Saab-veckan: Det fantastiska varumärket Saab

Idag är jag på en vandringstur, 30 kilometer i ett område utan Internet, Iphone och utan Saab. Vilket är avslappnande, eftersom Saab-bloggning har risker och biverkningar. Att köra en Saab är en sak ... att hantera ämnet Saab varje dag är en annan. För jag är faktiskt inte en bilperson, bara en Saab-person. Andra märken, med några få undantag, är av litet eller inget intresse. Idag en liten marknadsanalys om vårt varumärke från Sverige och de människor som driver Saab. Men var försiktig, det är en lång artikel.

Under de senaste månaderna har jag blivit mer och mer nedsänkt i den hemliga världen av det fantastiska varumärket från Trollhättan. Jag lärde mig mycket om de människor som driver Saab ... vem de är, var de kommer ifrån och vad de gör. Du kommer att uppleva mycket i frontlinjen. Man kan till exempel berätta om de stora pauserna i Saab.

Saab ödet 1998 och 2003

Det var en tid då Saab byggde bilarna kunderna ville ha. Då kom tiden när Saab byggde de bilar som revisorerna ville ha. Nu är jag säker på att Saab än en gång kunde bygga de bilar vi vill ha. 1998 var en av de ödesdigra åren. Den nya Saab 9-5 kom och var bara en notchback sedan. Saab 9000, hatchback erbjudandet i lyxklassen, avbröts, och så var det förrän ingen hatchback i ligan.

Audi har sett denna klyfta, gjorde Audi A7 ut av den på en låg budget och A5 i klassen nedan, tjänar den den gyllene näsan. Respektera Ingolstadt.

Konsekvensen för Saab? De äldre männen som hade råd med de dyra 9000 stannade hos dem. Knappast någon bytte till 9-5. 9000 kördes till slutet, sedan kom ett annat märke. Eller herrarna gick i pension och flyttade till Florida. Eftersom notchbacks kan alla bilmärken och Saab har utan behov gett bort en unik försäljningsargument i lyxklassen.

Exempel Saab 9-3. Med utseendet på Serie II försvann hatchbacken. Många ville inte ha en limousin, varför var stationen vägen väldigt sent, och så stannade de med den gamla 9-3. En innehavstid av 7, 8 eller flera år, inte ovanligt.

Den fantastiska. Många ändrade efter alla dessa år till en ny Saab. Inte så glad, men åtminstone en Saab. Flera läsare på bloggen har gjort det under de senaste två åren.

Dum för Saab, för i den här tiden ändrar den vanliga föraren bilen dubbelt så ofta. Saab-föraren men bara en gång. Varför? Eftersom Saab inte lyssnade på kunden.

Vem driver Saab?

Känner vi till dessa uttalanden: Den genomsnittliga XXXXX-föraren är 35 år gammal, utbildad över genomsnittet och har en brunn över genomsnittlig inkomst.

Låt oss glömma det igen. Det här är ordstävet från de märkliga marknadsföringsfuzzierna som vill låtsas oss något som inte är, och för XXXXX kan vi använda någon BMW, Audi, Mercedes eller vad som helst.

Min privata studie ser så här ut:

Saab föraren är över genomsnittet engagemang, eftersom det ofta jag får på natten postmeddelanden från kontoret. Det finns, och nu ber spänne upp, för här kommer klichéer, påfallande ofta efter yrkesgrupper inklusive: arkitekter, designers (mycket bra som jag har sett), läkare, IT-folk och yrkesverksamma av alla slag och många från den akademiska världen. Så kundkretsen, vilka andra märken skulle vilja.

Dessutom är många Saab-drivrutiner familjemedlemmar, och Saab används då som en dagis express eller skolbuss.

Saab-förare verkar också opretentiösa och definitivt nonconformists att vara. Jag får mejl med Saabs berättelser och bilder. Fans berättar för mig vad som förde dem till Saab, vad de gör för att försörja. 9-5 på bilden är tio år gammal och ur ekonomisk synvinkel skulle avsändaren troligen ha råd med en ny Saab. Det gör han inte, för han är nöjd med sig själv, bilen, varumärket. Något nytt i vår tid, för med Audi eller BMW-förare verkar den allra senaste modellen vid dörren vara en inre tvång.

Det är nu känt att Saab har de äldsta köparna. Jag tror att bara Lexus-köpare är äldre. Här på bloggen är Saab-fans representerade med över 70 år, precis som ”medeltiden”, till vilken jag också tillhör, och väldigt många omkring 20 år. Med detta vädjar bloggen också till framtidens köpare, vad jag Lycklig.

Har Saab en framtid?

Låt oss ignorera mediekatastrofen från de sista dagarna, som svämmade över från Sverige till oss. Låt oss glömma några tvivelaktiga processer som får mig att tvivla på bloggens mening. Antag att Saab har förvirrat den nuvarande krisen och har goda finansiella, kinesiska stiftelser.

Varje dag läser jag mycket noga de mail som jag får från fans och Saab-förare. Återigen och under de senaste veckorna är mail som Saab-förare säger farväl och växlar överallt till Volvo.

De som går, och det finns många, går med riktigt ånger. Inget dåligt ord om varumärket, men mer melankoli. Vissa kan komma tillbaka om tre år. Vilket blir inte lätt, för även från Göteborg kommer bra bilar.

Om emigranterna verkligen kommer tillbaka till Saab beror på tre faktorer.

Faktor 1: Å ena sidan måste Saab bygga bilar som kunderna vill ha. Inga ljumma kompromisser och inte så mycket att lyssna på marknadsundersökningar, en titt på varumärkeshistoriken och en konversation med kunderna skulle räcka. En hatchback skulle komma ut, i varje klass. 9-3-efterföljaren i 2012 kommer att vara början.

Faktor 2: För det andra måste Saab vara Saab igen. Mer individualitet och marknadsföringspengar investeras intelligent. 1992 köpte jag min första nya Saab. Jag fick post från Saab Tyskland strax efter köpet. I paketet fanns Saab-bibeln “The Spirit of Saab”, en bok som du måste läsa och som var en bra investering för Saab.

En vecka senare kom en Saab-nyckelring med ett präglat nummer individuellt för min Saab. På släpvagnen var adressen till Saab med begäran om att skicka denna frakt till Saab om bilnyckeln skulle gå vilse. Saab skulle ta hand om allt annat.

Efter två veckor kom posten från Saab-chefen med ett visitkort. Text: ”Är du nöjd? Om inte, ring mig. Du har mitt nummer. "

Om någon undrar varför jag har bott med dig så länge har han nu svaret. Mitt Saab-år var 1992, när Saab lagde grunden för människor med hjärta och sinne.

Min idé för den tyska Saab-framtiden (ja jag vet att du läser i Frankfurt): bort med de anonyma callcentren, vilket bara leder till irritation. När tiden kommer kommer pengarna att investera i några anställda med Saab-gener, eller åtminstone ett intresse för produkten. Investeringen är värt.

Faktor 3: Ja, det finns fortfarande punkt tre. Saab-återförsäljaren, och så är vi i emigration av återförsäljare. Det är fortfarande, jag är glad över det, återförsäljare som är med hjärtat. Saab bor, som jag kan läsa om och om igen. Dessa handlare håller fast vid det, och oavsett hur många kommer att hamna.

Bättre få återförsäljare som glöder för Saab än många som bara är ljumma.

De tre punkterna är inte raketvetenskap. Våra drömbilar ligger i Trollhättan i planeringen. Saab Tyskland har bra idéer och jag känner redan till motsvarande återförsäljare. Framtiden är möjlig.

Till alla som har överlevt denna långa artikel hittills: klass!

Ha en trevlig helg till dig, var du än är!

Text: tom@saabblog.net

18 tankar om “Saab-veckan: Det fantastiska varumärket Saab"

 • Kära Tom,

  bra artikel. En sak som jag tycker är särskilt viktigt.
  Den typiska Saab är en kombi. Jag tror att Saab-märket desperat behöver en 5-dörrars 9-5 dimensioner
  av föregående 9-5 SportCombis (längd 484 cm). Denna variant, som är baserad på en befintlig bil, skulle fortsätta Saabs designhistoria och skulle vädja till intresserade parter som inte vill köra bil med en längd på över 5 meter.
  Det skulle vara jättebra om "Sverige" tog upp det här ämnet.

  Med vänliga hälsningar Stefan

 • Det är bara trevligt att kunna se människor från alla åldersgrupper som ser SAAB-bilar som ett verkligt alternativ till BMW eller Mercedes. Historiskt sett har SAAB till exempel ett mycket trevligare ljud än BMW (som välkänt kunde det bara köpas på grundval av den inkomst som familjen Quandt hade "tjänat" från tvångsarbetare).

  Under inga omständigheter bör biltillverkarnas förflutna bortses från när de planerar att köpa en bil - inte bara spelar kraftfulla motorer och bra design en roll utan också en human utvecklingshistoria - som dock bara dokumenteras av några få tillverkare. SAAB är ett av dessa positiva exceptionella fenomen!

  Julie

  • Hej julie

   absolut jag pratar dina ord. Hittills har dessa ord försvunnit, jag borde äntligen låta berättelsen vila, det var för över 66 år sedan etc. Men orättvisa blir inte lagstadgad enligt min mening, särskilt om man uppförde sig som vissa dynastier under denna tid. Vänta tills alla tvångsarbetare, mördade eller potentiella käranden är döda, anförför en enda person med behandlingen, men åtminstone ...

   Min familj eller vad som är kvar av det, kör inte tyska bilar, det är en tabu. Ja, vi är judar och det finns inte mycket kvar av vår familj. Som konsumenter har vi rösträtt. Jag använde bara tyska bilar som hyrbilar, de betalade mina kunder, men jag har aldrig betalat en enda tysk bil ur min egen ficka.

   Mitt företag använder bara Saabs. I familjen annars bara italienare och fransmän och även Sverige 😉

   LG Phil.

   • hej phil,

    När jag läser om de drabbade människorna känner jag mig skam, sorg och till och med maktlös ilska över vad som gjordes i Tysklands namn. Det är oförklarligt och får aldrig glömmas bort, eftersom den industriella förstörelsen av människor förmodligen är unik i historien och måste förbli unik under alla omständigheter.
    Jag föddes 1956 och var därför inte direkt involverad.
    Jag kan förstå dina tankar om tyska bilar, men jag skulle vilja att ni anser att naturligtvis också installeras i andra gör tyska delar och dagens personal av dessa företag kan inte hållas ansvariga för det förflutna på ett säkert sätt. Jag tror också att vi har bevisat det de senaste decennierna som vi tycker annorlunda än våra förfäder.
    Jag skulle till och med beskriva mig själv som uttryckligen jemdanden, judarna och deras kompetens i hög grad uppskattar och Jean-Jacques Goldman är mycket tacksam för artister som Billy Joel Simon and Garfunkel +, etc. pp.
    Jag tänker ofta på den fruktansvärda tiden, liksom också emienfamiljen har lidit mycket och det är bara helt konstigt för mig, vad hände då.
    I den meningen är jag särskilt glad att åtminstone en bagatell förbinder oss: SAAB!

   • Hej Mark,

    Jag menade specifikt bara de företag som har gjort fel och har inte gjort något för att göra förändringar eller specifikt riktade utbildningar eller har saboterat offretorganisationernas arbete. Det här är några stora namn i bilindustrin, men det går igenom många branscher. Det finns listor på Internet, när, var och i vilken utsträckning detta hände.

    Detta borde inte på något sätt vara en täckningsdom och definitivt inte riktad mot leverantörerna, anställda, know-how och produkter, det vill säga inte mot nationaliteten, jag är också tysk. Det skulle vara helt fel. Det handlade bara om beteendet hos ägarfamiljer som helt enkelt hållit tillbaka de utländska tillgångarna. Det var självklart och är också tillgängligt i andra länder. Svamp över det och inte prata om det, naturligtvis tjänar dessa människors intresse att hålla sina tillgångar enkla och fortsätter att öka.

    Som konsument kan man inte specifikt köpa vissa produkter av tvivelaktiga företag, som tyvärr inte används tillräckligt, eftersom konsumenten inte är medveten om konsekvenserna av sina handlingar. Jag vädjar bara till medborgarnas medborgarskap, är en slags hobby av mig.

    För min del stöder jag specifikt mindre företag (regionala producenter som jag vet) och undviker globala företag, detta börjar med daglig inköp, här går jag med kvalitet och ursprung före priset. Tack Gud, jag har råd att det som en student såg ut som idag.

    LG Phil.

 • Fabulous artikel om ett fantastiskt varumärke. Jag vill läsa mer av sådana artiklar, bloggen måste fortsätta. Han är en gudstjänst för vårt varumärke.

  För läsare som har behållit förmågan att tolka mjuka noter och också att läsa mellan linjerna, en dikt. Jag undrar mer och mer, vad gör du i verkligheten? Journalist?

  Kära svenskar, lägg till banden i år.

 • ... rätt, folk klarar det, men Saab-förarna verkar vara lite annorlunda.
  Jag känner inte till något märke där den "vanliga" märkesälskaren vanligtvis har två, ofta tre eller flera fordon av samma märke - och även kör dem - dvs inte bara "driver" ett museum.
  Jag tror inte att de flesta av "dem" faktiskt behöver så många bilar. Men det är bara trevligt.
  Vi har för närvarande fyra Saabs i familjen. En 4 CSE-årsdag - den stora dottern driver den och är lika smittad. En 9000-9 sportdräkt från 5 - 2007 T och de som nämndes igår
  2 9-3 cabrioleter i kalkgult.
  Och det är precis vad Tom, åtminstone tror jag, menade. Om det finns ”andra” bilar än de från Ingolstadt, Stuttgart eller München som tilltalar köpare och du inte behöver lämna garageporten öppen för att visa vad du har kommer varumärket att ha en framtid.
  Så det spelar ingen roll för köparna !!! Nu måste bara bilar komma igen.
  Tom - tack så mycket för artikeln.

 • För att vara ärlig, bryr jag mig inte om en monteringsarbetare eller en designer driver en saab - det är människor som gör det, inte deras sociala position, det är dumt.
  Det är också bra att Saab bygger sedans eftersom majoriteten föredrar denna kroppsform i den här klassen. min nya 9-5 är en fest för ögonen och jag känner någon som inte gillar denna sedan.
  Men det betyder inte att det inte borde finnas fler hatchback saabs, tvärtom!
  De extra kostnaderna för deras utveckling måste hanteras, bara för att vinna tillbaka denna kundkrets.
  min 900 tubro är en hatchback - jag tycker fortfarande att motsvarande sedan är hemskt den här dagen.
  Jag gillar inte dogmer och till och med saabentusiaster kan inte alltid orientera sig mot det förflutna - alla måste vara tydliga om att Saabs framtid inte kan ligga hos några få arkitekter, formgivare eller liknande.
  samhället har förändrats och individualismen är tyvärr mycket mer negativ idag än det var redan före 20 år. Dagens tonåringar har en hårdare tid ur publiken än min generation, och det måste också övervägas.
  därför kommer saab antagligen aldrig att vara detsamma som saab en gång var, men det behöver inte vara en nackdel - precis som mina fyra saab, av vilka 9-3 stationvagnen verkligen är den tråkigaste, vilket inte är synonymt med "dålig".
  Min 900er från 1992 och 9-5 från 2010 är båda mycket ovanliga och fascinerar både på egen väg.
  Jag förväntar mig en sådan stor tärning från saab och då har Saab också en framtid.

 • Hej,

  Det finns mycket där som jag kan underteckna - min SAAB-nyckelring har också denna metallmärke med adressen i Bad Homburg och begäran att skicka den till dig om du har hittat den här nyckeln (jag kör en SAAB 1999-9 5 - tyvärr ingen hatchback 9000-talet). Förresten, när jag köpte min SAAB (begagnad) var en komponent (driftmodul för luftkonditioneringen) defekt och byttes snabbt ut mot en identisk SAAB. Helt till min förvåning ringde återförsäljaren några månader senare och berättade för mig att hon hade delen i lager i rätt instrumentpanelklädsel och om jag ville ha en ersättare - gratis. Generellt sett har jag alltid varit omhändertagen mycket personligt .... tills återförsäljaren har stängt sin SAAB-avdelning (idag är utställningslokalen ledig, bredvid en ny 9-5 och en 9-3 finns det några Chevrolets (!), och försäljningskvinnan är nu i verkstaden för ett annat GM-märke från denna återförsäljare.

  Jag fick bara post från SAAB-chefen en gång - före IAA 2009. Och ett annat vykort våren 2010 - det med ”Gouda möter Smörebrot (?)”.

  Jag skulle tycka att denna typ av personlig kundtjänst - även bortom köpet - är mycket attraktiv, det är verkligen till hjälp för kundlojalitet. Den enda frågan som återstår är om kunderna också uppskattar det. Förutom de engagerade SAAB-kunderna finns det också bilister som absolut inte är så nära sitt fordon som de flesta SAAB-kunder. Det finns studier som visar att, särskilt i den yngre målgruppen, är en bil inte lika viktig som förr. Bortsett från varumärken som betraktas som statussymboler sticker ingen av dem ut. För att inte tala om ökningen av antalet företagsbilar som hyrs ut och returneras efter att kontraktet löpt ut. Å andra sidan ... om jag inte bryr mig om vilken typ av bil jag har, varför inte en SAAB?

  Vad jag saknade efter Spyker förvärv förra året var en hit på bordet, en signal, "Ja, SAAB lever!". En sådan signal skulle nu komma vid rätt tidpunkt, efter att pressen redan har begravt SAAB här. Och då skulle vandringskunderna troligen komma tillbaka till SAAB.

 • Fortsätt saabing! Ingen överlåtelse !!!

 • Tack Tom, Helgläsning är också ett måste på söndag, inte bara på lördagar, snälla inte sovla.

  I din artikel känner jag igen den motiverade författaren med joystick, nämligen dina tankar glider genom nivåer, från idag in i framtiden och in i det förflutna, vänster och sedan höger från mitten som om på räls. Jag är glad. Fokus ligger på Saab-personen, vare sig en drömmare eller en realist. Din artikel är definitivt inte för lång och ännu mindre tråkig. Många aspekter behandlades och berördes. Jag kan bara hålla med om det. Jag skulle också vilja ha en ny Schräghecker, om det finns många nya Saabier i Frankfurt Showroom och framför den, väljer jag en, under tiden kommer min 2.3L CS att fira 20-årsdagen nästa år. Det finns Champus i kylaren
  Jag hoppas Saab förstärks, lönsam, rationaliseras och med framgångshistorier in i framtiden. Aldrig och aldrig skulle jag bry mig om VW eller Micky Mouse från bilindustrin om de befann sig i samma position som Saab. Det talar volymer för Saabcomunity. Jag är väldigt glad att de finns. Kanske kommer det att bli en väckelse och väckelse och intensifiering av Saabs klubbscener med mer samstämmighet och glädje. Du själv säger att du får många meddelanden från Saabiebhaber. Ha en trevlig dag och jag hoppas att vi ses imorgon !!

 • Den första SAAB som jag körde var min fars 1990 Turbo 91/9000. Efter tio år var kontot fullt tillräckligt för den första egna SAAB. Den här första kontakten smittade mig. När en SAAB-återförsäljare öppnade hos mig ansökte jag och fick "skruva" SAAB i över tio år. Samtidigt finns inte SAAB-företaget längre och jag kämpar nu med Opel-fordon. Jag är glad över alla "gamla" SAAB-förare som avviker till oss.
  Så jag kan bara hålla med Tom och hoppas att våra önskningar kommer att höras i Sverige.
  Ha en trevlig helg!

 • Ja, precis så, Saab-hjärtat öppnas !!! ... Helt enkelt ** SUPER **

 • Chapeau för dessa vältaliga linjer. Jag sitter nu i min SAAB nu och kommer också att njuta av det stora höstvädret idag.

  Dessutom har jag precis skrivit ut artikeln och det kommer definitivt att bli ett samtalsämne i vår sociala krets (jag har några vanliga vänner som [tyvärr] kör BMW, Mervedes-Benz och Audi - du kör inte Saab, du kör den) att bry sig.

  På så sätt, kära SAAB-piloter, en solig helg och SAAB-hälsningar från den soliga Salzkammergut (Övre Österrike), Roland.

  • Hej Roland,
   mycket bra idé att skriva ut och presentera artikeln. Piloten men du kan också tolka annorlunda, så redan hänvisar till bilarna. Saab är på väg till pilot eftersom han är så snabb och lätt att flytta. De andra märkena är som gamla Kraxen att flytta, så att köra, bara med problem. Jag vet vad jag pratar om. Jag är alla redan drivna som en hyrbil, den så kallade Teutonische Premium.

   Om du kör sådana bilar i Österrike, böjer du till Tyskland och industrin, det förstår jag inte alls. Att köra en tysk bil är som att delta i ett bedömningscenter, där du visar var du står på grundval av din valda bil. Skostorlek 1 till 7 eller 8 eller A till S. Jag förstår inte varför människor deltar i sådan nonsens.

   LG från Wien,
   Fil.

   • bra filosofi, jag ser det annorlunda.
    det finns bara människor som är på Mercedes, BMW, Audi etc, precis lika entusiastiska som vi saab och du inte kommer att vilja säga på fullt allvar att dessa är dåliga produkter?
    Det finns ingen böjning till den tyska industrin, varför, men det är den här industrin som producerar bra produkter, så att du kan känna igen människors prestationer där också.
    bara för info: i mitt företag kör vi inte en enda tysk bil.

 • Fin artikel ... trevligt förvrängning! 🙂

Kommentarer är stängda.