, säger de i Sverige. Detta är ett brott mot reglerna för återuppbyggnad. Detta ger Saab-kritikerna en mall.

Om Victor Muller och Rachel Pang kommer med tunna argument och lika dåligt förberedda som de ansvariga för Saab med den första misslyckade rekonstruktionsbegäran, upplever de två en Waterloo på svensk mark. Fakta skulle hjälpa. Inte bara finansieringsavsikter, inga mejl, inga fax. Men tillförlitliga, värdefulla fakta. Bankgarantier, till exempel, eller bara de utlovade 30 miljoner euro på Saab-konton, det skulle vara bra.

Jag är dock rädd att det inte kommer att vara så. Du kommer att skruva upp det enormt på måndag ... berätta för mig min känsla, matad av amatörteater de senaste månaderna. För att du låter några veckor gå med olyckorna. Människor har misslyckats med att skapa fakta eller överföra medel som kunde ha säkrat Saabs framtid och dess återuppbyggnad. Förlorade veckor för Saab.

Vem är skyldig? Visst, du måste ställa denna fråga. Senast efter återuppbyggnaden misslyckades hon med hela Sverige. Lofalk kanske, som hade sin egen plan i åtanke och misslyckats så fantastiskt? Även för honom har saken inte gått. Han är skyldig att delta i Vänersborg på måndag och hans uppsägning kräver kreditorernas samtycke. Om fordringsägarna uppfattar åsidosättande av tull av advokaten, kan Lofalk bli ansvarig.

Eller är det Saabs vd Victor Muller, som istället för att bilda ett lag med Lofalk, hade sin egen plan i åtanke? Kanske hade det varit möjligt för dem att arbeta tillsammans till Saab, men viljan saknades. Han är inblandad i den katastrof som vi för närvarande upplever. Privatkriget med Lofalk har kostat tid, pengar och trovärdighet. Saabs anställda, som nu är beroende av akutlån, lider.

Kanske är Youngman också delvis skyldig. Eftersom du har underskattat den osäkra situationen under lång tid och därmed förlorat mycket dyrbar tid. Kontraktspoker istället för åtgärder. Inte bra.

Nej, det negativa resultatet av de närmaste dagarna kanske inte är slutet, så vi borde vara lugna. Det skulle definitivt vara slutet på amatöraktörerna från Kina och Holland, som skruvade upp det. I månader skriver jag, vilket också kan vara i den möjliga konkursen, chansen till en ny start. Intresserade som skulle köpa Saab ur konkurs finns det. Som jag sa, intresserade parter. Plural.

Muller och Rachel Pang skulle då ha förlorat sina leksaker, vilket i fallet Youngman skulle ha varit särskilt tragiskt efter stora investeringar. De hade en chans att komma överens i flera månader, och de har det fortfarande. Först på måndag kl. 13 är chansen för en livskraftig lösning bortkastad. Låt oss hoppas att de gjorde sina läxor och att Vänersborg inte kommer till Waterloo.

Text: tom@saabblog.net

26 tankar om “Saab Crisis: Mission Impossible svenska upplagan"

 • blank

  Trots att jag har följt Saabs händelser sedan den senaste tiden, kunde jag förstå om kineserna inte betalar längre. Varför ska de betala för ett företag vars bilar du inte får bygga. Så länge som GM inte ger ut trumfkortet med patenten är det en investering i en tom fabrik med z. Inte mycket användbar egen nu hur. För att jag kan förstå kineserna att de inte spenderar pengar.

  Du kan se det på Opel, de får inte erbjuda något utanför Europa, där Opels säljs under en annan etikett. Hur ska ett företag tjäna vinst om det är omskuren? Jag vill inte veta deras interna överföringspriser. Det är så amerikanerna, särskilt företagen, tycker att andras välbefinnande ignorerar botten. Alla är bredvid sig själva, alla är en lycklig smed. de hjälper gärna om priset är rätt.

 • blank

  GM Facebook-webbplatsen är nu en SAAB-webbplats ;-))))

 • blank

  Vem kan säga vad som kan hända med en GM-blockad (om dom är dum) i Trollhättan?

  Fordonsserien 9-3 + 9-5 kan också tillverkas utan GM: s aktiva deltagande - eller kommer specialkomponenter för produktion från Amerika?

  GM måste också följa kontrakt - att skicka någon för att förhindra produktion av bilar kommer förmodligen inte att vara möjligt (förutsatt att SAAB naturligtvis rör sig inom ramen för nuvarande kontrakt).

  En trotsig blockad från GM skulle förmodligen bara förhindra leveransen av 9-4 X från Mexiko - men även här skulle Sverige förmodligen kunna vidta rättsliga åtgärder inom ramen för kontrakten!

  Inte skrämmas av amerikanerna !!!

  • blank

   Julie, bara 9-3 kunde (förmodligen) göras utan en GM-licens. Alla Saab 9-5 är beroende av GM-kontrakten.

   • blank

    Men om inget officiellt förändras i ägarstrukturen kan GM inte bryta mot avtalen och hindra produktionen - avtal har ingåtts för detta (även i betydelsen SAAB).

    Återigen: Låt dig inte skrämmas av amerikanerna och deras "högerflygare" !!!

   • blank

    Men även med 9-3 är GM (tyvärr) en viktig leverantör ...

 • blank

  Många sanna ord. Tyvärr kommer måndag att bli spännande igen. Låt oss hoppas på det bästa!

 • blank

  Intressant nog, sa Lars Söderqvist DI att det nya förslaget inte behöver valideras av GM, så GM känner inte till alla detaljer i affären! Så det blir väldigt spännande.

  Vill GM verkligen bara störa domstolen? Ser nästan ut så här.

  • blank

   Tyvärr behöver GM inte ha rätt att låta SAAB svälta ihjäl på den utsträckta armen ...

   • blank

    Det är precis vad som kan bli vårt problem. GM skulle kunna dra sig tillbaka till blockaden, oavsett om det är lag eller inte, och därigenom förhindra att transaktionen stängs framgångsrikt.

    • blank

     Men Söderqvist som säger så tydligt före domstolsdagen tror jag redan betydande.

     (Kanske mot den här bakgrunden skulle den svenska regeringen vara beredd att inte bara skicka ambassadörer till GM, utan också att komma in på en något högre nivå och ta en klar position.)

     Men låt oss vänta.

 • blank

  Artikeln beskriver min åsikt (tyvärr) ganska lämpligt den nuvarande situationen, även om vi kanske inte vill erkänna det. Det betyder inte att vi inte håller våra fingrar korsade för imorgon, för det finns fortfarande en chans till en överenskommelse.

  Chansen för en nystart efter konkurs jag inte gradera, since're den namnge rättigheter, å andra sidan är verkligen frågan vad som är kvar av substans fortfarande har det inte redan är pantsatt under de senaste månaderna.

 • blank

  Hi Tom,

  tack för artikeln och tänkandet, fortsätt det.
  Jag håller mina fingrar korsade för imorgon.

 • blank

  Reklambladet "De vill döda Saab ... .." är mycket mer än framgångsrikt.
  Den bör kopieras och massivt distribueras. De "drabbade mottagarna" skulle säkert vara mycket arg, men vilken kunskap har de tidigare styva axeldrivarna om superlativt kunnande.

  Eller jag skriver ut tusentals små upplysare och trycker på dem på Adams, GEorgs och så vidare. Jätte kul

  Vilken upphovsrätt måste jag respektera eller begära?

  • blank

   NaNa
   Stig axel är inte grundläggande dålig.
   Tänk till exempel på den legendariska ”de Dion” -axeln
   Dessutom har min SAAB 900 Gli också en!

   Hälsningar Gallix

   • blank

    Gallix är här, för år sedan hade jag också De Dion-axlar i Alfa (Alfetta, Guilietta, GTV), det var framsteg, den enda frågan är vem som var den sista som byggde stjärnaxlar (Ford, Opel, vem annars ?? ) Till och med min 92-serie Benz 320E Sportline vid den tiden, som jag känner idag, såg ganska blygsam ut jämfört med en 9000CC 2.0 turbo, för att inte tala om prestanda. Även AMS hade certifierat 2.0 turbo (fortfarande drivs med blybensin) bättre "G-värden" än en testad Ferari i ett nummer. Kan komma ihåg, 2: a växeln, 70 saker, och sedan ledarfot ... .. till 5500 rpm . Det går inte att slå

 • blank

  Jag håller helt med de tidigare talarna. Låt oss vänta och hoppas och lita på de involverade skickligheten.

 • blank

  Det är skrattretande (eller gråter, beroende på din position) när GM är så rädd för SAABs ambitioner. Man avslöjar äntligen sin tekniska "kompetens" för att förlöjliga och understryker värdet av SAAB.

  Det borde ge alla GM-kunder något att tänka på ...

 • blank

  GM spelar en elak roll igen, det är rätt. För VM kan man bara hoppas att han har gjort sina läxor, som Tom säger. För Youngman hoppas jag att de har modet att köpa SAAB utan GM-licenser.

  En verklig och modig artikel som oklart beskriver situationen. Tom, även om inte alla håller med det, håller det upp, det stärker bloggens trovärdighet. Bra täckning är också tydlig i författarens eget sinne. Skriva Saab Blog betyder inte att du ska avstå från din egen åsikt.

  • blank

   Exakt den åsikten jag är också, om man söker rapporter utan egen åsikt finns det tillräckligt med google.de!

 • blank

  SAAB hjälper inte alls när man konfronterar bilder av fienden. Bilmarknaden är en av de mest nådelösa industrierna som jag känner till med en hög volym av försäljningen. Med hög vinst eller höga förluster. Det är inte en grönsaksmarknad! Vi kan bara lita på VM och vänta. De stora aktörerna i USA och Kina är mycket väl positionerade. Låt oss vara alert.

 • blank

  GM: få det att hända …… .. hur vill GM faktiskt överleva när möjligheten att stjäla kunskap från innovativa partners inte längre finns? Eller finns det någon som är imponerad av amerikansk bilteknik? Stora företags FoU har alltid finansierats av staten. Med statligt stöd diskrediterades konkurrent Toyota massivt med tvivelaktiga olyckor med innovativa hybridbilar. USA kämpar mer och mer desperat mot social, kulturell och finansiell nedgång. Finansmarknaderna krossar skuldsituationen i Europa i flera dagar, även om skolbelastningen och dynamiken i USA ser ännu mer dramatisk ut. Ät dina hamburgare och acceptera din nedgång där borta ……. Att parkera Saab hjälper väldigt lite!

  • blank

   Stor polemisk, men möter också min åsikt!

   Tack för det

 • blank

  Tyvärr är artikeln sanningen, lönerna har aldrig kommit i tid och är redan försenade sedan 3-veckorna. Utan de rosa SAAB-glasögonen blir det svårt och du kommer att känna igen tragedin. VM har sin chans, förhoppningsvis använder han den.

 • blank

  hur många miljoner har Pangda och Youngman investerat i Saab hittills?

 • blank

  Jag vet inte vad som fick dig att bidra, men den eviga geunken är ingen sunnare än en hälsosam del av optimismen, det är säkert.
  Det är ditt gissningsarbete och jag vet inte vad poängen är - det är inte fakta.
  gms dumma fusk är bara ett typiskt humör och jag är säker på att många advokater under tiden har noggrant kontrollerat kontrakten med GM innan de lämnar in ett förslag till vänersborg imorgon.
  du behöver inte älska vm - men lite mer rättvisa skulle verkligen vara lämpligt just nu.

Kommentarer är stängda.