Saab Sverige: En grå novemberdag i Trollhättan

Ingenting händer i Sverige, som jag för närvarande anser vara till hjälp. Bakom kulisserna förhandlas fram, men det tränger in mycket lite till utsidan. Fackföreningen börjar igen med de välkända förberedelserna för att säkra lönen för medlemmarna.

Detta kommer att leda till att återuppbyggnadsprocessen upphör och igen kör vår bilmakare i konkursriktning. Du känner dig inte så bekväm, så du ser från facklig sida i riktning mot Guy Lofalk, administratören. Så vad gör Lofalk? Lofalk är den som skulle behöva avsluta rekonstruktionen om lönerna inte var på sikt. Lofalk har inte gjort någonting i den här riktningen idag.

Administratören väntar, det här är den enda goda nyheterna om dagen, som för närvarande finns tillgänglig.

För kommentatorer på bloggen som spekulerar på intresse för en västerländsk bilmästare. Månader sedan nämnde jag en gång ett bilföretag som Mitleser. Gruppen läser fortfarande med stort intresse. 😉

En liten sidotal är fortfarande tillgänglig från vår vän Antonov. Den lettiska regeringen har säkrat 14 av sina lyxbilar, värda 1 miljoner euro och Antonovs strandhus i Jurmala konfiskerades också. Jag tror att han kommer att hantera det.

Text: tom@saabblog.net

13 tankar om “Saab Sverige: En grå novemberdag i Trollhättan"

 • Renault / Nissan har verkligen något att erbjuda med INFINITI i premiumsegmentet, men här i Tyskland är det fortfarande nästan okänt men kanske det kan vara saab på Infiniti
  Få GM-licensierade delar när Renault / Nissan kommer in ???

 • Hej,

  låt oss vara ärliga vem som ska vara frivilliga på Saab efter denna "äggdans"?

  Lancia / Fiat? På Lanica har Fiat sig tillräckligt, de behöver inte en annan arbetsplats.
  Apropo Lancia -> Känner någon Saab - Lancia 600? Den saken var väldigt speciell ...

  http://en.wikipedia.org/wiki/Saab-Lancia_600

  Renault / Nissan? Varför ska de vara värre än GM / SAAB / Opel? De har Infiniti och är därmed väldigt mycket väl positionerade i Permium-segmentet. Speciellt i USA etc.

  Oroa dig inte om sagan från Trollhättan är över, jag tycker att det inte är trevligt, men det är verkligheten.

  Ciao

  ram

  • blank

   Tärningarna har ännu inte kastats (!) Tyvärr känner knappast någon av dem SAAB-Lancia längre ... Idén i sig var inte så dålig att producera en liten (st) bil och jag är säker på att den skulle ha gått igenom om uppvärmningen inte hade fungerat så hemskt ...

   Förresten: Inte alla måste ha haft dåliga upplevelser med Renault / Nissan ... Visst, rykte är inte alls det värsta, men å andra sidan skulle påverkan av dessa "pannkakor" definitivt inte göra Saab något bra ...

 • blank

  Apropo Volvo. De vill nu anställa 10.000 nya anställda. Om jag, som Saab-anställd, inte är helt rotad i Trollhättan, vet jag vad jag ska göra.
  Ett halvt år med äggdans är nog.
  Låt oss inte lura oss själva, Sabb kommer att gå ner i historien. Som bilfabrikat med den längsta Prodktionsstillstanden, fantastiska bilar som tyvärr inte produceras och säljs och en storögd holländare, som insåg för sent att den här saken är en storlek för stor för honom.

  • blank

   Jo Dieter, men du måste emigrera till Kina, där 10.000-jobb skapas. 😉

   • blank

    Jag gillar det

   • blank

    Alla kommentarerna lyder: ”Most in China”. Vissa kommer säkert att falla bort för Sverige.
    Jag ser bara denna fara, om inte äntligen löses en lösning.

 • blank

  I efterhand undrar jag varför VM inte knackade på Fiat (Lancia / Alfa) direkt - eller möjligen en annan europeisk tillverkare ...

  Det borde ha varit klart för honom att om SAAB skulle expandera på den kinesiska marknaden skulle GM producera ett fruktansvärt nej på grund av licenserna. Hela saken är inte särskilt intelligent och därför faktiskt inte exakt fördelaktig för SAAB!

  Förhoppningsvis kommer Guy Lofalk att få något "bakat" i riktning mot europeiska företag - det enda fokuset på Kina är förmodligen lite för ensidig och i slutändan tar det för mycket tid.

  DR

 • blank

  Fördelen med kineserna är att de kan lära sig snabbt och integrera / implementera kunskapen snabbt. Det bästa exemplet är Volvo ... Varumärkena är enkla, ser inte ens dåliga ut och är perfekt gjorda! Så SAAB skulle definitivt dra nytta av den här sidan mer än från Renault / Nissan (jag har personligen haft mycket dåliga erfarenheter med båda märkena) ...
  Som en lämplig europeisk partner kunde jag föreställa mig BMW / Alfa Romeo.

 • blank

  Hur ser det ut som Mullers intresserade Mitlesen. Så mr Müller om du läser med: Vänligen ring telefonen och ring lite i andra europeiska länder. Till exempel med Mr Ghosn.

  • blank

   Hej Peter,

   Din goda idé går i rätt riktning - RENAULT / NISSAN (styrelsens ordförande = Carlos Ghosn) har inte erbjudit några intressanta modeller i det exklusiva segmentet på flera år. Den sista modellen som mottogs ganska bra i detta segment var NISSAN MAXIMA (en bekant hade den här modellen på 90-talet - jag vet inte ens om den fortfarande är i produktion).

   Jag skulle mycket gärna vilja att Herr Muller verkligen tillbringade lite tid i andra europeiska länder - det kommer inte att vara en nackdel med GM-pojkarna. Du skulle då inte behöva oroa dig för konkurrens i Kina från SAAB. Med GM-bilmodellerna och deras superkvalitet borde det verkligen inte finnas någon större konkurrens - annars måste hela gruppen stängas för gott!

   Hälsningar från Schleswig-Holstein

   • blank

    Så om NISSAN eller RENAULT ingrep skulle jag personligen tänka två gånger på att byta märke ... Båda tillverkarna har inga kvalitetsfunktioner som passar SAAB och skulle säkert vara ännu värre än GM

    • blank

     Kära Creativ,

     vilken typ av kvalitetsfunktioner har kineserna? När allt kommer omkring, lägger Renault fortfarande vikt vid krocksäkerhet i Mittelkalsse-fordonen och tekniken är inte heller så dålig - såvitt jag vet är den fortfarande bättre än Opel-mellanklassen!

     NISSAN bygger bra SUV!

Kommentarer är stängda.