Saab och slutet av vägen

Efter att min dag var hektisk och full av arbete igår ville jag ignorera de dåliga tecknen från Trollhättan för tillfället. Det var till ingen nytta. Ny dag, samma situation. Guy Lofalk, administratören, överväger att avbryta rekonstruktionen. Hans tydliga och enkla påstående ".. vi har slut på pengar."

Situationen har tyvärr blivit mycket svår, inga pengar kommer från Youngman, inget beslut från GM. Administratören har också vissa regler att följa. I mina ögon går Lofalk ganska långt och riskerar mycket för Saab. Men eftersom inga medel finns inom räckhåll kommer han att fatta beslut de närmaste dagarna.

Detta uttalande har publicerats via flera svenska kanaler, både radio och press. Det finns inget bekräftat datum där Lofalk avser att rekommendera nedläggningen av obligationsinnehavarna.

Parterna har fortfarande en sista tidsfrist för att nå en överenskommelse. Guy Lofalk är uppriktigt sagt trött på grälen. Hugenholtz brev var kontraproduktivt och olämpligt. Jag tror att det hjälpte administratören i beslutet att avsluta dockteatern i Sverige.

Om du ser utifrån situationen i Saab, menar jag från Tyskland, så du tror att vissa parter bara har sin egen vinst, men inte bra för bilproducenten på agendan. Därför är varningsskottet av Lofalk välkomnat.

Sista chansen, då går ljusen ut. Förhoppningsvis hör du varningen och tar signalerna. Victor Muller, kineserna och männen i Detroit kan bara förlora om Saab går i konkurs. För Muller handlar det om förekomsten, för de andra med några hundra miljoner euro och bilden.

Sedan har de en gemensam grund med oss. Eftersom vi, fansen, har anställda och leverantörerna varit på förlorande sida i flera månader.

Svåra ord, säkert. Men sanningen

Text: tom@saabblog.net

18 tankar om “Saab och slutet av vägen"

 • blank

  @ Joachim

  De produkter som du nämner spelar också i en annan prislek, förföljer en helt annan målgrupp. Såvitt exemplet är olämpligt. Inte allt var rosa på Volvo, sa inte. Till skillnad från SAAB har Volvo mer eller mindre tillfredsställande försäljningsuppgifter.

 • blank

  Jag skulle också tycka att det var synd om SAAB trots allt skulle gå i konkurs ...
  För mig förfaller ett nytt fordon nästa år och jag skulle också mycket vilja få en SAAB igen ...
  Låt oss vänta på nästa timmar, dagar, veckor ...

 • blank

  Tack och lov, Saab-beståndet har surfaced igen på skärmen!
  Således är Saab ännu inte borta från fönstret!
  Vi älskar Saab, lev Saab och stå vid Saab, kom vad som kan!

  Hälsningar Höft

 • blank

  Jag beställde inte en ny bil eftersom jag inte behöver det just nu. Min 9-3 kombinationen är bara 4 år gammal, går bra, och jag har fortfarande några år innan denna bil haben.Und inom några år hoppas jag min glädje, att det blir fortfarande möjligt också återigen en ny Saab att köpa. Men hur den svenska regeringen beter sig i Saabs gränser är redan starkt på sabotage. Man kan tänka på Mr. Muller vad man vill, men Saab hör till honom en gång (fortfarande). Regeringen försöker uppenbarligen allt för att bli av med honom istället för att samarbeta med honom. Tänk bara på att i månader var informationen om Antonovs inträde dolt. Nåväl, som vi vet nu, kom inget annat än besvär, men mycket värdefull tid var bortkastad. Även under perioden före Muller som GM i Sverige samt i Tyskland för Opel, Saab bad om tillfälligt ekonomiskt stöd till regeringar, kom för ett omedelbart och strikt inget svar från Sverige. Jag bara säga: Tyskland hat`s inte skada vid Opel levde tusentals jobb och så vitt jag vet Opel bzw.GM har nu tillbaka hela skulden igen. Till skillnad från många banker, pumpades in de stora summor pengar, och inte mycket av det tillbaka kam.In Sverige är det uppenbarligen inte är beroende av inkomstskatten för några tusen Saab anställda och anställda hos leverantörer, men sedan betalar dem med skatter Den återstående arbetspopulationen är arbetslöshetsersättning.

 • blank

  Hi Tom,

  Du gör ett bra jobb och ser till att vi alltid var uppdaterade!
  Tack!
  Men vad betyder det att SWAN-aktierna har försvunnit från skärmen?
  Har Saab dog?
  Jag hoppas inte!

  Hälsningar Höft

 • blank

  Jag tror att det inte fungerar längre. Vem är ansvarig för situationen hos SAAB? Skulle säga den nuvarande ledningen, vars primära uppgift är att förbereda företaget för framtiden.

  Spelreglerna har varit tydliga sedan köpet av SAAB, men ingen acceptabel lösning kunde hittas med eller utan (önskad) administratör. Huruvida den nu inlämnade lösningen verkligen är 100% samordnad och kan genomföras om den godkänns? Vem vet; hittills har endast MOU: s ansvarsnivå uppnåtts.

  Att alla andra borde vara ansvariga, är lite för lätt för mig.

 • blank

  Vilken typ av tragedi är det? Vilken typ av administratör är det, vilken typ av regering är det som gör att ett företag som Saab går under? Om ekonomiministeriet ingrep vid rätt tidpunkt skulle bandens löpare springa igen idag.
  Jag har intrycket att den svenska regeringen - ännu en gång - böjer sig för amerikanskt tryck.

  • blank

   Ja, det är en tragedi. Administratören har (och måste) följa vissa spelregler. Varför ska den svenska regeringen hålla en biltillverkare på dropp som, baserat på erfarenhet, inte kan förväntas fungera lönsamt? Om ekonomiministeriet hade gjort vad, snälla, vid rätt tidpunkt - sänkta skattepengar?

   Verkligheten är bitter, det kommer förmodligen inte finnas något sätt att vänja sig vid tanken att det inte kommer att finnas någon ny Saab. Allt annat glansar över ....

   Till exempel, vem har beställt en ny bil?

   • blank

    Baserat på erfarenhet har GM misslyckats med SAAB i många år - det är verkligheten. Uppfattningen att ett så kallat lönsamt företag inte kan förväntas är inte heller allmänhetens åsikt.

    Till och med GM fick stöd i miljarder i Amerika för att komma tillbaka på fötterna - även där var kassan tom innan.

    Din kommentar är faktiskt helt fel - en riktig SAAB-fan ser det annorlunda!

    Julie

    • blank

     GM och Saab är historia, nej, inte riktigt, som vi vet. Jag skulle vara intresserad av allmänhetens syn, särskilt vem som är allmänheten - den består av de som hanterar situationen som den vill vara eller de som har ett spår av emotionalitet med ett gott mått av sunt förnuft och en har kopplat en realistisk bedömning av situationen. Till den sista gruppen räknar jag mig själv och verkligen, dina utelämnanden om min uttalas meningsfullhet = dröm om. Och rent marknadsmässigt sett bör det nämnas att SAAB inte kan existera från icke-köpande SAAB-fans.

   • blank

    Kärleken hos SAAB-drivrutiner för sina bilar kan ha varit dödlig för varumärket. Medan BMW och Audi-bilarna byter bilar (förmodligen av bildskäl) för den senaste modellen av varumärket alla 3-4-år, driver SAAB-bilarna sina bilar upp till 10 år sedan. Stor lojalitet, men mindre försäljning än andra märken.

    • blank

     Detta är också förståeligt och går bra så länge du alltid vinner nya köpare. Tyvärr, med nya köpare av SAAB-bilar fungerade det tyvärr inte. Konsekvenserna är kända. Jag brukade köra mina Volvos ca. 5 år och 100.000 km, cykeln var relativt stabil. Volvo har lyckats med att vissa modeller framgångsrikt kan vinna nya köpare.

     • blank

      Att köpa en ny bil vartannat år fungerar till och med för Opel eller Mitsubishi - men säger ingenting om fordons kvalitet.

      Joachim

      PS: För övrigt måste Volvo säljas till Kina för på plussidan var inte allt rosa - på grund av att "lyckades få nya köpare".

 • blank

  Moin Tom, ...

  ... Jag börjar bli rädd igen. 🙁
  Läsningen på webben om Saab gör de senaste dagarna ännu inte kul.

 • blank

  nej tom, det är inte sanningen, men din åsikt - precis som min bara är min åsikt.
  vad har herr lofalk förde med det? ingenting!
  Hans förslag var oacceptabla för GM, vilket måste vara klart i förväg med tanke på de giltiga kontrakten.
  hans nuvarande uttalande kommer vid en tidpunkt då ett nytt förslag finns på bordet vid GM, där det uppenbarligen inte finns något svar från GM ännu. Svaret som publicerades igår hänvisade till ett preliminärt förslag till min kunskap.
  förslaget är inte hans och därför beter han sig som en liten pojke ...
  Denna man är säkert allt annat än professionell och har inga realiserbara idéer. Han lovade kineserna alltför snabbt och kunde inte följa någon av dem eftersom kontrakten bara är emot det.
  men en sak är säker: lofalk tjänar en gyllene näsa på saab, oavsett hur det slutar.
  vid vm ser jag det annorlunda: han är för tillfället ägare till saab och har därför naturligtvis ett väsentligt intresse för saab och också i hans besittning. Detta är normalt, spårbart och logiskt, och det är groteskt att skylla någon att slåss för sin egendom.
  Hur skulle vi agera om vi ville avleda oss?

  • blank

   Kära Marcus,

   Tyvärr handlar det inte om vem som gjorde vad. I rekonstruktionen regler gäller. Detta måste följa Lofalk och han har gjort det även de senaste månaderna. På samma sätt är hans händer bundna, så han har för närvarande liten räckvidd. Han måste bryta av sig.
   Det är uppenbart att om du vill ha en rekonstruktion accepterar du att du får en administratör - som har det sista ordet. Muller visste det också och ville ha det ändå.
   Så snälla klaga inte, även om jag förstår dig väldigt bra. Pactae sunt servanda.

  • blank

   Hej Marcus,

   Tyvärr varken jag eller du eller Tom vet sanning bakom hela teatern. Vi utbyter bara våra åsikter och åsikter här. Mycket av detta är tyvärr baserat på spekulation, för allt utom SWAN-pressmeddelandena är alla nyheter om SAAB i media bara gissningar.

  • blank

   Hej Marcus,

   måste helt och hållet hålla med dig, den här administratören har ingenting i raden och förlorat i fullständig okunnighet om kontrakten endast tid. Super dåligt för Saab.
   Han slog också VM i ryggen. Om han hade stött VM: s förslag vid den tiden kan det redan vara torrt - men nej, han var tvungen att erbjuda kineserna 100% ...

   Och som du skrev: Administratören får alltid som den första hans pengar från konkursboet!

Kommentarer är stängda.