Tillbaka till Saab-framtiden! Del 2 från Sverige till Tyskland.

Har du redan kört en förproduktionsbil? Henrik Claessons läror ringer fortfarande ut i mina öron. ”Hålls ihop med tejp, gjord för hand, ovärderlig”. Klass! Tja, förberedd därefter, vi anlände till Stallbacka på söndag morgon. För drygt ett år sedan, sommaren 2010, var jag senast vid Saabs fabrik, då var anställdens parkeringsplatser fulla och en ny Saab 9-5 rullade av rampen efter nästa.

Saab-fabriken vid Stallbacka, Saab 9-5 sportbil och Saab 9-4x är redo
Saab-fabriken vid Stallbacka, Saab 9-5 sportbil och Saab 9-4x är redo

Nu - en tom parkeringsplats och spöklik tystnad. Och på något sätt lite sorg och också melankoli. Men det försvann snabbt efter att vi upptäckte våra två Saab 9-5 sportdräkter och Saab 9-4x på parkeringsplatsen som lovat. Som överenskommits med vår tyska turneringsreklam.

Hämta nycklarna från säkerhetsvakten och inspektera bilarna. Sportkombinationen Saab 9-5 såg bättre ut direkt än på någon bild och jag bryr mig inte riktigt om Saab 9-4x. En sak som skulle förändras när turnén fortsatte.

I början av turnén kördes de nya Saabarna till fabriksporten, säkerhetsvakten rekryterades som fotograf och sedan åkte den till Vänersee för fototurnén. Jag är mitt i konvojen som en "inbäddad journalist".

Första kilometer - första problem

Efter några kilometer slutade turnén nästan för tidigt för mig, snarare för sportdräkten Saab 9-5. Stenfall i rutan! Fångad av Saab 9-4x körning framför mig. Den första och den enda hiten under turnén. De närmaste kilometerna är jag upptagen med min lilla spricka i fönstret. Växer den eller inte? Det växte inte och skivan höll hela turnén.

Tour start, Henrik Claesson, Jan-Philipp Schumacher, Tom Knecht, Mike Helfer
Tour start, Henrik Claesson, Jan-Philipp Schumacher, Tom Knecht, Mike Helfer

Vad är en pre-serie modell? Vissa material matchar inte serien, luckorna passar inte och bilen är inte tillverkad på seriemodellens produktionslinje. Men inga spår av den tillkännagivna Tesa-filmen. Saab 9-5-sportdräkten ligger bra på vägen, inget kraschar, krossar eller klatter. Ett intryck som kommer att bekräftas de närmaste dagarna.

Innan det första fotostoppet åker vi till en liten svensk bensinstation. Där lagras svensk choklad. Ett mycket bra och klokt beslut. För en sak vi kommer att sakna på turnén: tid att äta.

Chokladfjällen kommer att vara förrän till Chemnitz och utan nödfallet skulle jag troligen ha svält ihjäl. 😉

Saab 9-4x och Saab 9-5 sportkombination vid fotograferingen
Saab 9-4x och Saab 9-5 sportkombination vid fotograferingen

Saab-stil fotosession

Vad får bilchefer att kryssa för när det gäller en fotosession? På Saab fungerar det så här: Ledningsfordonet ser en stor, typiskt svensk möjlighet. Går dit och frågar om vi kan ta bilder i lokalerna. Dialogen utvecklas sedan enligt följande mönster: "Hej, vi kommer från Saab .." "Från Saab - åh, ja, jag har också en. Kan jag ta ett foto? ” Det fungerar alltid. Det är Saab. I Sverige öppnar namnet Saab dörren.

Jag tvivlar på att det är lika spontant i andra bilmärken. Där har du spejder, kontrakt, upptagna advokater och då börjar du med ett stort lag. Det är lättare med Saab.

Saab 9-4x, Tom Knecht, Jan-Philipp Shoemaker, Saab fan och markägare, Mike Helfer
Saab 9-4x, Tom Knecht, Jan-Philipp Shoemaker, Saab fan och markägare, Mike Helfer

Så i svenska provinsen tar vi bilder av sjöar, gårdar och privata hem. Då klickar tiden och det går tillbaka till söder, för på kvällen vill vi vara i Hamburg.

Min Saab 9-5 sportdräkt är utrustad med Drive Sense. I ”Comfort Mode” är inställningen extremt mjuk. I “Sport Mode” ändras gängarens upphängning och svar. Allt blir mer spontant, men också hektiskt. Efter några gimmicks släppte jag det. Det "intelligenta läget" är balanserat och så bra att det alltid passar.

Saab 900 från Holland i backspegeln
Saab 900 från Holland i backspegeln

Mot Malmö blir trafiken tätare och vi märker allt mer. En dansk Saab 9-3 film oss och kommer sedan bakom en Saab 900 med nederländska nummer. Ett ungt par griper, fönster ner, tummar upp. Griffin upp!

Under de närmaste åren kommer vår konvoj att få de två holländarna. Ta bilder, film, översyn, låt övervinna. Följ oss så långt som Öresundsbron, där du kommer att vända. Varje satsning hade de två ett annat mål och har omorganiserats av ren Saab-entusiasm.

Saab 9-5 sportbil och Saab 9-4x, i bakgrunden Öresundsbron
Saab 9-5 sportbil och Saab 9-4x, i bakgrunden Öresundsbron

Nej Saab gör dig inte lycklig

Efter Öresundsbron igen Danmark. Fortfarande lika tråkigt som under det föregående dygnet. Den vanliga trafikstockningen på färjan till Puttgarden. Framför mig en Toyota från Hamburg. Tidigare Saab-förare. “Den nya Saab 24-9?” "Ja du vet, jag hade också en ..." Sedan kommer en tråkig rapport och faktiskt - ja, Toyota - nej, mannen är inte lycklig.

Välkommen till Tyskland! Saab 9-5 sportbil och Saab 9-4x har landat.
Välkommen till Tyskland! Saab 9-5 sportdräkt och Saab 9-4x har landat.

På motorvägen i riktning mot Hamburg: fyra Saab med ett svenskt nummer i formationsflyg. Fyra kontinuerliga LED-lampor, två rader på Saab 9-5, en på Saab 9-4x. Uppmärksamhet garanterad.

En gång i Hamburg är dagen inte över. Det går med Saab 9-4x till hamnen i Hamburg, för att äta fisk och träffa turnélaget. För första gången sitter jag på baksidan av Saab 9-4x. Ändlösa benutrymme. En upphöjd plats. En luftig känsla med panoramataket. Plus ett fantastiskt ljud. Man, man, var kom jag dit?

I en typisk Hamburg fiskrestaurang i hamnområdet lär jag mig de två andra tourmedlemmarna i mitt lag. Saab Tyskland Försäljningschef Thomas Schweizer och Area Sales Manager Jens Erkhe kommer att vara på väg med mig och Saab Tysklands chef Jan-Philipp Schuhmacher.

Saab 9-4x i hamnområdet i Hamburg
Saab 9-4x i hamnområdet i Hamburg

Jag kommer att köra Saab 9-5 sportdräkt under hela turnén, åtminstone nästan. För på måndag kör jag Saab 9-4x. Jag misstänker att detta inte kommer att förbli utan konsekvenser. Början på en passion.

Hur är Saab-återförsäljarna på turnén och hur reagerar Saab-partnerna mot en bloggare? Kommer världar att kollidera eller kommer det att gå bra? Mer i den tredje delen.

5 tankar om “Tillbaka till Saab-framtiden! Del 2 från Sverige till Tyskland."

 • hi tom,

  du beskriver saab-känslan väldigt snäll! Någon som känner till varumärket eller har / ville dela det med dig.

  9-4x har också gjort mig mycket, jämfört med min 9-7x är många detaljer enkelt bättre lösade. Okej, platsen för föraren är i 9-7 generös (speciellt för höger knä) men 9-7 är så neon större.

  hälsning

  torsten

 • Super! Så 9.5 SC LGT271 var din 9.5 SC. Jag körde den här bilen men bara några kilometer. Det är roligt.

 • Det är precis vad jag tycker!
  Dessutom är det bra för människor som inte vill vänta på nästa 9-3-stationsvagn, men en 9-5-stationsvagn är för stor och för dyr. Om du utrustar konfiguratorn med en BMW X3 med liknande föremål, till exempel en 9-4X Aero, är det långt över 65.000 € dyrt. Så Saab måste locka kunderna, på rätt sätt!

 • Ja, exakt ...
  Vad tyckte Saab om den här 9-4x? De kan inte göra det så! 😉

  De förstör hela min "bilvärld".
  Jag kan inte längre behålla mitt stränga avslag på dessa "helt värdelösa" SUV: er !!
  Tja, baserat på Adenauer: "Vad bryr jag mig om min skatt från igår!?" ....

  Som du redan beskriver det liknande ...
  Jag körde till Bremen nästan uteslutande på grund av 9-5 SC.
  Men då var jag ännu mer entusiastisk över 9-4 - och kombi är en fantastisk bil!

  Men 9-4 ....
  - känns som en 100% riktig Saab (kunde inte hitta något "amerikanskt" i showroom)
  - har en stor, stor interiör (speciellt för längre personer bak)
  - är extremt attraktiv (särskilt live), men har också ett behagligt diskret utseende
  - är inte riktigt lika lång som 9-5
  - har ett oslagbart lågt pris

 • Bra bilder och bra rapport! Min komplimang!
  Det var nästan detsamma för mig. På återförsäljaren först ignorerade 9-4x helt och tittade på stationen, som ändrats men snabbt. 9-4x appellerar omedelbart, sätter sig klart bort från tävlingen. Så SUV går i Saab-ordförrådet 🙂
  Dessutom tycker jag att det också är en bra luck-närmare från 9-3-stationsvagnen till den nya 9-5-stationsvagnen, eftersom den inte lämnar något att önska från platsen och prissätts också överlägsen konkurrensen.
  Som 9-3 combi föraren hade vi ursprungligen tittat på 9-5 kombination, men är nu tydligt hängande i 9-4x kvar och hoppas att en nästa år finner sin väg till oss. Jag ser fram emot att driva intryck och ser fram emot förbrukningen 😉

Kommentarer är stängda.