Saab News: Mörka moln över rekonstruktionen

Planer kan vara så enkelt. Men planer kan misslyckas om ett viktigt byggsten saknas. En nästan legendarisk komponent i rekonstruktionen är de 70 miljoner royalties som ska komma från Lotus Youngman från Kina.

Licensbetalningarna för icke-exklusiv användning av PhoeniX-plattformen var en av de kaniner som konfronterar Victor Muller från tid till annan från hans hatt. Eftersom ingen betalning från Kina har kommit fram till Saab till denna dag kan återuppbyggnaden avbrytas eller avbrytas idag.

Under en rekonstruktion får bolaget inte bygga upp nya skulder, rekonstruktionsverksamheten måste täckas av nuvarande intäkter. Dessa trickle glesa till vår bilfabrikant i stablebacka. Ett annat datum är 20. Oktober. På den här dagen slutar statens lönegaranti, från 21.10 Saab måste betala lönen själva. Utan pengarna från Kina omöjligt skulle rekonstruktionen vara en fars.

Det är därför Guy Loflak, den domstolsutnämnda administratören, tänker på att sluta återuppbyggnaden idag. Och han tycker ganska högt, offentligt i pressen. Sluta ut, över. Konsekvenserna skulle vara dödliga.

Rachel Pang från Lotus Youngman var i Stockholm för att diskutera kontrakten. Det verkar finnas några avsnitt i de avtal som våra kinesiska vänner inte gillar. Hur som helst, antingen kommer pengarna eller det kommer inte.

En ny administratör?

Vid Saab ökar missnöje med Guy Lofalk. Förmodligen är man inte nöjd med försöket att ersätta EIB-lånet istället för att vänta på pengarna från Kina. Uppenbarligen vill du inte staten som aktieägare. Därför vill Saab idag ansöka till den lokala domstolen om att ersätta administratören.

Bara Brisant, den administratör du skulle vilja förfoga över, var en främsta kandidat till bilmakaren. Christina Geers hade föreslagit Guy Lofalk, domstolen hade accepterat förslaget.

I princip är det möjligt att ersätta administratören, i eländigheten i Trollhättan ändras lite. Allt beror på pengarna från Kina. Även om det skulle vara mer intressant är deadline 20. Oktober.

Det finns mycket politik och mycket självintresse i detta drama. Jag tror också det, ett maktprov av olika partier, inklusive Victor Muller. Räkningen i detta spel betalar, som alltid, Saab. Det sista porslinet är nu krossat med våld och Saab dominerade igen de negativa rubrikerna. För närvarande i Sverige, till kvällen går det runt om i världen igen.

Kanske är det bara mycket rök och liten eld. Om och hur vi, snarare Saab, kommer ut ur denna berättelse, ja, det är inte ens känt den kända kristallen bollen.

Positivt tänkande är svårt för en bloggare i månad X av själva krisen. Hur som helst stannar vi.

Text: tom@saabblog.net

4 tankar om “Saab News: Mörka moln över rekonstruktionen"

 • Vissa saker är mycket obegripliga. Finns det ingen kort arbetstid i Sverige? Här i landet
  vart tionde företag påverkades av korttidsarbete, obligatorisk semester eller liknande. Saab säljer tillhörigheter för att betala full lön, även om 10 inte lyfter ett finger. Kan inte heller förstå att ägare, chefer, potentiella köpare inte kan hålla med. Vilken typ av vindkontrakt har de ingått med kineserna som fortfarande är "oklara". Då ska du inte kalla dem "kontrakt", de är inte värda papperet. Under de senaste 3700 åren har konstiga frynsfenomen försvunnit från scenen, som Talbot, Simca, NSU, några brittiska, Daf och ryska skrot. Annars fälldes ingen och ingen tår. Och Saab är nu en kandidat i denna härliga lista. Skoda, Seat och Italos gjorde det. Kanske är alkoholen i Sverige inte så dyr för ingenting, vem vet om de alla skadas. Om någon skulle föreslå att varje Saab -förare från DE skulle delta i Saab -bistånd, skulle jag vara den första som ryckte på mig tusen, för aktier eller som humanitärt bistånd. Om det verkligen skulle vara en tragedi, fortsätter jag som Leif, i riktning mot Volvo.

 • Ja, det suger. Det bryter allt bra arbete från bloggen. Alltid nya slag från Sverige. Det är förmodligen egoismerna hos Muller och Lofalk som kolliderar. Lofalk löser EIB-lånet med statligt stöd Saab är ett statligt bolag eftersom aktiemajoriteten och Muller och vänner ritar sina leksaker.

  Min personliga deadline är slutet av oktober. Fick herrarna i Sverige det var inte reglerat det var för mig slutet av Saabdrömmen. Sedan i framtiden Volvo.

 • blank

  Moin tillsammans.

  Man, det är irriterande.

  Nu funderar vi bara igen om att beställa en kombi kanske inte fungerar i år (fråga till läsarna här: är det lämpligt när det gäller tid eller borde du hellre vänta, hur är det med handpenningen och dess säkerhet? "Högre" rabatter är att vänta i år eller nästa, etc.?) Och nu är det återigen så dåliga nyheter från Sverige / Kina. 🙁

  Tyvärr, med varje ny "dålig" nyhet, försvinner mitt förtroende för Saab ... och goda nyheter kan knappast "skjuta tillbaka det".

 • blank

  Inte bara jag skulle vara väldigt intresserad av vilka passager i de förhandlade avtalen, fru Pang, på det senaste sättet, inte längre appease.

  Dessutom ska man inte vänta för länge med att förhandla med andra intressenter (investerare)-på grund av den välkända ekonomiska situationen för SAAB-Automobile bör ekonomiskt starka företag / koncerner etc. säkert "knacka på" här.

  Kanske skulle en annan administratör vara mer lämpad för sådana viktiga uppgifter än herr Lofalk. Detta kan dock endast erkännas i Trollhättan själv och implementeras i enlighet därmed.

  Efter kampen för de senaste månaderna (år) borde alla tillgängliga möjligheter vara fullt uttömda!

  Hälsningar från Schleswig-Holstein
  Julie

Kommentarer är stängda.