Saab kris: Inget stöd från GM för affären

Uppdateringen 19: 56

Affären misslyckades. Förslaget, som inlämnades i Detroit fredag ​​och publicerades i söndag i söndags, avslås av General Motors. Argumentet mot affären går framförallt mot deltagande av en bank från Kina.

I deltagandet ser GM en dold aktieökning för Youngman. För enligt den interna resonemanget hade banken inget intresse som en långsiktig investerare. Aktierna skulle förr eller senare vidarebefordras till Youngman. GM accepterar emellertid inte en andel på mer än 19,9%.

Har GM ett liknande argument med en västra bank? Oavsett. Tecknen är inte för Saab på storm, men på orkanen.

Nu behöver vi ... Ja…. vi behöver ett mirakel. Det är idén med kvällen. Tja, jag medger att mirakler är extremt sällsynta, men idag kan ett undantag göras.

Om det inte kommer med miraklet, som inte skulle överraska mig 😉 (men nu seriöst i texten) i Sverige fortsätter att förhandla. Kanske Youngman och Pang Da, bilhandlaren är tillbaka i båten, en plan B.

Kanske drar du i ripcord, köper Saab utan GM-licenser och tillbringar de kommande 18 till 24 månaderna med produktion av 9-3 Griffin-modeller. Vilket skulle vara bättre än att släppa fisken. Jag kunde också leva bra med en ny Saab 9-3x ...

Tja, det finns ett annat sätt som GM skulle vilja ha. Pang Da och Youngman tar vardera 19,9% och lämnar mer än 60% Muller och SWAN. Finansieringen skulle ske på bekostnad av minoritetsaktieägarna, men licensieringsrättigheterna skulle vara säkra. En stor padda som våra vänner från Kina måste svalna och Peking kommer inte att tycka om denna historia.

Saab-tidslinjen går fram till mitten av nästa vecka. Då skulle det vara verkligen allvarligt med fackföreningarna och konkurs hotar. När allt kommer omkring en vecka. Innan det kunde självklart Lofalk eller kreditorutskottet dra ut kontakten.

Låt oss ta ett djupt andetag. Jag tror inte på en lösning med GM längre. Men det finns också ett liv utan det samarbetsvilliga företaget från Detroit och det finns andra sätt att gå vidare. Låt oss vänta.

Text: tom@saabblog.net

25 tankar om “Saab kris: Inget stöd från GM för affären"

 • En fråga uppstår ...

  Youngman och Pang Da får inte köpa Saab - på grund av GM-licenserna.
  SWAN har dessa licenser.

  Varför köper Youngman / Pang Da inte SWAN eller kommer in där?
  Kan GM eller vem som helst blockera det - utom VM.
  Så de skulle fortfarande få Spyker (om de inte säljs under tiden - vem vet vad?).
  Och VM skulle fortfarande ha mer med lämpligt erbjudande än om allt går ner i avloppet.

  Jag vet inte om kostnaderna faktiskt skulle vara så mycket högre - enbart från aktiekursen eller inte. Det finns dock fortfarande skulder från SWAN - men borde inte Saabs inköpspris bara täcka + -nollan?

  Eller är planen Z om ingenting fungerar?

  Annars - bra blogg, bra arbete och min djupaste respekt för Tom.
  Jag läste aldrig bloggar, bara det och en annan saabigen.

  Förhoppningsvis kommer den nya 9-5 SC att komma ut på något sätt.

  Hälsning
  MT

 • Om bara SAAB inte hade blivit involverad med det ovannämnda företaget i Amerika på nittiotalet - men då förfalskade de förmodligen mycket som i slutändan inte lyckades. Det var snarare känt att motsatsen var fallet: SAAB blev bevisligen fleeced i termer av teknik och fick sedan passet från dessa arroganta killar!

  Du bör ignorera dessa killar och - här håller jag med några av kommentatorerna och Tom - fortsätter faktiskt med ett avsmalnat program i mindre skala (eventuellt med så kallad tillfällig frigöring av några av de anställda). GM kommer att stanna i Amerika med sina licenser och SAAB kommer att fortsätta med plan C eller D. Slutligen utan förlorarna från Detroit - hur bra Ford gjorde försäljningen av Volvo och Jaguar å andra sidan ... Det var bara otur - men faktiskt borde det prövas på något sätt just nu efter dessa förstörelseförsök av GM !!!!!

  DR

 • blank

  vad mer kan du säga? GM suger ...

 • blank

  Bättre att avstå från 9-5 och SC och 9- $ X än att låta GM driva dig till konkurs ...…… .. bättre ett slut på skräck än skräck utan slut

 • blank

  Det är inte bara Griffin 9-3. Nya 9-5 Limo & Combi och 9-4X är fortfarande 100% GM. Det kommer inte att hända så snabbt förrän Saab blir av med de GM-kontaminerade platserna. Om tidigast 10 år kommer varje ny Saab att vara utan GM-gener.

  • blank

   Eftersom det är så mycket obegripligt att GM gör det så dumt. Med varje inbyggd inom en snar framtid Saab skulle tjäna i många delar, och för en stund i många delar (åtminstone för 9-3) när jag tittar på min Werkstatrechnungen.
   Om du förhindrar mig från att beställa en grepp, kommer jag aldrig, aldrig aldrig köpa vad även en del av dem innehåller.

 • blank

  Personligen förstår jag inte att SAAB inte länge sedan har sagt farväl till GM-licenser, bara fortsätt bygga 9-3 Griffin tills Phoenix presenteras från askan utan GM-teknik och licenser .. det finns verkligen tillräckligt med biltillverkare som delar viss teknik vill sälja .. Nyligen ingick BMw ett samarbete med Toyota ...

 • blank

  Vad händer egentligen vid konkurs? Såvitt jag är i bilden betyder det att företaget lagligen befrias från alla skyldigheter. På bra tyska betyder: Alla skulder, borgenärer, kunder, allt har ett värde på 0. Och då? Plötsligt kanske någon dyker upp och tar över allt. Men vem tror du? Visst inte den svenska staten! - När det gäller GM började företaget igen efter ett år och går inte så illa i bilbranschen. Låt oss vänta och se. Vi ser inte vad som händer ändå …….

 • blank

  Ingen kan klaga på tristess: VM har redan en plan B!

  • blank

   Men Muller sa att det var hans plan C! 🙂

   • blank

    En annan plan?
    Du råkar inte veta vad han har upp till den här tiden, eller hur?

    • blank

     ... känner någon av er Egon Olsen? Jag upptäcker vissa paralleller där.

    • blank

     Youngman & Pang Da och några juridiska finesser ... (säger min vän i Stockholm) 😉

 • blank

  The Big Boys spelade sina små lekar, var och en av dem var väldigt själviska och samtidigt överdrivet överdrivna. Endast blodiga näsor kan för närvarande ses på alla sidor. Det är vad man kallar ett "dagis". Allt handlar om egon och inte längre om bilar.

  Situationen är nu nästan hopplös, GM kommer inte tillåta kinesiska investerare större 20%, NDRC kommer antagligen inte tillåta kinesiskt deltagande små 20%. Av banker som inte ens vill bli namngivna, kan inget förväntas. Den svenska staten har sovit länge och har vandrat runt disoriented sedan dess. Det ryska hoppet var aldrig en.

  Det skulle vara dags för en fullständig övertagning av en branschkunnig expert med aeoronautischer historia. Varför inte attackera Ingolstadt från flera sidor?

  • blank

   Tom väntar på ett sådant scenario. Det skulle vara den bästa lösningen efter denna dag.

 • blank

  Pang Da och Youngman bör köpa SAAB utan GM-tekniken. Med de 9-3-modeller som säljer mest, kan SAAB övervintra de kommande 1-2-åren på smart modellprissättning och rimlig prissättning, som Tom säger.

  Sedan kommer efterträdaren och senare då de nya modellerna. Jag är trött på den här naggen och vill äntligen beställa en ny SAAB i fred. Låt GM stanna med sina Korea Chevy och Opel saker där de är. Vi behöver inte amerikanerna.

  • blank

   Rätt! Som du sa så vackert på SAAB: Gangsta Motors!

  • blank

   Ja, jag håller med, vi tar BMW som ett exempel, skulle vara den enda 5-er producerar klass och annars skulle överleva lös och i 2 år har vi återigen ett halvt dussin stora bilar, GO SAAB

 • blank

  Tyvärr, men du måste titta på andra sidan - varför vill kineserna ha Saab? På grund av tekniken och plattformen. Allt annat har redan pantsatts och sålts. Även själva arbetet ...

  och GM är tillräckligt stark för att säga: Hjälp Kina på grund av den lilla summan - nej!

  De lyssnar inte på oss fans, vi sa alltid att GM är smuts och nu berömmer vi 9-5 och 9-4 till himlen. Utan förnuftig diesel, bränslesnål teknik osv. - Jag tror inte GM tror att det kommer att skada sin image på grund av oss; vi klagade alltid bara på GM ändå ...

  Tyvärr men jag är kritisk idag med mig som fan, titta och älska mina Saabar ändå, -)

  • blank

   Ja kära Frank, det är en veeeery
   stor skillnad mellan jag vill och jag vill inte ha någonting. Mellan är världar, Något erbjuds och Chinos vill komma åt, de säger att jag vill. Alla har tillgång till det också
   GM kunde hålla, men han vill absolut ingenting. Han vill inte att andra ska bli berikade av vad han hade gått ner, vilket betyder: Jag vill inte göra vad jag inte vill.
   Idioter Helvetet med Georg, Adam och andra skrotproducenter.

   • blank

    Hej igen, väl sliten skulle betyda att något var ekonomiskt ...

    • blank

     Hej Frank, ja, vid varje insolvens eller liknande situation förstörs och förslösas (tidigare) värden. Alla ägare som ser sitt "arbete" gå ner i avloppet skulle ha tur om de hittade någon som är intresserad av att säga JA. Vad vill GM då om inte att bli av med ballasten, vad annars. Säkert kommer chinos då att dra nytta av superteknologin. Som Tom sa, titta på Audi och BMW halvkombi. Idéerna fördes till dig genom 900-talets gamla och nya och CS och nu säljer de en unik Saab-idé för stora pengar. Det finns ett talesätt i branschen: kasta inte nya pengar efter den trasiga. GM har turen att få något

 • blank

  Du borde sätta de ansvariga för GM mitt i en hord av arga Saab-fans. Min inställning till GM har äntligen nått "hat" och jag är mer än arg.

  • blank

   Jag ser det så ... I vilket fall som helst kommer jag INTE att köpa fler GM-produkter och om mina barn / fru någonsin skulle komma med ett fordon från GM kommer jag att avärvas omedelbart ...

 • blank

  Vad handlar den här skiten om?! De vill förstöra SAAB med ALL kraft ...

Kommentarer är stängda.