Saab Crisis: Den nuvarande utvecklingen i Sverige

I Stockholm fortsätter förhandlingarna med Youngman, rapporterade i går vänner från en kritisk period. Det finns inga detaljer, resultaten är inte. Victor Muller fortsätter sina attacker på Lofalk och vill frigöra administratören för ersättning. Ett uttalande ska gå till domstolen i Vänersborg.

Att ersätta Lofalk som administratör är en sak, och fortsättningen av återuppbyggnaden är det andra. För detta behöver du likvida medel i kontot och tyvärr saknas fortfarande. Löner, säger Muller, har prioritet. Men i sikte är löne- och lönbetalningarna inte. Detta leder till en nödsituation för Saabs anställda nu i mitten av julen. Nödlån är organiserade genom fackföreningarna. En sorglig sak.

I Sverige finns det fler och fler diskussioner om hur man går vidare efter en Saab-konkurs. Uttalandet är nästan klart, bara inte i detalj. Konkursen blir inte slutet, det kommer en ny början för Trollhättan. Att det finns flera parter med intresse är tydligt. Inte alla vill fortsätta fordonskonstruktionen.

I Sverige finns ett konsortium som vill fortsätta Saab-fabriken som en leverantörsoperation inom fordonsindustrin och som tanktank. Ett liv efter konkurs ser vi.

Att Muller tar sin tur, tror inte minst i Sverige. Mina vänner i Stockholm är likartade, sedan krisens början har optimismen sjunkit stadigt. Nu har vi nått en låg.

SWAN-aktien borde ha svarat på Mullers planer. För att efter det som blev offentligt, fortsätter Swedish Automobile till 100% ägare av Saab och bilmakaren får mycket pengar från Kina. Beståndet bryr sig inte, det rör sig knappt. Utvecklingen på börsen förutsätter framtiden, som vi vet.

Tid för Muller att producera positiva budskap. Vi väntar

Text: tom@saabblog.net

6 tankar om “Saab Crisis: Den nuvarande utvecklingen i Sverige"

 • Nu måste lösningen verkligen hittas - om vi inte längre skulle kunna skaffa några nya SAAB-bilar i framtiden, skulle vi, som otaliga andra SAAB-ägare, ha svårt att uppfatta produkten från en annan grupp som lämplig.

  Vi skulle inte välja ett tyskt märke (historia, ägarstrukturer eller helt enkelt förarens image skulle vara extremt hinderande för oss här) - amerikanska gör "fungerar inte alls"!

  Valet reduceras därför till väldigt få lämpliga tillverkare - om Jaguar hade en framhjulsdriven modell i sitt sortiment, skulle det vara klart ...

  Men kanske kommer den ena eller andra idén från VM (hur är det med kineserna?) När allt kommer omkring - låt oss se.

  Dessutom skulle vår 9-5 - som rapporterades igår - spela med länge om det behövs!

  Från Hamburg önskar vi oss och alla intresserade parter mer information och naturligtvis en trevlig helg

  Joachim

 • blank

  .... Jag delar delvis din åsikt. Men om mycket redan har pantsatts och sålts kan ”det” inte längre köpas. Det är inte upp till stater att köpa fabriker. Åtminstone så lär vi oss (i väst) Matktwirtschaft. Det är välkänt att detta är annorlunda i Kina. Tom skrev: Vi kan bara vänta och se vad som händer i södra Sverige ...

 • blank

  Ur min synpunkt blir det allt tydligare att konkurs är oundviklig eftersom du kommer att :-( Naturligtvis kommer de "andra intressenterna" att vara noga med att inte ingripa före konkurs - efter det är det mycket billigare.
  Och det är precis det som gör mig arg personlig. Sådana ekonomiska spel spelas på tusentals anställdas rygg. Därför kan jag inte vara glad när SAAB till slut tas över som ett fynd av en av de "räddande" tyska konkurrenterna.
  För mig är det helt enkelt obegripligt att den svenska regeringen inte har spenderat länge pengar för att fortsätta produktionen och generera intäkter och försäljning. Köpare skulle ha det som sand på havet, eller hur?
  Det Grüessli från den vackra Schweiz

  • blank

   Ja, åtminstone i Schweiz där Saab fortfarande är ganska väl positionerad. Men även i 2011 har Saab bara sålt i Schweiz bara lite 300-bilar, det brukade alltid handla om 2000. Tyvärr är det olika i Tyskland. Tja, låt oss vänta och se, men teatern i Sverige börjar på mina nerver. Det verkar fortfarande inte klart för mig varför sakerna inte går snabbare?

 • blank

  VD Victor Muller har inte mycket tid kvar.

 • blank

  Ett konsortium. som skulle vilja konkurrera som en delleverantör skulle säkert också vara ett alternativ - men förmodligen inte så intressant för världsomspännande SAAB-entusiaster och andra grupper.

  Vill kineserna ta över rodret eller inte på sikt? Enligt dagens information verkar denna möjlighet inte längre vara i förgrunden - när det gäller denna lösning som gynnades igår (ursprungligen skulle Swedish Automobile förbli ägare), måste ytterligare kommentarer omgående följas från Sverige. Dessutom skulle vi vara mycket intresserade här i Schleswig-Holstein för att ta reda på vilka andra parter som är intresserade. En lönsam lösning bör nu hittas så snart som möjligt - att förlänga hela saken ytterligare i tiden kommer bara att fungera i mycket begränsad omfattning.

Kommentarer är stängda.