Katastrof. Saab-krisen i Tyskland och fansen

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

I början var Saab-krisen virtuell och ingen av oss kunde gissa att det inte skulle bli någon påfyllning av nya bilar från Trollhättan i månader. Under tiden har allt förändrats, ingenting är som det var. Saab-krisen har nått fans och återförsäljare. Med de dåliga nyheterna de senaste dagarna blev den fullständiga katastrofen synlig.

Min brevlåda är full, vilket är normalt nu. Det gläder mig att e-postmeddelanden från läsarna har kommit sedan måndag, med vilken ingen kontakt hittills har kontaktats. Jag läste alla e-postmeddelanden mycket noggrant, det är för närvarande inte möjligt att svara på dem. Den nuvarande stämningen kan härledas från e-postmeddelanden som också kommer från Saab-återförsäljare. Vad kan vi lära av det?

Den amerikanska tillverkaren GM får ingen fot på marken i Saab-samhället. Om veto från USA var motiverat eller inte, är bildskadorna där. GM borde ha packat och motiverat alla åtgärder bättre. Möjligheten att skörda sympatier har missat. Det kommer att få konsekvenser. Saab-förare är ofta också beslutsfattare. Du är självständig eller i ledande befattningar. Produkter från Rüsselsheim eller Korea GM-produkter kommer inte längre att vara på listan under dessa omständigheter.

Opel och GM nej tack!

Verkställande direktören för ett medelstort företag, Saab-förare i många år, skrev mig en lång e-post. Hans företag har en större Opel-flotta, som han ständigt förnyar. Från nästa år kommer han gradvis att ersätta sina GM-produkter med produkter från VW-gruppen. Han skriver sina pengar, han måste tjäna hårt varje dag och han ansvarar för jobb och familjer. Saab Drama 2009 fick honom redan att tänka, nu är det dags att avgå med GM och Opel. Bokstavligen "social inkompetens bör inte belönas ..." Tack.

Oavsett hur Saabs drama går ut. För GM har det gått så här eller så dumt igen. Skadorna kommer att bli stora.

Eftersom Saab-förarna är fortfarande mer än lojala. Saab är mycket mer än ett bilmärke. Saab är också en gemenskapsupplevelse och du släpper inte bara din familj. Särskilt företagets bilförare migrerar eftersom leasing har slutat eller för att detta år måste investeras av skatter. Men de går, som en läsare skrev, "i tid". De kommer tillbaka om två eller tre år.

Lojaliteten kan inte skakas vid nedläggningen av några återförsäljare i slutet av året. 31.12 är det datum då vissa partners fångar flaggan. Dessa är långsiktiga beslut som gjordes på sommaren. Nu är de synliga. Klarhet kommer med den nya återförsäljarlistan som bearbetas.

Jag hade hoppats att i slutet av året skulle ett eller annat företag överväga beslutet. Men med de dåliga nyheterna bakom mig var det bara en av mina önskningar. Saab Tyskland arbetar mycket specifikt för att fylla i luckorna och när goda nyheter äntligen kommer från Sverige kommer vi att kunna välkomna nya partners till Saab. För det finns företag som ser en framtid för Saab om de ekonomiska förhållandena i Trollhättan är rätt.

Lojalitet!

Handlare som flyttar bort är ingen anledning att byta varumärke. Detta är nästan representativt, eftersom alla mail i veckan har nästan identiska uttalanden. Saab-ryttare accepterar att köra 20 eller 30 kilometer mer och vill stödja Saab-partnerna.

Detta är en stark signal som även handlare bör känna till. Eftersom driften beror på verkstadens kapacitet. Vi har mycket att tacka återförsäljarna för de senaste månaderna. Vissa reservdelar är knappa och jag vet att vissa företag hjälper varandra.

Men bloggen skriver inte bara den positiva syn på saker, ibland får den grå verkligheten bloggaren också.

Men då kommer ingen lojalitet och inget gott att hjälpa. För en familjemedlem är en ny bil förfallen och den förra måste snabbt ersättas. Frågan kan inte skjutas upp. Så svårt som det blir, blir det inte en Saab, det är inget som verkligen händer nu. All diskussion och argument är meningslöst.

Ett annat märke som kommer att köpas snart.

När allt kommer omkring köps den nya bilen inte någonstans. En Saab-återförsäljare, som jag träffade på återförsäljarturnén och även driver ett annat märke, sägs leverera.

Vårt lilla bidrag till solidaritet.

10 tankar också "Katastrof. Saab-krisen i Tyskland och fansen"

 • Det finns ett problem men med solidaritet till återförsäljaren ... Många återförsäljare bär nästa SAAB bara GM-produkter och kommer sannolikt att börja i framtiden valet av bilar ... Så det beror nu väldigt mycket på om SAAB överlevde eller inte ...

  • Så är det ...
   Om Saab inte överlever, kommer den medlidande looken hos min Saab-återförsäljare, som samtidigt distribuerar Opel, att vara mer medkännande.
   Men det kommer att utstå, trots allt är vår Saab bara ett år gammal. För ett år fick vi även mail från vår återförsäljare: Grattis på ett år av din ... Opel!

   • Eftersom man kan bara skratta åt det (ironiskt nog, är den nuvarande 95 / 93I / etc. På Opel plattformar baserade) 😉 glömma det ... Jag personligen kommer att bli Ar *** på marken is när jag tänker på det, att min trogna 93I från 2012 i någon stad kanske mer ...
    Hittills kan du fortfarande vänta, men det kan inte ens avbrytas för alltid ...

 • om du skulle köpa en saab 9 / 5 nu ...
  är reservdelarna säkerställda?
  garanteras garantin?

  vem vet?

  • Reservdelarna är säkrade av Saab Parts AB, men för närvarande är vissa delar svåra att leverera. Oavsett hur situationen går, kommer reservdelsverksamheten att förbättras. Även i värsta fall tas delarna AB över av investerare som redan köper upp. Jag är öppet ifrågasatt med garantifrågor eftersom jag inte är Saab. 😉

   • > För närvarande är vissa delar svåra att leverera.
    Jag fick också veta när jag ville ersätta en defekt fläktmotor i 93. Del beställdes, men meddelandet kom att det för närvarande inte var tillgängligt ... 5 eller 6 dagar senare var det där - och däremellan var det fortfarande en helg. Så kvasi normala leveranstider.

  • Teoretisk reservdelsförsörjning är fortfarande garanterad i flera år, men i praktiken fungerar det inte längre. Två självupplevda exempel:

   - En uppdatering för navigering av min 9-3 är inte tillgänglig,

   - för några veckor sedan fick min Saabwerkstätte ingen ny bensinpump från Sverige och byggde en ersättningsprodukt.

 • I Leizig finns en bra SAAB-återförsäljare som även kör Jaguar. En bra bil (kommer strax efter SAAB). Ett riktigt alternativ! Kan vi övertyga oss just nu, eftersom vi agerade redan före 3 månader. En bra bil för individualister. När kommer en Jaguar någonsin att träffa dig?

  • Mycket vanligt om du bor på gränsen till Schweiz 😉

   För denna SAAB representeras Volvo och Alfa Romeo relativt sällan ... Rangordningen motsvarar samma order.

 • En kort ord om Saab aficionados är tillåtet: Tyvärr Saab är det fortfarande bör vara i mitten framtiden kan inte leva ensam från den passionerade uppmuntra bloggare samfundet i Tyskland. Jag följer dessa sidor från början varje dag och är verkligen förvånad över hur mycket passion och varumärkeslojalitet uttrycks här.
  Jag skulle också vilja ha hyrdat en 9-5, men det är precis som det har blivit en produkt från München - jag måste köra och inte kunna följa upp och ner i Trollhättan. Det som återstår är vår 9-3-konvertibel som förhoppningsvis kommer att hålla länge och bevara minnet om de "goda gamla dagarna" så länge som möjligt.
  Den passionen skapar också lidande är välkänt, men det bör inte dölja synen på vad som är ekonomiskt nödvändigt. Endast producenten som kan sälja eller leverera varor kan överleva.
  Beviset för att denna allmänna insikt har kommit fram till våra svenska vänner, är tyvärr fortfarande idag
  uteblev.

Kommentarer är stängda.