Tillbaka till Saab-framtiden! Del 1 från Frankfurt till Stallbacka.

Lördag, 22. Oktober 2011. I Stockholm förhandlas fortfarande, i Main Metropolis handlas. Strax före 8 klockan i Frankfurt am Main. Saab Tysklands chef Jan-Philipp Schuhmacher, Saabs försäljningschef Mike Helfer, Saabs marknadschef Henrik Claesson och bloggen anländer en efter en på sajten för den tyska Saab-filialen.

Massor av bagage under en vecka, en handfull iPhones, en MacBook, en iPad och fotoutrustning lagras i en Saab 9-5-limousin och sedan går den mot Trollhättan.

Titta tillbaka: Bloggers backspegel
Titta tillbaka: Bloggers backspegel

Frankfurts flygplats ligger precis utanför dörren. Det skulle vara lättare och bekvämare att flyga till Göteborg med flyg och sedan ta en hyrbil till Trollhättan. Lättare, men också tråkigare och mindre lärorikt. Så vi sitter i en Saab 9-5 TiD4, förstärkt av Hirsch Performance till 180 hk, för det är åsikten ombord att bilchefer ska testa sina egna produkter och "uppleva" dem.

Granskning: Det var inte lätt för Saab Tyskland att få fordon och tillståndet för turnén i Sverige. För många bekymmer om huruvida man ska visa förproduktionsmodeller till kunder, eller om tiden är rätt för turnén. I Frankfurt kämpade de hårt för turnén, gjorde övertygande och fick då fortfarande det gröna ljuset.

Vår Saab 9-5 tar oss snabbt norrut, vid första stoppet i grenen av en amerikansk restaurangkedja samlas det formella "du". Med kilometerna blir fyra passagerare ett lag. Besättningen är lika internationell som bilmärket. En svensk, en kanadensare och två tyskar är där.

Bye Denmark - färja till Sverige
Bye Danmark - färja till Sverige

Endast Saab talas ombord. Det handlar om ny utveckling, syn på vad Saab kommer att ta med sig efter krisen och mycket mer. Vid något tillfälle kommer uttrycket "... vi litar på dig ..." upp, som ligger till grund för hela turnén.

Sverige i sikte - Helsingborg
Sverige i sikte - Helsingborg

Förtroende! För för första gången ger Saab en pre-series-modell till kunderna. Jag ska köra den nya Saab 9-5 sportdräkten från Trollhättan till Hamburg och sedan överlämna den till en Saab-anställd. För tillfället misstänker ingen att jag ska köra sportdräkten nästan hela turnén. Detta är ovanligt i bilindustrin och ett verkligt förtroende. Också bevis på ett nytt sätt att tänka. För att något sådant kan gå helt fel.

Vi närmar oss Danmark, den genomsnittliga konsumtionen av vår touring sedan är trots dedikerad körning endast vid 7,4 liter. På baksidan har du rum som en kung, upphängningen och ljudkomforten är prinsen.

Danmark är tråkigt. Platt, monotont, intetsägande, en bit motorväg som du måste korsa för att komma till Sverige. Vår Saab 9-5 är ett samtalstema ombord på färjan från Helsingör till Helsingborg. En trevlig bil, vad är nästa för Saab ... Lycka till för Saab! Senare i Helsingborg har vi svensk jord under hjulen.

Saab Team: Henrik Claesson, Mike Helfer, Jan-Philipp Schuhmacher
Saab Team: Henrik Claesson, Mike Helfer, Jan-Philipp Schuhmacher

Vi har också vårt första tankstopp i Helsingborg. Inte för att vi måste göra det, utan för att vi inte vill ta några chanser och för att en skalstation är på gatan. Också något som jag måste lära mig de närmaste dagarna. Bränslekortet. Saab-flottan tankar på Shell, från och med nu är jag fast på logotypen med skalet.

Av går vi mot Göteborg, där den första Saab-annonsen hänger på motorvägen. Tyvärr är min kamera för långsam eller vår Saab är för snabb för att ta en bild. Från Göteborg går den till Trollhättan. Saab-densiteten ökar med varje kilometer på svensk mark. Bra för vår bilsjäl, som har gått igenom mycket de senaste månaderna. Det är mörkt när vi anländer till Trollhättan och checkar in på Scandic Swania Hotel.

12 timmar, i 1200 kilometer med en Mc Donalds, två färjor och ett bränslestopp. Borde vara tillräckligt för en dag. Inte om du reser med en Saab. Vi är avslappnade och driftiga. Välkommen till Trollhättan och så går det mot Butlers, en av de Saab-älskande restaurangerna där du borde ha varit.

Rekommenderat: Butlers i Trollhättan
Rekommenderat: Butlers i Trollhättan

Det är dock lördagskväll, det är 12 grader varmt och svenskarna går ut. Butlerna är fulla och så måste vi undvika runt hörnet i Spannmalsgatan i den publika puben. Även maten är utmärkt, vi delar bordet med ett roligt svenskt par.

Resan till Saabs framtid har börjat bra. Jag sover inte bra på natten, jag är tillbaka i Trollhättan vid gryningen och jag ser verkligen fram emot Saab 9-4x och Saab 9-5 sportbil.

Det som väntade oss på Stallbacka-fabriken och varför det kunde ha varit en mycket kort resa kommer i andra delen.

3 tankar om “Tillbaka till Saab-framtiden! Del 1 från Frankfurt till Stallbacka."

 • blank

  Moinmoin Tom.

  Trevlig historia, trevligt att läsa, bra bilder !! 🙂
  Jag är "upphetsad" över uppföljaren.

  Lite "off topic", men eftersom du pratar om fotoutrustning, MacBook, iPads, etc. (och också rapporterat om dina många foton här under kampanjeturen) ....
  Har du någonsin tittat på EyeFi Pro X2-kortet?
  Ett mycket användbart verktyg för saker som min: http://de.eye.fi/products/prox2
  (och för iPad finns det fortfarande alternativ till exempel Shutter Snitch: http://www.shuttersnitch.com/)

  • blank

   Moinmoin mac9-5,

   tack för länken. Kortet är 😎. Perfekt för nästa turné. 😉

Kommentarer är stängda.