Saab situation: Den stora tystnaden i Trollhättan

Njöt vi igår för tidigt? Helt rättvis vet jag inte. Dagen började med ett pressmeddelande från Saab. Diskussionen med Youngman och en bank i Kina fortsätter. Avsluta osäkert. Det var 8: 15, redan vid min första möte, och en avvägning till dagens Saab-press i Sverige.

Presstexten i originalet:

Trollhättan, Sverige: Swedish Automobile NV (Swan) meddelar att det är i diskussion med Zhejiang Youngman Lotus Automobile Co. Ltd. (Youngman) och en bank i Kina om ett aktieintresse i Swan. Saab Automobile att betala novemberlönen och fortsätta omorganisationen. Resultatet av diskussionerna är fortfarande osäkert. Eventuella transaktioner skulle vara föremål för godkännande av relevanta intressenter.

Swan vill hålla marknaden informerad om utvecklingen.

Då kom Hans Hugenholtz. Hugen .. vem? Hans Hugenholtz är ordförande i styrelsen för Swedish Automobile, tidigare Spyker. I ett brev till den svenska regeringen angriper han Lofalk kraftigt. Tja, vad Lofalk gör inte Muller eller Hugenholtz. Vid något tillfälle borde det äntligen vara bra med de förolämpade fåfängena. Därför, som vill ha statens skydd för återuppbyggnaden, måste också acceptera sina regler. Också om du själv valt administratören.

I ett annat brev ger han samtal i Stockholm med myndigheter om förändringar i ägarstrukturen.

Det går på. Victor Muller kontaktar Dagens Industri och gör det klart att det inte är "Bank of China" som blir den nya Saab-investeraren. Synd Reuters-nyheterna i går lät mycket bra och den mäktiga "Bank of China" skulle ha gett Saab enorm medvind. GM skulle inte vilja röra med denna aktieägare. Skulle ha varit en dröm. Nåväl, det är "en bank från Kina", på något sätt.

Under tiden var det efter 11: 00, min första möte och ryktet kvarn i Sverige fortsatte att koka. Kort sagt, nyheterna om den ticker som hon skulle vilja avhämta svensk regering Victor Muller skulle vilja och verksamheten kommer inte att hålla med. Kort efter 11: 00 PM kom från ekonomiministeriets avslag.

Låt oss komma till GM-frågan. Samtycker amerikanerna eller inte? Den svenska pressen cirkulerar olika tolkningar av ämnet. Vissa papper matas av Victor Muller fraktionen, andra av Guy Lofalk. Beroende på informationskällan ser den andra sidan dåligt ut och jag kommer att spara oss denna slapstick.

Det är svårt, om inte omöjligt, att göra en bedömning. Informationen är för oklar. Enligt min mening fortsätter maktkampen mellan Muller och Lofalk. Saken har ännu inte gått och intrycket av söndagen var ... fel. Problemen har inte lösts, lönerna har inte säkrats och Saabs framtid är oklar. Förhandlingarna fortsätter och Saab tar slut. Inte bra.

Ingenting höras om Saab själv, men ingenting alls. Det är misstänkt tyst, för lugnt för min känsla. Erfarenheten lär oss att när Trollhättan är tyst är det vanligtvis inget tilltalande med det.

Vid lunchtiden idag frågade en mycket god vän över kaffe mig om jag allvarligt tror att Saab någonsin kommer att bygga bilar igen. "Naturligtvis bygger de bilar igen," sa jag till honom. Jag hoppas att jag inte har fel.

Text: tom@saabblog.net

10 tankar om “Saab situation: Den stora tystnaden i Trollhättan"

 • Hej! Jag har följt denna diskussion under en tid och planerar att köpa en Saab 9-5 bj 2,0 ttid 2011 imorgon. Frågan är om det här är klokt eller inte! ??? Jag är ett fan av en Saab-fan och kör en Scania R500 V8 för jobbet!

  • blank

   Jag kör en ny 9-5 och jag är glad att äga en!
   Jag vet inte vad framtiden kommer att medföra, men det är ett nöje att se och köra bilen varje dag.

 • blank

  Som en försiktighetsåtgärd köpte jag en ny 9-5 TiD. Nu är det fortfarande. GM försöker med alla medel att aktivt hindra eller eliminera konkurrenter (om du ens skulle få denna pinsamma idé). Amerikaner ......

 • blank

  Hej människor
  Jag säger bara till hela spelet.

  Katten var redan en par i väskan men hon är bara så lång
  där inne tills säcken verkligen är uppe.

  Var inte arg på mig, men vem köper ett företag som
  snart bara med namnet. Saab existerar och inget mer
  äger sedan dess, GM och VM sålde snart allt.

  Eller du köper en bil utan motor.
  Tyvärr men jag kan inte och gillar inte längre.

  Jag antar att jag måste leta efter ett annat varumärke
  Jag säger bara att mitt hjärta för Saab blöder bara.

  Sleepin Beautis

 • blank

  Tja, att det hela är irriterande, jag tror att vi alla tycker ...

  Det enda jag tänker på nu är slutet på denna vecka angående novemberlöner ...
  Om det slutar eller om det faller ... Jag tror att i slutet av den här veckan kommer det att bestämmas om GM kommer att vara "trevligt" och säga ja eller inte ... Jag vill inte ens föreställa mig hur min helg kommer att gå när jag får nej att läsa här ... Så Tom, gör ett försök! 😉
  Dessutom har jag en workshop i Frankfurt i slutet av veckan, så spänningen ökar ...

  Konkurs skulle vara tragiskt ...

  Jag vill inte kunna säga senare: "Jag hade min första SAAB när jag var 19, skulle gärna köpa en igen, men då var den inte längre där."

  • blank

   Jag är i samma situation 😉 Bara jag behandlade mig själv när jag var 18 och vill inte byta heller ... Bilarna är äkta karaktärsfordon: SAAB godkänner inte några få, men SAAB passar också dessa få procentsatser ^^

 • blank

  Långsamt detta "upp och ner, eller upp igen (?) ... Åh nej, det går tillbaka mot gropen" så på pekaren ...
  Det är dags för goda nyheter, helst i form av en signatur från GM ...

 • blank

  Stor teater eller medvetet spridda rykten? Titta och se, SWAN-aktien går upp och i Amsterdam löses 3.8 miljoner aktier handlas.

 • blank

  Jag trodde att det var en samordnad lösning? Återigen ingenting. Det låter bara som vem som är skylden. Synd.

 • blank

  Egentligen är det verkligen dags att GM-gruppen har sin senap.

  Jag tror att det är här SAAB: s riktiga pekare sitter - och har gjort det i över 20 år (inklusive de första tio åren då detta företag ursprungligen bara var 10% aktieägare).

  Man bör nu sträva efter att i Detroit bli av med den dåliga faderskapsperioden med ett kort och skarpt ”ja” och åtminstone göra det möjligt för den tidigare dottern att ha en bra framtid. För att alltid spela dålig styvfar blir långsamt men säkert riktigt dåligt.

  Hälsningar från HH

  Joachim

Kommentarer är stängda.