Saab-krisen: Nej - vi ger inte upp!

Tillbaka på kontoret. Från Saab är nu pressmeddelandet om den tillkännagede rivningen av rekonstruktionen innan. Men det är fortfarande för tidigt att ge upp hoppet. Jag pratar inte om en tredje part som kunde köpa Saab ur konkurs. Jag pratar om aktuella förhandlingar i Sverige.

Begäran om rivning av återuppbyggnaden kommer att göras i Vänersborg idag. Domstolen beslutar inte omedelbart, det tar vanligtvis några dagar. Kanske även en vecka. Detta är en ledig tid som förhoppningsvis kommer att gynna Saab-hanteringen. Nu kan Victor Muller bevisa att han kan spara bilar utan Lofalk Saab.

Det finns flera sätt att tänka på detta i Sverige. Partnerna från Kina, Pang Da och Youngman, kommer att förbli minoritetsägare, båda förvärvar mindre än 20% av aktierna. Om jag förstår kontrakten korrekt skulle affären inte kräva godkännande. Varken regeringen eller GM eller EIB, vars lån fortfarande ska lösas in. Licensavtalen skulle kunna fortsätta att användas och produktionen skulle säkras.

Likvida medel ska flöda som riskkapital, investerarna kan få preferensaktier utan rösträtt. Efter licensproduktionens slut kunde dessa papper omvandlas till vanliga aktier.

Det är bara en av möjligheterna och tiden pressar. För leverantörerna i Sverige skulle rivningen bli en katastrof. Många små och medelstora företag skulle förlora mycket pengar på en Saab-konkurs och vissa skulle gå konkurs också. Det skulle också vara ett stort slag för den svenska bilindustrin. Volvo ensam kunde inte säkra platsen, utan grenar av utländska leverantörer skulle stänga.

Fantastiskt är passiviteten i Stockholms administration. En nationell ikon hotar att försvinna och det verkar inte vara viktigt i huvudstaden.

Bloggen, som jag en gång skrev, skriver tills fabriksportarna slutligen stänger. Det stannar så. Vi är nära. Men det är inte så långt än.

Text: tom@saabblog.net

13 tankar om “Saab-krisen: Nej - vi ger inte upp!"

 • För tillfället vill jag (nästan) inte stanna här på morgonen ... ;-(

  Annars på morgonen var alltid (väl, några månader) följande ritual:
  - MBP startar automatiskt och startar automatiskt min favoritmusik (swissgroove.ch) Musik i lägenheten (via olika AE och iTunes)
  - vakna sedan glatt, slå på min Silvia, fräscha upp mycket, vara på gott humör
  - med färsk, doftande espresso till datorn och tittade genast på vad Tom skrev så trevligt nytt

  Eftersom nyheterna har blivit värre och värre i dagar / veckor vill jag (nästan) inte längre titta på ...
  ... Espresso smakar sedan bittert, stämningen blir elak och arbetslangen är vanligtvis borta innan starten.
  ;-(

  Förhoppningsvis kommer denna teater snart att sluta (men ändå positivt?) ... eller något!

  PS:
  Naturligtvis stannar jag fortfarande här flera gånger om dagen ... det är fortfarande den bästa och snabbaste tyskspråkiga informationssajten !!!! 🙂

 • Hej,
  faktiskt ville jag köpa ytterligare en SAAB nästa sommar ...
  Efter att ha läst nyligen att VW har en FoU-budget på 6 miljard (!) $ For 2011, och MB och BMW har en bra 4 miljard $, undrar jag vad framtiden för SAAB ska vara. Du kan självklart köpa allt som en begagnad köpare, men det är inte förenligt med kravet eller med marknadsförhållandet. Dessutom är det svårt, med mycket låg vertikal integration (och det löper ut ur det) tjänar fortfarande pengar. För tillfället kan jag inte föreställa mig en fungerande långsiktig lösning.
  Jag håller mina fingrar korsade för svenskarna, hoppet dör senast.
  Mosch

 • blank

  Nu blir det spännande: VM vill låna 5,5 miljarder SEK direkt från en kinesisk bank utan Youngmans medverkan. En skurk, som tänker vad ...

 • blank

  ”Passiviteten hos Stockholmsadministrationen är förvånande”. Ja det är fantastiskt. I andra fall (Estland, Wiki-läckor) agerar regeringen i Sverige mot all förnuft och logik. Men alltid till förmån för amerikanerna! Systemet?

 • blank

  Nej, du kan inte ge upp än. Men om det verkligen kom till det yttersta måste jag ändra min plan (jag ville köra min Saab några år innan jag köper en ny) och patriotisk eftersom jag annars skulle vilja köpa mig ett fordon från tyska södern. Jag tror att det skulle göra min mage så dålig, om någon gång på något sätt för reservdelar till och med en öre av mig skulle hamna med dessa amerikanska cutthroats

 • blank

  hi tom,

  din rubrik kan vara från VM ...
  Jag är mycket säker på att det fortfarande finns en lösning och GM är bara dumt - trots allt tjänar du pengar på licenserna och de delar som du levererar för de nuvarande modellerna.
  Jag vet inte heller vilken kunskap du vill skydda - tror någon verkligen att kineserna inte har haft den nuvarande kunskapen på länge? hur mycket innovativ bedömer gm sig med tekniken installerad i saab?
  de bor verkligen i ett molngökland ...

  • blank

   Kära Marcus,

   att med licenserna bara drivs framåt - annars kan man knappast hindra SAAB / investerarnas verksamhet från GM rent juridiskt sett!

   I verkligheten är de helt enkelt rädda för att SAAB tar bort marknadsandelar. Låter lite löjligt - men det är ett faktum! Om rören hade bättre produkter skulle det finnas sund konkurrens (vilket faktiskt är vettigt). Med sina amerikanska slädar är de helt enkelt trötta på sina byxor och försöker nu helt eliminera sin tidigare dotter, som de aldrig riktigt befordrade. Bra beteende - och sedan har SAAB också en regering bakom sig. Fattiga Sverige!

   Joachim

 • blank

  Om GM vill följa kontrakten så strikt, tack. Med andra ord måste du ”bara” formulera ett kontrakt som uppfyller kraven i GM ...... och ett konfidentiellt dotterbolagskontrakt som definierar hur du då ska bete dig i verkligheten.

 • blank

  Om 2 kinesiska investerare någonsin tar strax under 20%, är det också nästan 40% kinesisk andel.
  Och GM kommer inte att komma överens igen ...
  Kommer saken med de konvertibla alternativen att fungera? Mitt sista (?) Hopp ...

 • blank

  GM: s beteende är tyvärr totalt destruktivt, tyvärr har det alltid varit så. De sparades snarare med amerikanska skattepengar än att de kände sig som varandra. Där bör du helt ersätta ledningen med skickliga människor. Om Saab faller kommer inte GM heller att dra nytta av det. Rädslan för kunskapsmigration till Kina verkar vara större än någonting annat ...

 • blank

  Först en kommentar till den svenska regeringen och Lofalk:

  Faktum är att båda parter bara kan beskrivas som kontraproduktiva när det gäller SAAB.

  Om tusentals direkt drabbade personer (fabriksanställda, leverantörer, globala återförsäljare etc.) liksom hundratusentals SAAB-ägare och fans över hela världen inte behövde lida på något sätt skulle inte hela saken klassificeras som så viktig - men som vi vet påverkar hela saken till och med ämnet. hela regioner i Sverige, sa att folk äntligen borde anstränga hjärnan eller om inget kommer ut, åtminstone inte fortsätta att kasta klubbar mellan benen på andra partier (liknar folket från Detroit).

  Jag tycker att förslagen i bloggen igår för att tillfälligt minimera produktsortimentet är mycket bra. Mitt förslag skulle vara att dessutom tillverka sina fordon i några år för andra företag som har flaskhalsar inom små bilkonstruktioner - så att medel också kan komma in i kassan via denna kanal. Den moderna anläggningen i Trollhättan kan helt enkelt inte ligga på tomgång - det skulle vara en omöjlig situation.

  Som alltid många hälsningar från Hansestaden Hamburg

  Joachim

 • blank

  Vad är det med detta scenario?

  19,9% Youngman
  19,9% Pang Da
  19,9% kinesisk bank
  40,3% Swan

  GM kan inte säga något också?

  I alla fall borde de äntligen bli galen!

 • blank

  Är det bara riktade taktik eller alla förhandlare involverade alldeles för dum (sorry)!?!?!?!?

Kommentarer är stängda.