Saab News: Den tredje Saab-investeraren

Igår skrev vi om den nya Saab ägarstrukturen. Förutom de välkända investerarna Pang Da och Youngman kommer det att finnas en tredje partner. Detta är att förvärva 20% av aktierna i Saab Automobile AB.

Detta uppfyller NDRC-kravet att 100% av aktierna ska överföras av SWAN. GM bör också vara nöjd eftersom Youngman inte längre är majoritetsaktieägare. Dagens Industri bekräftade dessa planer idag, med hänvisning till Volvo PV, som har en liknande struktur. Ford var nöjd med den här konstruktionen och såg de intellektuella rättigheterna tilldelade.

Administratören Guy Lofalk sägs vara i USA efter DI-information, där ett möte med General Motors kommer att äga rum. Nästa 48-timmar kommer att handla om Saabs öde. Som beslutat i Detroit, vågar jag för närvarande ingen prognos.

Anledningen säger att GM måste ge det gröna ljuset. Eftersom Saab är en viktig OEM-kund för amerikaner och långsiktigt företag är möjligt. Bara utsikterna till framtida vinster bör göra revisorerna i huset glada. I Detroit, revisorer och skatt advokater regel eftersom GM är ett skatteflykt företag med en ansluten bil. Men är det också skäl som gäller i Detroit?

Saab-berättelsen innehåller alltför mycket politik och olika intressen. Kraftspelen mellan Victor Muller och Guy Lofalk verkar nu känna till en vinnare, administratören. Han är för närvarande högt berömd i Sverige för sitt intensiva arbete för Saab och borgenärerna hylder advokaten.

Är han rätt man för det delikata Saab-uppdraget? Svaret på denna fråga kommer att komma de närmaste dagarna. Låt oss vänta.

Text: tom@saabblog.net

3 tankar om “Saab News: Den tredje Saab-investeraren"

 • Låter bättre nu än igår. Finns det en snabb fix nu? Återigen och börja med Rebault eller Fiat, snälla gör det inte.

  Det är dags att vi kommer ut ur krisen, SAAB MÅSTE nu komma till en lösning.

 • Ingen vet om GF är rätt man, men Geely Affair och 100% China Coup var inte hans bästa handlingar.

  Goda 2 månader har Saab förlorat med det. Men jag bryr mig inte om Saab Automobile AB i slutändan har en framtid.

  • blank

   Ja, kära RedJ, titta på det .. 😉

Kommentarer är stängda.