Ryggspejle: Tillbaka till Saabs framtid! Del 3

I tredje delen är jag på svår terräng. Jag skriver om Saab-partnerna. En bilmotor som inte bygger bilar. Handlare som har varit slutsålda i flera månader. Är dessa bra förutsättningar för att gå på tur med Saab Tyskland? Ramvillkoren är inte bra, men när om inte nu? Om du vill framgångsrikt sälja 2012 bilar från våren måste du visa din flagga nu.

Saab-fansen Holger, Markus och Saab Country Manager Jan-Philipp Schuhmacher på Etehad
Saab-fansen Holger, Markus och Saab Country Manager Jan-Philipp Schuhmacher på Etehad

Jag hade några reservationer i början av Saab-återförsäljarturnén, för jag visste inte hur återförsäljarna skulle reagera. Okänd industri, initial situation inte bäst. De första dagarna var det kanske överraskande för en eller annan Saab-partner när den nya Saab 9-4x och sportdräkten plötsligt stod på gården. Jag är säker och gissade det ... något var skeptiskt från återförsäljarens sida i början av den kortvariga organiserade turnén. "Kommer de verkligen, eller kommer de inte ..." tänkte många.

De nya Saabarna kom och turnén utvecklades bättre dag för dag. Du lär känna de olika återförsäljarna och du inser att det inte finns den typiska Saab-återförsäljaren. Beroende på region och företagsstorlek är Saab-partnerna helt individuella.

Saab Service Zielke, ett leende för Saab-kunderna ..
Saab Service Zielke, ett leende för Saab-kunderna ..

Vem imponerade mig mest? Låt oss börja i norr. Etehad i Halstenbeck hade verkligen ett av de vackraste Saab-utställningslokalerna på min turné. Inte för stor, mycket välsmakande, hanseatisk och mycket "Saabig". Hade jag haft något att säga till Saab (jag gjorde det inte), skulle Etehad vara min design för en "Saab Flagship Store". Etehad är inte ett glaspalats och ändå i en mycket speciell blandning det smakfulla mitten av adel och underdrift.

Att det inte alltid beror på en stor byggnad hos en Saab-partner - eller servicepartner - kan ses i de små servicepartnerna. Saab Service Zielke i Lübeck har inte en stor utställningshall, men är mycket engagerad. På tisdag morgon, en ganska otrevlig tid, kom kunderna i drovar. Personligt engagemang kan kompensera för saknad storlek.

Saab Weber Berlin, en av de vackraste byggnaderna i turnén
Saab Weber Berlin, en av de vackraste byggnaderna i turnén

På Zielke i Lübeck var det också det finaste leendet på turnén. Av Annika Blottnicki. "Ah ... du är ...", sa hon när bloggaren gick in i återförsäljaren. Dessutom ett charmigt leende, som kunder också kan se varje dag på Zielke.

Oavsett var vi kom, oavsett om det var Berlin, där Saab-partner Weber har den vackraste Saab-byggnaden på min turné, eller i riktning mot Sachsen, var i Leipzig är ett mycket modernt Saab-centrum. Välkommen var överallt varm, stämningen var mycket bra.

Mobile Forum Dresden Rocks ...
Mobile Forum Dresden Rocks ...

Den verkliga möjligheten att se och prata med Saab Tysklands lokala ledning har skapat en hel del förtroende och sympati. Vid någon tidpunkt på turnén frågade jag Saab landschef Jan-Philipp Schuhmacher frågan som jag inte verkligen ville svara på. Hur det hade hållit sin föregångare ... med direkt återförsäljare kontakt på plats ... Jag ville veta från honom. Svaret måste tänkas av varje läsare.

På Saab Tyskland är det nya tänkandet och direktkontakt med Saab-partnerna programmet. Saab är i omvälvning, inte bara i Trollhättan, och även i Frankfurt renoveras kraftigt. Återförsäljarutflykten är bara början på någonting vi kommer att se nästa år, om Trollhättan äntligen får grönt ljus.

Saab 9-4x och Saab 9-5 på vägen
Saab 9-4x och Saab 9-5 på vägen

Låt oss inse det! Många återförsäljare är engagerade och står vid varumärket. Några, som Mobile Forum Dresden, firade riktiga fester med oss. Andra, som Saab Zentrum Chemnitz, har fått "Jag älskar Saab" knappar. Saab-centren i Mainz och Würzburg tryckte inbjudningskort eller flygblad.

Det finns till och med handlare som bygger nya byggnader för Saab. På våren 2012 firar vi två spektakulära öppningar.

Men det är bara en sida. Den andra sidan är för närvarande den hårda kampen för överlevnad, för vilken varje återförsäljare har utvecklat en annan strategi. En importerar Saabs från Sverige. Den andra köper varje Saab som han kan få från ett leasingföretag. De tredje återställda klassiska bilarna och kraschar på klassiska Saabs. Andra har ett andra eller tredje ben, vilket garanterar överlevnad.

Saab Zentrum Mainz, svenska flaggad ...
Saab Zentrum Mainz, svenska flaggad ...

Vissa Saab-återförsäljare tar ett annat märke med i programmet och är därmed hjärtbrutna. Andra handlare kämpar så hårt att de inte når så långt. En Saab-partner (jag berättar inte vem) berättade om sina utvandringstankar. Han körde sedan bilarna från ett annat märke till testet och sa att han inte kunde göra det mot sina kunder. "Enbart växlarna i bilen, omöjligt ..." Som alltid i livet, det är likadant hos mig, fru och dotter bad om råd. Även där gick tummen ner. Så, ämne avbrutet.

Tourfinale på Saab Partner Möhler i Bremen
Tourfinale på Saab Partner Möhler i Bremen

Saab-partnerna ser sig själva som en del av Saab-familjen, de har det gemensamt med oss ​​Saab-förare. De har det svårt och situationen kan inte fortsätta för evigt. 2012 måste vi se nya Saabs på våra vägar. Eftersom varje Saab-partner bidrar med sin personliga och ekonomiska del till vårt varumärkes överlevnad. Han ser också till att våra bilar stannar på vägen med mycket ansträngning. Och han stannar hos oss, i "stand by mode" på egen bekostnad.

För alla återförsäljare mitt hjärtliga tack och ärlig respekt.

Jag kommer tillbaka till Halstenbeck igen. Med Masoud Etehad, ägaren till den långvariga Saab-partnern, hade jag en konversation, som då blev föremål för lojalitet. Varför, frågade jag honom, bor du hos Saab?

Hans svar: "Allt jag har är jag skyldig Saab. Saab har betalat allt detta under många år, mitt hus, min herres hus. Det är därför vi stannar kvar med Saab ".

Det talar för Saab. Det är lojalitet. Det finns inget att lägga till.

Text: tom@saabblog.net

Del 1: Ryggspejle: Tillbaka till Saabs framtid! Del 1

Teil2: Ryggspejle: Tillbaka till Saabs framtid! Del 2