Saab Lage: Tillbaka till förhandlingsbordet (?)

Gårdagens nyheter var ett bakslag för Saab och jag hade faktiskt väntat GM: s godkännande och begränsningar. Jag hade fel. Det kom inte som en överraskning för Victor Muller, han förväntade sig det och är tillbaka i makten och inflytandet.

Situationen är inte bra för vår svenska automaker. För en är vi återigen i de negativa rubrikerna, teatern i Trollhättan går in i nästa handling. Å andra sidan är den framtida ägarstrukturen helt öppen. Även det ambitiösa schemat bör försäljningen vara på 15. November är avfall.

Hur exakt dessa beslut kommer att påverka Youngmans och Pang Da återhämtningsplan, återuppbyggnad och köpintentioner kommer att upplevas under de kommande timmarna och dagarna.

Igår kom två signaler från Sverige. För en sak sa svenska vänner att vi inte skulle ge upp. Å andra sidan ser de fortfarande en lösning som är möjlig. Dessa tips har alltid varit korrekta de senaste månaderna, så vi blir avslappnade.

Saab-samhället är för närvarande ganska uppdelat om både Muller och kineserna. Den ena eller den andra kommentaren som jag tyckte vara kantlinje hamnade i min brevlåda. Oavsett om du gillar investerare från Mellanriket eller inte och om du gillar Victor Muller, bör vi också försöka förbli lugna i detta avseende. Jag försöker också förbli neutral i vissa saker som jag inte gillar ...

I går kväll kom en kommentar från Kina om Saab. En journalist skrev följande: "GM är emot det tills någon säger att de måste vara för det ..."

Saken bör nu vara mycket politisk. Eftersom NDRC i Kina inte kommer att kommentera vad som händer i Sverige. Om kommissionens intressen och mål påverkas kommer GM att få en motsvarande signal.

Vi kommer att se.

Text: tom@saabblog.net

5 tankar om “Saab Lage: Tillbaka till förhandlingsbordet (?)"

 • Det är bara irriterande att en sådan viktig punkt i kriget som GM-licenserna uppenbarligen inte bedömdes korrekt. Vad vill SAAB göra utan dessa licenser? Tänd ner och bygga om alla modellserier? Det är skämt i månaden!

  Och GM låtsas att de inte tjänar något med SAAB. Om SAAB går bra, tjänar GM mycket pengar! Så vad är det där? BMW säljer också KnowHow till sina marknadsaktörer. Så varför gör GM det nu? I slutet, som alltid handlar det om att tjäna pengar.

 • Jag kan bara säga att om GM oroar sig för sin know-how, då skulle de ha hållit Saab. Så de skulle ha säkrat sina kunskaper. Men de gjorde inte det. Så vad!

 • blank

  Då var denna MOU förmodligen så dåligt förberedd att den hade liten chans att lyckas. Det enda positiva för mig är hur hög SAAB-tekniken är på kursen.

  Låt oss hoppas att alla inblandade tar den nödvändiga ansvarsansvaret för att finna en kompromiss.

 • blank

  allt som för närvarande pågår här och inom en snar framtid är politik och bör inte överskattas - kanske till och med en bättre lösning kommer ut ur det, vem vet?
  Som vi redan har nämnt vet vi alla för lite för att verkligen döma.
  Dessa maktspel är förmodligen en del av idag, även om vi verkligen skulle vilja göra utan dem alla.

 • blank

  Kära Tom
  Nu finns det inget annat val än att vänta. Jag tror också att Sverige inte kommer att stå kvar när det finns många jobb som står på spel. Särskilt i den nuvarande ekonomiska situationen. Du kan skilja utvecklings- och designavdelningen från SAAB-gruppen. Naturligtvis har det också sitt pris. Men det är uppenbart att GM är mycket intresserad av att sälja sina produkter och sin marknadsandel i Kina. Vi får se. Jag är mycket säker.
  Skål
  Walter

Kommentarer är stängda.