Ryggspejle: Saab-krisen i Tyskland och fansen

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

I början var Saab-krisen virtuell, och ingen av oss kunde ha gissat att utbudet av nya bilar från Trollhättan skulle saknas i månader. Under tiden har allt förändrats, ingenting är mer som det var. Saab-krisen har nått fans och återförsäljare. Med de dåliga nyheterna om de sista dagarna blev den fullständiga katastrofen synlig.

Min brevlåda är full, som nu är normal. Vad glädjer mig, eftersom brev kom från läsare, med vilka hittills ingen kontakt var. Jag läser alla brev mycket noga, bara med svaret är det inte möjligt för tillfället. Från mailsna, som också kommer från Saab-återförsäljare, är den nuvarande stämningen avledbar. Vad kan vi lära av detta?

Den amerikanska tillverkaren GM får ingen fot på marken i Saab-samhället. Om veto från USA var motiverat eller inte, är bildskadorna där. GM borde ha packat och motiverat alla åtgärder bättre. Möjligheten att skörda sympatier har missat. Det kommer att få konsekvenser. Saab-förare är ofta också beslutsfattare. Du är självständig eller i ledande befattningar. Produkter från Rüsselsheim eller Korea GM-produkter kommer inte längre att vara på listan under dessa omständigheter.

VD för ett medelstort företag, Saab-förare i många år, skrev mig ett långt mail. Hans företag upprätthåller en större Opel-flotta, som han förnyar ständigt. Från och med nästa år kommer han gradvis att ersätta sina GM-produkter med produkter från VW-gruppen. Han skriver sina pengar, han måste tjäna hårt dagligen och han har ansvar för jobb och familjer. Redan Saab drama 2009 har gjort honom avgörande, nu är det dags att dela med GM och Opel. Bokstavligen "... social inkompetens borde inte belönas." Tack.

Oavsett hur Saabs drama går ut. För GM har det gått så här eller så dumt igen. Skadorna kommer att bli stora.

Därför är Saab-förarna fortfarande mer än lojala. Saab är mycket mer än ett bilmärke. Saab är också en gemenskapserfarenhet och du släpper inte bara din familj. Det är sant att företagets bilförare flyttar sig för att hyreskontraktet sedan länge har upphört eller att det här året måste investeras av skatteskäl. Men de går, som läsaren skrev "i tid". De kommer tillbaka om två eller tre år.

Lojaliteten kan inte skakas vid nedläggningen av några återförsäljare i slutet av året. 31.12 är det datum då vissa partners fångar flaggan. Dessa är långsiktiga beslut som gjordes på sommaren. Nu är de synliga. Klarhet kommer med den nya återförsäljarlistan som bearbetas.

Trots att jag hade hoppats på slutet av året skulle ett eller annat företag ompröva beslutet. Men med de dåliga nyheterna i ryggen var det bara en av mina önskningar. Saab Germany arbetar mycket konkret för att fylla i luckorna och när goda nyheter äntligen kommer från Sverige kommer vi att välkomna nya samarbetspartners på Saab. Eftersom det finns företag som ser en framtid för Saab när de ekonomiska förhållandena i Trollhättan har rätt.

Handlare som flyttar bort är ingen anledning att byta varumärke. Detta är nästan representativt, eftersom alla mail i veckan har nästan identiska uttalanden. Saab-ryttare accepterar att köra 20 eller 30 kilometer mer och vill stödja Saab-partnerna.

Detta är en stark signal, som också bör känna till återförsäljaren. För att på verkstadens kapacitet beror på operationen. Vi har mycket att tacka återförsäljare under de senaste månaderna. Vissa reservdelar är knappa och jag vet att vissa företag hjälper varandra ut.

Men bloggen skriver inte bara den positiva syn på saker, ibland får den grå verkligheten bloggaren också.

Men då kommer ingen lojalitet och inget gott att hjälpa. För en familjemedlem är en ny bil förfallen och den förra måste snabbt ersättas. Frågan kan inte skjutas upp. Så svårt som det blir, blir det inte en Saab, det är inget som verkligen händer nu. All diskussion och argument är meningslöst.

Ett annat märke som kommer att köpas snart.

Den nya bilen är trots allt inte köpt någonstans. En Saab-återförsäljare som jag fick veta om återförsäljarturen, som också driver ett annat märke, ska leverera.

Vårt lilla bidrag till solidaritet.

Text: tom@saabblog.net

10 tankar också "Ryggspejle: Saab-krisen i Tyskland och fansen"

 • Det finns ett problem men med solidaritet till återförsäljaren ... Många återförsäljare bär nästa SAAB bara GM-produkter och kommer sannolikt att börja i framtiden valet av bilar ... Så det beror nu väldigt mycket på om SAAB överlevde eller inte ...

  • Så är det ...
   Om Saab inte överlever, kommer den medlidande looken hos min Saab-återförsäljare, som samtidigt distribuerar Opel, att vara mer medkännande.
   Men det kommer att utstå, trots allt är vår Saab bara ett år gammal. För ett år fick vi även mail från vår återförsäljare: Grattis på ett år av din ... Opel!

   • Eftersom man kan bara skratta åt det (ironiskt nog, är den nuvarande 95 / 93I / etc. På Opel plattformar baserade) 😉 glömma det ... Jag personligen kommer att bli Ar *** på marken is när jag tänker på det, att min trogna 93I från 2012 i någon stad kanske mer ...
    Hittills kan du fortfarande vänta, men det kan inte ens avbrytas för alltid ...

 • om du skulle köpa en saab 9 / 5 nu ...
  är reservdelarna säkerställda?
  garanteras garantin?

  vem vet?

  • Reservdelarna är säkrade av Saab Parts AB, men för närvarande är vissa delar svåra att leverera. Oavsett hur situationen går, kommer reservdelsverksamheten att förbättras. Även i värsta fall tas delarna AB över av investerare som redan köper upp. Jag är öppet ifrågasatt med garantifrågor eftersom jag inte är Saab. 😉

   • > För närvarande är vissa delar svåra att leverera.
    Jag fick också veta när jag ville ersätta en defekt fläktmotor i 93. Del beställdes, men meddelandet kom att det för närvarande inte var tillgängligt ... 5 eller 6 dagar senare var det där - och däremellan var det fortfarande en helg. Så kvasi normala leveranstider.

  • Teoretisk reservdelsförsörjning är fortfarande garanterad i flera år, men i praktiken fungerar det inte längre. Två självupplevda exempel:

   - En uppdatering för navigering av min 9-3 är inte tillgänglig,

   - för några veckor sedan fick min Saabwerkstätte ingen ny bensinpump från Sverige och byggde en ersättningsprodukt.

 • I Leizig finns en bra SAAB-återförsäljare som även kör Jaguar. En bra bil (kommer strax efter SAAB). Ett riktigt alternativ! Kan vi övertyga oss just nu, eftersom vi agerade redan före 3 månader. En bra bil för individualister. När kommer en Jaguar någonsin att träffa dig?

  • Mycket vanligt om du bor på gränsen till Schweiz 😉

   För denna SAAB representeras Volvo och Alfa Romeo relativt sällan ... Rangordningen motsvarar samma order.

 • En kort ord om Saab aficionados är tillåtet: Tyvärr Saab är det fortfarande bör vara i mitten framtiden kan inte leva ensam från den passionerade uppmuntra bloggare samfundet i Tyskland. Jag följer dessa sidor från början varje dag och är verkligen förvånad över hur mycket passion och varumärkeslojalitet uttrycks här.
  Jag skulle också ha velat hyra en 9-5, men det är precis som det har blivit en München-produkt - jag måste köra och inte kunna följa upp och ner i Trollhättan. Det som återstår är vår 9-3-konvertibel som förhoppningsvis kommer att hålla länge och bevara minnet om de "goda gamla dagarna" så länge som möjligt.
  Den passionen skapar också lidande är välkänt, men det bör inte dölja synen på vad som är ekonomiskt nödvändigt. Endast producenten som kan sälja eller leverera varor kan överleva.
  Beviset för att denna allmänna insikt har kommit fram till våra svenska vänner, är tyvärr fortfarande idag
  uteblev.

Kommentarer är stängda.