Saab-krisen: Andersson kommer inte - utan Söderqvist

Lars Söderqvist ska bli den nya Saab-administratören efter att Andersson överraskande avbröts idag. Orsaken till att Andersson återkallats är inte i Saabs rekonstruktionsområde, men andra orsaker har medfört detta beslut. Hur som helst, nu är Stockholms advokat Söderqvist mannen som kommer att leda rekonstruktionen från måndag.

Så att vi kommer ihåg igen. Återuppbyggnadsprocessen har ett stort mål. Att sätta Saab på en ekonomiskt solid grund och garantera produktionsstart. Vi verkar vara ljusår från allt, vilket visar att målet hittills har missats helt. Förlorade månader för varumärket, leverantörerna och de anställda. För att inte tala om Saabs kunder och Saabs återförsäljare.

Hörseln inför tingsrätten blir inte lätt. Förhoppningsvis kommer du att göra dina läxor samvetsgrant på förhand. I måndags måste tillräckliga likvida medel finnas tillgängliga för att garantera fortsättningen av återuppbyggnaden och därmed säkerställa domstolens godkännande. På måndag hörs det från informerade källor, då de fortfarande obetalda novemberlönerna ska betalas. Kanske bör du överföra löner för december samtidigt, vilket sparar kostnader och gör medarbetarna nöjda.

Som alltid med Saab är schemat mer än tätt och jag har några bekymmer på min panna. Om pengarna inte betalas i tid, kan Muller spara tid från domstolen. Allt är fortfarande öppet för Victor Muller och Rachel Pang. Fortfarande har man det i handen för att fylla i kontona och att skriva kontrakt.

Från leverantörernas lager var idag för den som ville höra det, lätt grumble att höra. Efter flera månader av rekonstruktion var ingen betalningsplan på bordet, inga pengar flödade. Otillfredsställandet växer. Också, för att uppenbarligen under rekonstruktionen du inte har betalat alla nya skulder som bryter mot reglerna. För många företag handlar nedgången om överlevnad. Saab-fonderna som har väntat i månader behövs snabbt. Vad händer om man på måndags fordringsägare kräver rivning av rekonstruktionen?

Stora löften och avsiktsförklaringar räcker inte den här gången. Om Muller ska förlita sig på sina talförmåga är han dåligt rådad. Muller och Youngman måste skapa fakta.

Ingenting skulle vara lika övertygande som ett bulging bankkonto. Tiden för prata och visioner är äntligen över.

Text: tom@saabblog.net

3 tankar om “Saab-krisen: Andersson kommer inte - utan Söderqvist"

  • Jag håller med det. Förlorade månader, så det kommer troligen onödigt spännande en gång i månaden.

  • blank

    Orolig linjer, Tom? Oroa dig inte, var glad! Vi vet båda: Allt är jordnötter, det finns något viktigare ...

  • blank

    "Tiden för prat och visioner är äntligen över." -> Tom slog 100% i svart.

Kommentarer är stängda.