Tillbaka till Saab-framtiden! Del 1 från Frankfurt till Stallbacka.

Lördag, 22. Oktober 2011. I Stockholm förhandlas fortfarande, i Main Metropolis handlas. Strax före 8 klockan i Frankfurt am Main. Saab Tysklands chef Jan-Philipp Schuhmacher, Saabs försäljningschef Mike Helfer, Saabs marknadschef Henrik Claesson och bloggen anländer en efter en på sajten för den tyska Saab-filialen.

Massor av bagage under en vecka, en handfull iPhones, en MacBook, en iPad och fotoutrustning lagras i en Saab 9-5-limousin och sedan går den mot Trollhättan.

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

Frankfurt flygplats ligger precis utanför dörren. Det skulle vara enklare och bekvämare att flyga till Göteborg med flyg och sedan ta en hyrbil till Trollhättan. Lättare, men också tråkigt och mindre pedagogiskt. Så vi sitter i en Saab 9-5 TiD4, förstärkt av Hirsch Performance på 180 PS, eftersom det är meningen ombord, bör Automanager testa sina egna produkter och "erfarna".

Granskning: Det var inte lätt för Saab Tyskland att få fordon och tillståndet för turnén i Sverige. För många bekymmer om huruvida man ska visa förproduktionsmodeller till kunder, eller om tiden är rätt för turnén. I Frankfurt kämpade de hårt för turnén, gjorde övertygande och fick då fortfarande det gröna ljuset.

Vår Saab 9-5 tar oss snabbt till norr, den första stoppen i gren av en amerikansk restaurangkedja, den formella "du" betalas. Med kilometerna blir fyra passagerare ett lag. Besättningen är lika internationell som bilmärket. En svensk, en kanadensisk och två tyskar är där.

Bye Denmark - färja till Sverige
Bye Danmark - färja till Sverige

Ombord talas bara Saab om. Det handlar om nya utvecklingar, synpunkter på vad Saab kommer att ta med efter krisen och mycket mer. Vid någon tidpunkt faller denna mening ".. vi litar på dig ...", som utgör grunden för hela turnén.

Sverige i sikte - Helsingborg
Sverige i sikte - Helsingborg

Förtroende! För första gången ger Saab en pre-series modell till kunderna. Jag ska köra den nya Saab 9-5 sportdräkten från Trollhättan till Hamburg och sedan överlämna den till en Saab-anställd. För närvarande misstänker ingen att jag ska köra sportdräkten nästan hela turnén. Detta är ovanligt i fordonsindustrin och ett verkligt tecken på förtroende. Även bevis på nytt tänkande. Eftersom något liknande kan gå ganska fel.

Vi närmar oss Danmark, den genomsnittliga konsumtionen av vår touring sedan är trots dedikerad körning endast vid 7,4 liter. På baksidan har du rum som en kung, upphängningen och ljudkomforten är prinsen.

Danmark är tråkigt. Platt, monotont, intetsägande, en motorväg som du måste korsa för att komma till Sverige. Ombord på färjan från Helsingör till Helsingborg är vårt Saab 9-5-konversationsämne. En fin bil, hur går det på Saab ... Lycka till för Saab! Sedan, äntligen i Helsingborg, har vi svensk jord under våra hjul.

Saab Team: Henrik Claesson, Mike Helfer, Jan-Philipp Schuhmacher
Saab Team: Henrik Claesson, Mike Helfer, Jan-Philipp Schuhmacher

Vi har också vårt första tankstopp i Helsingborg. Inte för att vi måste göra det, utan för att vi inte vill ta några chanser och för att en skalstation är på gatan. Också något som jag måste lära mig de närmaste dagarna. Bränslekortet. Saab-flottan tankar på Shell, från och med nu är jag fast på logotypen med skalet.

Därifrån går det i riktning mot Göteborg, där den första Saab-annonseringen hänger på motorvägen. Tyvärr är min kamera för långsam eller vår Saab är för snabb för att ta en bild. Från Göteborg kör vi till Trollhättan. Saab-densiteten ökar med varje kilometer på svensk mark. Bra för vår bil själ, som har varit mycket under de senaste månaderna. Det är mörkt när vi anländer till Trollhättan och checkar in på Scandic Swania Hotel.

12 timmar, i 1200 kilometer med en Mc Donalds, två färjor och ett bränslestopp. Borde vara tillräckligt för en dag. Inte om du reser med en Saab. Vi är avslappnade och driftiga. Välkommen till Trollhättan och så går det mot Butlers, en av de Saab-älskande restaurangerna där du borde ha varit.

Rekommenderat: Butlers i Trollhättan
Rekommenderat: Butlers i Trollhättan

Det är dock lördagskväll, det är 12 grader varmt och svenskarna går ut. Butlerna är fulla och så måste vi undvika runt hörnet i Spannmalsgatan i den publika puben. Även maten är utmärkt, vi delar bordet med ett roligt svenskt par.

Resan till Saabs framtid har börjat bra. Jag sover inte bra på natten, jag är tillbaka i Trollhättan vid gryningen och jag ser verkligen fram emot Saab 9-4x och Saab 9-5 sportbil.

Det som väntade oss på Stallbacka-fabriken och varför det kunde ha varit en mycket kort resa kommer i andra delen.

3 tankar om "Tillbaka till Saab-framtiden! Del 1 från Frankfurt till Stallbacka."

 • Moinmoin mac9-5,

  tack för länken. Kortet är 😎. Perfekt för nästa turné. 😉

 • Moinmoin Tom.

  Trevlig historia, trevlig att läsa, fantastiska bilder !! 🙂
  Jag ser fram emot uppföljaren.

  Något "off topic", men eftersom du talar om fotoutrustning, MacBook, iPads, etc. (och har även rapporterat från dina många bilder under promo turnén här) ....
  Har du någonsin tittat på EyeFi Pro X2-kortet?
  Ett mycket användbart verktyg för saker som min: http://de.eye.fi/products/prox2
  (och för iPad finns det fortfarande alternativ till exempel Shutter Snitch: http://www.shuttersnitch.com/)

Kommentarer är stängda.