Saab Crisis: Hur Victor vill spara Muller Saab

Hur bloggar fungerar. Om god glädje i Sverige, mestadels från Stockholm eller direkt Saab-miljö, kommer information till Tyskland via telefon eller e-post. Jag kontrollerar denna information med de tre viktiga svenska dagstidningarna, mestadels är informationen nästan 100% identisk. Den känsliga, konfidentiella delen av nyheterna utelämnas, meddelandet går på bloggen. Denna princip har fungerat bra i flera månader. Med undantag för den sista söndagen, den dagen det fanns en "anka" på SaabBlog.net för första gången.

TTELA i Trollhättan gav idag läsare inblick i Victor Mullers planer. Planen är, om du tittar mycket snyggare och realistisk med undantag för två små svagheter duchaus. Muller har lärt sig i krisen. Mottoet, för att inte vinna i en kamp som inte kan vinna, har han märkt. Därför kommer Muller eller Saab inte att investera i GM och förändra ägarstrukturen hos Saab.

Youngman och en bank från Kina förväntas finansiera den pågående verksamheten under de närmaste månaderna och åren och talar om 500 miljoner. EIB-lånet ska ersättas. Således är värdepapper som återvinns gratis. Den lönsamma reservdelar verksamheten, patent, verktyg, fastigheter. Säkerheten för lånet kan också ges genom emission av preferensaktier eller konvertibla obligationer. Detaljer är ännu inte kända.

Inget godkännande från Detroit behövs, inte ens från Stockholm. Kontrakten för licensproduktionen förblir, eftersom ägarstrukturen förblir orörd. Saab 9-5 sportbil och Saab 9-4x kan sedan rulla 2012 även på tyska vägar. Hela saken kommer då bara att runda, titta på de andra anslutningarna.

I Sverige är det fortfarande utvecklingsbolaget som ägs av Saab och Youngman, där miljontals dollar investeras från Kina. Där ska den nya Saab utvecklas. De små typerna för oss i Europa, den stora Saab, helst för den kinesiska marknaden. Det skulle innebära att vi skulle investera mer än en miljard euro de närmaste åren.

Planen låter bra mot denna bakgrund, konstruktionen är konsekvent. Men som den skrivits i början har denna idé också två svaga punkter.

För det första är tidsfaktorn ett problem. Nästa vecka vill domstolen i Vänersborg, Saab, göra ett tydligt och informerat uttalande om framtiden. Avsiktsförklaringar är inte tillräckliga. Undertecknade kontrakt eller garantier måste ligga på bordet.

Den andra faktorn är i Peking. NDRC måste godkänna företag och utländska investeringar i denna skala. Vad Peking kanske tycker är en prognos omöjlig. Även tidsfaktorn är en öppen fråga med denna mammutmakt.

Mullers plan är ett alternativ. Viljan av alla berörda är där, annars hade inte Rachel Pang of Youngman permanent tält i tältet.

Vad som händer under de närmaste dagarna är väldigt spännande. En lösning skulle vara bra. Så fort som möjligt.

Text: tom@saabblog.net

8 tankar om “Saab Crisis: Hur Victor vill spara Muller Saab"

 • Den första Victor Muller planen som inte är storleksmedveten. Som beskrivs här i samband med utvecklingsbolaget låter det bra. Slutligen talar man om reella summor. Antonovs 100-miljoner var helt groteska för bilindustrin. Vi kommer att veta mer snart.

 • Inget av detta övertygar mig verkligen, återigen alldeles för många okända och tyvärr önsketänkanden. Ingen stavelse om novemberlönerna, som snart förfaller till december ......

 • blank

  Hattar av Muller. Efter att ha försökt skjuta honom genom det ”kalla köket” till ytterkanten tar han fortfarande ansvar. I efterhand kan Lofalks tillvägagångssätt endast beskrivas som amatörmässigt.

 • blank

  Om kineserna arbetar så hårt ekonomiskt, då borde de också göra sitt snitt i framtida affärer, det är bara rättvist. Inga europeiska företag, förutom Mullers-företaget och absolut ingen amerikaner kunde eller ens försökte bidra till en lösning, det borde inte glömmas bort.

 • blank

  "Jag älskar det när en plan fungerar ...!"
  SAAB och SAAB-gruppen har utan tvekan mycket att tacka Viktor Muller. SAAB existerar idag bara för att VM har kastat in i äventyret SAAB med rätt mängd euforisk naivitet. Att hans eufori inte var tillräckligt solid grund, var han medveten om sent.

  Men om en humle kan flyga, kan SAAB också göra det.

  Om han lyckas med att genomföra sin plan Z (rätt, då kommer inget mer av det), är jag också glad att tolka hans ibland hårhöjande misstag och felbedömningar som en lärandeprocess.

 • blank

  "... Det behöver strategier" och sedan framför allt åtgärder.

 • blank

  Mycket viktigt för mig är också faktortilliten. Och det är mer än bara i källaren. Att inte hantera den stora spelaren GMC med många bilmärken och om 200.000-anställda tror jag ett klokt beslut. Allt måste vara klart vid årets slut. Visioner är okej, men nu behöver strategier.

 • blank

  Jag tycker att de senaste två åren har varit en bra skola för V. Muller när det gäller företagsstyrning. Sedan förvärvet av SAAB har han varit tvungen att gå igenom så mycket som en chef kanske på 20 år. Om han fortfarande var en grönhorn i början måste han ha mognat genom problemen och "tvingats" lära känna SAAB-företaget med alla dess avdelningar och samverkan i en kraschkurs. Jag hoppas att detta kommer att hjälpa honom att bemästra framtida utmaningar. Även om jag hade hoppats att en av hans många planer skulle ha fungerat.

Kommentarer är stängda.