Saab Plats: Vad händer i Sverige?

Igår kväll hade jag medvetet tyst om Saabs situationen för att vänta på utvecklingen, uppstått av mycket spekulation. Som alltid är vi lugna idag tills vi har förstahandsinformation. Eftersom i Sverige rasar bakom kulisserna en maktkamp för Saab, då han löper ut är osäker.

Händelserna hittills: Administratören, Guy Lofalk, vill avbryta rekonstruktionen, som han förmodligen kommer att göra idag. Därför verkar situationen ha vänt.

Pang Da och Lotus Youngman vill ta över Saab helt, vilket på något sätt var att vänta. Svensk bil skulle då inte längre vara möjligt. Detta erbjudande avslogs av Muller. Muller ser, håll ut, North Street Capital som "lovande" och talar om en plan "B" igen.

Men den amerikanska investerarens anbud verkar Guy Lofalk vara för låg för att framgångsrikt leda Saab genom rekonstruktionen. North Street erbjöds i går att samla in pengar på sammanlagt 70 miljoner amerikanska dollar.

Som vi visste ville Geely köpa hela Saab, nu Pang Da och Youngman. Den kinesiska regeringen har redan försäkrat Guy Lofalk att investerare har tillräckligt med ekonomisk muskel för att leda Saab framgångsrikt i framtiden. Kommentarer till utvecklingen, jag sparar mig själv, för tillfället.

Ja, vi kommer att uppleva mycket idag. Det är att frukta. Så snart något ändras följer en uppdatering.

Fram till dess, håll dig cool.

Text: tom@saabblog.net

9 tankar om “Saab Plats: Vad händer i Sverige?"

 • blank

  Jag tror att det inte borde handla om kineserna, några ”finansiella jonglörer… eh… investerare”, inflytande, tjänster, Lofalk eller Muller.
  Det handlade om bilmärket Saab (och tusentals beroende anställda).
  Och för detta bör enskilda människor minska sina personliga intressen lite och intresserade ”företag” tar ett steg framåt.

  I allmänhet föredrar jag nu Saab i händerna på 1-2 kineser än i fri flyt av olika enskilda personer, investerare och andra "företag".

  Som Tom redan skrev det går denna "finansiella jonglering" långsamt på nerverna.
  Jag vill äntligen läsa bara bra, ganska kritiska Saab-nyheter med tester, kör rapporter och andra bilrelaterade ämnen!

 • blank

  Jag kan spekulera 🙂 Från tillgänglig information verkar följande:

  Muller och administratör Lofalk har äntligen bryts upp.

  Lofalk höll förmodligen ganska snabbt efter att ha antagit Mullersche-konceptet om en majoritetsandel i Pang Da / Lotus Youngman för ohållbar.
  Detta ledde utan Mullers kunskap till förvärvsförhandlingarna med Geeley (inget intresse). Nu verkar Lofalk ha kommit överens med Pang Da / Youngman att Saab ska tas över helt. Detta skulle verkligen underlätta överenskommelse med NDRC.

  Naturligtvis kan Muller inte gillar allt detta; Han följer nu sin "Plan B". Han vill få pengar från investeraren North Street Capital och investeraren till Saab deltar (ett första mindre aktiepaket var redan i Capital). Muller skulle behålla sitt inflytande i ett framgångsrikt deltagande av kapital.

  Självklart är den svenska staten, som aldrig var särskilt positiv mot Muller, nu redo att gå in i brofinansiering tills Pang Da / Youngman kan ta över Saab.

  Jag vet för lite om svensk återuppbyggnadslagstiftning, men det verkar som om Lafolk nu är redo att avsluta återuppbyggnaden så att Pang Da / Youngman helt kan ta över Saab, vilket Muller avvisar. Under rekonstruktionen kan han inte genomdriva detta mot Muller.

  Saab skulle dock nu komma tillbaka till kreditorernas fokus, eftersom borgenärsskyddet skulle utelämnas. Därför måste de krav som lämnats in med Kronofogden lösas snabbt. Vilket ger oss tillbaka till den svenska statens roll ....

  Skulle det komma som förväntat, skulle det vara viktigt för Saab att kontraktsgrunden med Pang Da / Youngman läggs snabbt och NDRC: s beslut snabbt.

  Muller kommer sannolikt att kämpa med sin amerikanska investerare mot den misstänkta Allianz Lofalk och den svenska staten, liksom kinesiska företag som fortfarande är intresserade av Saab men är trötta på den långa fram och tillbaka och har förmodligen nu flyttat från Muller.

  Trots Mullers förtjänster när det gäller att spara Saab, särskilt i 2009, måste Saab vara väl etablerad på lång sikt. Detta kan bara lyckas med kineserna och inte mot dem. Muller skulle givetvis förlora sitt inflytande.

  Vi önskar Saab, att äntligen allting kan visa sig för det bästa!

  • blank

   Hela saken verkar verkligen vara helt annorlunda än för några dagar sedan.

   Ett fullständigt övertagande av Youngman -Lotus verkar vara den mest lovande lösningen för SAAB - de ”finansiella muskler” som upprepade gånger efterfrågas kommer sannolikt att vara större än North Street Capital.

   Muller bör äntligen förstå att det främst handlar om SAAB-bilar och bara för det andra om hans person (detta är uppenbarligen mycket svårt för honom). Domstolen kommer sannolikt inte att följa sin senaste plan och därför avbryta återuppbyggnaden. En fullständig övertagande av Youngman-Lotus eller den som borde komma i närheten och äntligen komma till vila!

   Hälsningar från Hansans stad Hamburg
   Joachim

 • blank

  På så sätt ser jag inte fram emot Saab i kinesiska händer, jag föredrar någon annan plan om det fungerar.

  Saab med Kina Spirit, hmm, tänk bara på Saab som görs i Kina med en annan logotyp och vad designen har gjort.

  • blank

   Rädslan jag har på något sätt också.
   Jag är nyfiken, definitivt.

 • blank

  Är vi tillbaka till Plan B? VM ska packa sina väskor, köra till sin skattehamn och lämna SAAB ensam. LOfalk borde sälja SAAB till Youngman och slutligen allting skulle vara i smör.

  Det är inte hur det fungerar och det som händer är synd. Inga pengar gentleman från Holland, men SAAB gisslan. 🙁

  LG

  Leif

 • blank

  Jag kan inte hålla mig cool längre ...

  Han låter varumärket dö ... Jag kan redan se ... = '(

 • blank

  Mycket bra Tom.
  Därför är du vanligtvis min första eller mest trovärdiga källa !!! 🙂
  Att inte alltid vara den första att lägga till sin senap är precis rätt sak att göra.

  På besc ...... .. situationen förändras tyvärr för tillfället. 🙁
  Man, den man får inte Saab i lugnt vatten ... sch .... Köpslående!

  • blank

   gå med mig för 100%.

Kommentarer är stängda.