Saab Crisis: chockterapi i Stockholm

Shockterapi är veckans ord. Så igår ringde min vän från Stockholm händelserna i början av veckan i Stockholm. För Youngmans delegation, säger han, det var en chock att plötsligt möta den rena konkursrisken.

Under de senaste veckornas förhandlingsmarathon hade man förlorat sikt över verkligheten över alla kontrakt och juridiska invecklingar. Förmodligen tänkte Youngman först på en ny omgång poker när det dåliga konkursordet kom på bordet.

Chockterapin verkar ha varit till nytta, säger vår svenska vän. För nu kunde allt gå väldigt snabbt och du kunde koncentrera dig på de väsentliga sakerna. Förhandlingarnas klimat har också förändrats märkbart, allt är mer öppet och positivt än de senaste dagarna. Konstruktionen för Saabs räddning har charm och möjlighet. Eftersom det, säger han, inte kräver godkännande från någon sida. Inte från General Motors, inte från EIB, regeringen i Stockholm och inte heller från NDRC. (Obs: Jag är fortfarande lite skeptisk till det)

Förtroendet att återuppbyggnaden skulle kunna genomföras har ökat avsevärt. Det här är givetvis på grund av Lofalks ärade avgång, som fortfarande måste dyka upp i domstolen på måndagen, och den nya administratörens inresa på.

Idag är det torsdag. Tidsfristen är måndag, 13: 00 klocka. Victor Muller och Rachel Pang kommer fram inför domstolen i Vänersborg och levererar sina uttalanden. Den viktigaste personen i de närmaste dagarna är Rachel Pang, allt är på henne nu. Hon och hennes delegation måste skapa fakta när de går till domstol. Löner ska betalas och Saabs konto måste vara lösningsmedel.

Först då kommer domstolen att bedöma Saabs fall med sympati. En rivning av rekonstruktionen och en konkurs är annars troligt. Vi ska se hur Youngman kommer att lösa dessa problem.

Igår tog Folkrepubliken Kina ett steg för att symboliskt stärka den inhemska bilindustrin. Kanske att skicka en liten varning över dammen till herrarna i Detroit. Bilar byggda i USA kommer att straffas. BMW ska betala för den amerikanska produktionen 2.0%, Daimler 2.7% och Chrysler 8.8%. GM har kommit med en jättestor 12.9%.

Numret är rent symboliskt, för i USA producerar GM inte någonting som på något sätt kan intressera världen. Eller kommer en attraktiv GM-modell med produktionsplats USA att tänka på? Inte jag. Saab 9-4x-derivatet från Cadillac rullas av linjen i Mexiko och påverkas därför inte av straffet.

Ändå är det ett skott framför buen för revisorerna i Detroit och kanske en returkonsol eftersom det hindrar och förhindrar kinesiska investeringar i Sverige. Låt oss se om de tolkar tecknen korrekt.

Text: tom@saabblog.net

11 tankar om “Saab Crisis: chockterapi i Stockholm"

 • GM BUICK-modellerna som köps i Kina kommer att användas av GM Shanghai (joint venture with
  SAIC) och omfattas inte av importtullar för kompletta fordon

 • Man kan anta att ingen i Kina startar ett 100 miljoner företag utan att någon viktig nickar. Hur kortsiktig måste en VD vara när han, efter att han har sparats med kinesiska pengar, annars inte har USA det, då spelar han för några procent. Det var bara en tidsfråga innan "Gudfadern" i Detroit fick veta var Bartel fick mustet. Kan det inte vara så att de goda köpmännen i Kina får lite mer pengar från GM: s tull än de ska betala i licenser? Det skulle vara en riktig punchline: att betala GM sina fordringar med GM-pengar. Champagnekorkarna dyker upp. (Eller vad du än dricker i Kina.) Du behöver inte vara en strateg för att bli VD för GM. Det har SAAB-förflutna visat.

  • blank

   I landet med obegränsade möjligheter har få förstått att vita mäns överhöghet långsamt men säkert hör till det förflutna ...

 • blank

  För tillverkning av GM-fordon en fråga om Buicks som förvärvas i Kina: Var produceras dessa modeller? Är de inte från Amerika?

  Jag hörde från en vän att GM säljer cirka 200000 XNUMX fordon per år i Kina - var produceras de alla? Antagandet att dessa importtullar endast är ett symboliskt nummer gäller inte för alla GM-produkter. Finns det mer information här?

  Joachim

 • blank

  "Hälsningar från Hildesheim!"

  klart fall av för tjocka fingrar, det stämmer:

  Hälsningar från Hildesheim!

  🙂

 • blank

  "Idag är fredag."

  Så i Hildesheim är det fortfarande torsdag.

  Tack för den pågående täckningen. Efter de nya nyheterna springer ett hopp ut, förhoppningsvis inte ogrundat.

  Håll det upp,

  Grü0e från Hildesheim!

  • blank

   Oj, så fungerar det, tänkte torsdag - skrivet fredag ​​😉. Oroa dig inte, torsdag är inte bara i Hildesheim. Tack !

  • blank

   En annan Hildesheimer! 🙂
   Vilken Saab kör du? Jag är på väg med en svart 9-3 II Vector (men jag vet minst en här i stan).

   Och givetvis tack till Saabblog-teamet för den stora täckningen.

   • blank

    Hej,

    vit 9-3 II BioPower Vector Cabriolet, MY 2008, jag har inte sett en annan med HI.

    • blank

     Hm, en vit konvertibel jag har inte märkt här än. Men jag kommer att hålla mina ögon öppna och eventuellt vinka våldsamt

 • blank

  Den här titeln på dagens bloggartikel träffar märket! Nu blir hela historien en lekplats mellan USA och Kina och vem vinner? Absolut inte återförsäljarna och kunderna. Och absolut inte bilmärket SAAB ......

Kommentarer är stängda.