Tillbaka till Saab-framtiden! Del 3 och Saab-återförsäljare.

I den tredje delen går jag i svår terräng. Jag skriver om Saab-partnerna. En biltillverkare som inte bygger bilar. Återförsäljare som har varit utan leveranser i månader. Är det dessa förutsättningar för att åka på turné med Saab Tyskland? Ramverket är inte bra, men när om inte nu? Om du vill sälja bilar framgångsrikt från våren 2012 måste du visa dina färger.

Saab-fansen Holger, Markus och Saab Country Manager Jan-Philipp Schuhmacher på Etehad
Saab-fansen Holger, Markus och Saab Country Manager Jan-Philipp Schuhmacher på Etehad

Jag hade några bekymmer i början av Saab-återförsäljarturnén eftersom jag inte visste hur återförsäljarna skulle reagera. Gren okänd, utgångspunkt inte den bästa. Under de första dagarna var det kanske överraskande för en eller annan Saab-partner när den nya Saab 9-4x och sportdräkten plötsligt dök upp på gården.

De nya Saabarna kom och turnén utvecklades bättre dag för dag. Du lär känna de olika återförsäljarna och du inser att det inte finns den typiska Saab-återförsäljaren. Beroende på region och företagsstorlek är Saab-partnerna helt individuella.

Saab Service Zielke, ett leende för Saab-kunderna ..
Saab Service Zielke, ett leende för Saab-kunderna ..

Det finns spännande och skeptiska handlare

Vem imponerade särskilt på mig? Låt oss börja i norr. Etehad i Halstenbeck hade verkligen ett av de vackraste Saab -utställningslokalerna på min turné. Inte för stor, mycket välsmakande, hanseatisk och väldigt "saaby". Om jag hade något att säga om Saab (det gör jag inte), skulle Etehad vara min design för en "Saabs flaggskeppsbutik". Eftersom Etehad inte är ett glaspalats och ändå, i en mycket speciell blandning, är det den välsmakande mitten av noblesse och understatement.

Du kan se från de små servicepartnerna att en Saab-partner - eller servicepartner - inte alltid beror på en stor byggnad. Saab Service Zielke i Lübeck har inte en stor utställningshall men är mycket engagerad. På tisdag morgon, en ganska tacksam tid, kom kunderna i stort antal. Personligt engagemang kan kompensera för en brist på storlek.

Saab Weber Berlin, en av de vackraste byggnaderna i turnén
Saab Weber Berlin, en av de vackraste byggnaderna i turnén

På Zielke i Lübeck fanns också turnéns trevligaste leende. Av Annika Blottnicki. "Ah ... du är ..." sa hon när bloggaren gick in i återförsäljaren. Dessutom ett charmigt leende, som kunderna på Zielke kan se varje dag.

Oavsett var vi kom, oavsett om det var Berlin, där Saab-partner Weber har den vackraste Saab-byggnaden på min turné, eller i riktning mot Sachsen, var i Leipzig är ett mycket modernt Saab-centrum. Välkommen var överallt varm, stämningen var mycket bra.

Mobile Forum Dresden Rocks ...
Mobilforum Dresden stenar ...

Det faktum att vi kunde se och tala med ledningen för Saab Tyskland på plats har skapat mycket förtroende och sympati. Vid någon tidpunkt på turnén ställde jag Saab Country Manager Jan-Philipp Schuhacher frågan, som jag faktiskt inte ville ha något svar på. Som det hade gjort föregångarna, med direkt återförsäljarkontakt på plats, ville jag veta från honom. Varje läsare måste tänka på svaret själv.

På Saab Tyskland är det nya tänkandet och direktkontakt med Saab-partnerna programmet. Saab är i omvälvning, inte bara i Trollhättan, och även i Frankfurt renoveras kraftigt. Återförsäljarutflykten är bara början på någonting vi kommer att se nästa år, om Trollhättan äntligen får grönt ljus.

Saab 9-4x och Saab 9-5 på vägen
Saab 9-4x och Saab 9-5 på vägen

Saab-återförsäljarna är väldigt olika

Låt oss inte lura oss själva! Många återförsäljare är engagerade och står vid varumärket. Några, som Mobilforum Dresden, firade riktiga fester med oss. Andra, som Saab Center Chemnitz, har låtit göra "I love Saab" -knappar. Saab -centren i Mainz och Würzburg tryckt inbjudningskort och flygblad.

Det finns till och med handlare som bygger nya byggnader för Saab. På våren 2012 firar vi två spektakulära öppningar.

Men det är bara en aspekt. Den andra sidan är för närvarande den tuffa kampen för överlevnad, för vilken varje återförsäljare har utvecklat en annan strategi. En importerar Saabs från Sverige. Den andra köper varje Saab han kan få från ett leasingföretag. Den tredje återställer klassiska bilar och stöter på klassiska Saabs. Andra har en andra eller tredje grundpelare som garanterar överlevnad.

Saab Zentrum Mainz, svenska flaggad ...
Saab Center Mainz, svensk flagga ...

lojaliteter

Vissa Saab -återförsäljare tar ett annat märke i sitt sortiment och är dödligt missnöjda med det. Andra återförsäljare tycker att det är så svårt att de inte når så långt. En Saab -partner (jag vet inte vem) berättade om sina tankar om emigration. Han körde sedan ett annat bilmärke för att testa och sa att han inte kunde göra det mot sina kunder. "Bara brytarna i bilen, omöjligt ..." Som alltid i livet är det samma sak med mig, fru och dotter ombads om råd. Tummen där nere också. Så ämnet skjuts upp.

Tourfinale på Saab Partner Möhler i Bremen
Tourfinale på Saab Partner Möhler i Bremen

Saab -partnerna ser sig själva som en del av Saab -familjen, det är vad de har gemensamt med oss ​​Saab -förare. Det är svårt för dem och situationen kan inte fortsätta så här för alltid. 2012 måste vi se nya Saabs på våra gator. Eftersom varje Saab -partner bidrar med sin personliga och ekonomiska del till vårt varumärkes överlevnad. Han gör också en stor insats för att se till att våra bilar stannar på vägen. Och det stannar hos oss, i "stand-by-läge" på egen bekostnad.

För alla återförsäljare mitt hjärtliga tack och ärlig respekt.

Jag kommer tillbaka till Halstenbeck. Jag hade en konversation med Masoud Etehad, ägaren till den långsiktiga Saab-partneren, som också tog upp frågan om lojalitet. Varför, frågade jag honom, stannar du hos Saab?

Hans svar: "Jag är skyldig allt jag har till Saab. Saab har betalat för allt detta under de senaste åren, mitt hus, min husbostad. Det är därför vi bor hos Saab ”.

Det talar för Saab. Det är lojalitet. Det finns inget att lägga till.