Ryggspejle: Tillbaka till Saabs framtid! Del 1

Lördag, 22. Oktober 2011. I Stockholm förhandlas fortfarande, i Main Metropolis handlas. Strax före 8 klockan i Frankfurt am Main. Saab Tysklands chef Jan-Philipp Schuhmacher, Saabs försäljningschef Mike Helfer, Saabs marknadschef Henrik Claesson och bloggen anländer en efter en på sajten för den tyska Saab-filialen.

Massor av bagage i en vecka, en handfull iPhones, en Mac Book, en iPad och fotografisk utrustning kommer att stuvas i en Saab 9-5 limo och sedan till Trollhättan.

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

Frankfurt flygplats ligger precis utanför dörren. Det skulle vara enklare och bekvämare att flyga med flyg till Göteborg sedan att hyra en bil till Trollhättan. Lättare, men också tråkigt och mindre pedagogiskt. Så vi sitter i en Saab 9-5 TiD4, stärks av Hirsch Performance på 180 PS, eftersom det i yttrandet är ombord bör auto chefer testa och "lära" egna produkter.

Granskning: Det var inte lätt för Saab Tyskland att få fordon och tillståndet för turnén i Sverige. För många bekymmer om huruvida man ska visa förproduktionsmodeller till kunder, eller om tiden är rätt för turnén. I Frankfurt kämpade de hårt för turnén, gjorde övertygande och fick då fortfarande det gröna ljuset.

Vår Saab 9-5 tar oss snabbt till norr, den första stoppen i gren av en amerikansk restaurangkedja, den formella "du" betalas. Med kilometerna blir fyra passagerare ett lag. Besättningen är lika internationell som bilmärket. En svensk, en kanadensisk och två tyskar är där.

Bye Denmark - färja till Sverige
Bye Denmark - färja till Sverige

Ombord talas bara Saab om. Det handlar om nya utvecklingar, synpunkter på vad Saab kommer att ta med efter krisen och mycket mer. Vid någon tidpunkt faller denna fras ".. vi litar på dig ...", som ligger till grund för hela turnén.

Sverige i sikte - Helsingborg
Sverige i sikte - Helsingborg

Förtroende! För första gången är Saab en förproduktionsmodell i kundens händer. Jag kommer att driva den nya Saab 9-5 sport vagn från Trollhättan till Hamburg, överförs sedan anställda till en Saab. För tillfället misstänker ingen att jag kommer att köra sportbilen nästan hela turnén. I bilindustrin är detta något ovanligt och en verklig förtroende. Också ett bevis på ett nytt sätt att tänka. Eftersom något sådant kan gå helt fel.

Vi närmar oss Danmark, den genomsnittliga konsumtionen av vår touring sedan är trots dedikerad körning endast vid 7,4 liter. På baksidan har du rum som en kung, upphängningen och ljudkomforten är prinsen.

Danmark är tråkigt. Platt, monotont, intetsägande, en motorväg som du måste korsa för att komma till Sverige. Ombord på färjan från Helsingör till Helsingborg är vårt Saab 9-5-konversationsämne. En fin bil, hur går det på Saab ... Lycka till för Saab! Sedan, äntligen i Helsingborg, har vi svensk jord under våra hjul.

Saab Team: Henrik Claesson, Mike Helfer, Jan-Philipp Schuhmacher
Saab Team: Henrik Claesson, Mike Helfer, Jan-Philipp Schuhmacher

I Helsingborg har vi också vårt första bränslestopp. Inte för att vi måste, men för att vi inte vill ta några chanser och för att en skalstation råkar vara på vägen. Också något jag måste lära mig för de närmaste dagarna. Bränslekortet. Saabs flotta fyller på Shell, från och med nu fixar jag på logotypen med skalet.

Därifrån går det i riktning mot Göteborg, där den första Saab-annonseringen hänger på motorvägen. Tyvärr är min kamera för långsam eller vår Saab är för snabb för att ta en bild. Från Göteborg kör vi till Trollhättan. Saab-densiteten ökar med varje kilometer på svensk mark. Bra för vår bil själ, som har varit mycket under de senaste månaderna. Det är mörkt när vi anländer till Trollhättan och checkar in på Scandic Swania Hotel.

12 timmar, för 1200 kilometer med en Mc Donalds, två färjor och ett tankstopp. Ska vara nog för en dag. Inte om du reser med en Saab. Vi är avslappnade och initiativrika. Välkommen till Trollhättan och så är det till Butlers, en av Saab-afinen restauranger där du borde ha varit.

Rekommenderat: Butlers i Trollhättan
Rekommenderat: Butlers i Trollhättan

Det är dock lördagskväll, det är 12 grader varmt och svenskarna går ut. Butlerna är fulla och så måste vi undvika runt hörnet i Spannmalsgatan i den publika puben. Även maten är utmärkt, vi delar bordet med ett roligt svenskt par.

Resan till Saabs framtid har börjat bra. Jag sover inte bra på natten, jag är tillbaka i Trollhättan vid gryningen och jag ser verkligen fram emot Saab 9-4x och Saab 9-5 sportbil.

Det som väntade oss på Stallbacka-fabriken och varför det kunde ha varit en mycket kort resa kommer i andra delen.

Text: tom@saabblog.net

3 tankar också "Ryggspejle: Tillbaka till Saabs framtid! Del 1"

 • Moinmoin Tom.

  Trevlig historia, trevligt att läsa, bra bilder !! 🙂
  Jag ser fram emot uppföljaren.

  Något "off topic", men eftersom du talar om fotoutrustning, MacBook, iPads, etc. (och har också rapporterat från dina många bilder under kampanjturen här) ....
  Har du någonsin tittat på EyeFi Pro X2-kortet?
  Ett mycket användbart verktyg för saker som min: http://de.eye.fi/products/prox2
  (och för iPad finns det fortfarande alternativ till exempel Shutter Snitch: http://www.shuttersnitch.com/)

  • Moinmoin mac9-5,

   tack för länken. Kortet är 😎. Perfekt för nästa turné. 😉

Kommentarer är stängda.