Saab News China: BAIC-Saab C70-produktionen startar i november

Det är så långt. I Trollhättan finns fortfarande banden. Den gamla Saab 9-5 får sin återfödelse i Middle Kingdom, om än med hans reinkarnation är glad, jag vågar tvivla. I Kina kommer BAIC att starta produktionen av BAIC C9 baserat på Saab 5-70 i den första serien nästa månad. Efter att ha sett olika studier på olika bilutställningar verkar den här bilden representera produktionsversionen. Hmm

BAIC C70 baserat på Saab 9-5 I, produktionsversion (?)
BAIC C70 baserat på Saab 9-5 I, produktionsversion (?)

Skönhet är alltid i betraktarens öga, säger de. Du kan inte längre känna igen Saab-gener från den här bilden, jag gillade var och en av de många studierna bättre. Kanske är det bra. Eftersom vi vill se kloner av vår Saab 9-5 i Kina med “Beiqui” - det är vad BAIC heter i Kina - se logotypen köra runt? Tja, snarare inte.

Den ”nya” kinesiska bilen påminner på något sätt om en gammal Chrysler som strammades igen efter en makeover.

Låt oss titta på den gamla goda Saab 9-5 på, här är den version av 2007 som jubileum, och vi frågar oss helt neutral, naturligtvis, den fråga som skulle kunna vara från både nyare bil.

Då inser vi hur bra och tidlös Saab Design från Sverige är 😎. BAIC har sin designframtid bakom sig, Saab 9-5 är fortfarande tidlöst vacker och aktuell och lite futuristisk. Fantastiskt för en bil, som redan låg långt över topp och då endast uppdaterades minimalt. 9-5 kommer förmodligen att mogna till en klassiker, för det är definitivt den sista Saab med en växellåda och motor från sin egen produktion. Jag kan redan höra framtidens röster som säger att han är den "sista riktiga Saaben". 😉

Hade Saab 9-5 verktyg och motorer inte säljs till Kina, och om du hade det gamla Saab 9-5 sport vagn byggs längre än Classic att starta produktion av den nya sport egendom, skulle det gamla 9-5 säkert ha funnit sin köpare. Volvo hade gjort det med att hyra av den gamla 240er-stationen, var klassiska versionerna tacksamt köpt av fansen.

Det skulle förmodligen ha tagit mer pengar i kistan och anläggningen i Sverige skulle ha använts bättre. Kunderna och återförsäljarna skulle ha varit tacksamma. Sålda är bara sålda, vissa beslut på Saab är följaktligen ganska kortsiktiga. Tyvärr. Men det här är obehagliga "vad-om" -historier som inte riktigt får oss någonstans.

Vad som helst. Produktionen i Shunyi startar i november. BAIC har förvärvat rättigheterna och verktygen för 9-5 serie 1-plattformen, två Saab-motorer och två växellådor, samt rättigheterna för Saab 9-3 2009 ”före ansiktslyftning”. Det kinesiska derivatet Saab 9-3 kommer också att rulla av monteringslinjen i Kina med en elektrisk enhet.

Ändå hoppas jag att Trollhättan kastar banden och Saab 9-3 ePower kommer äntligen på marknaden. Innan kusinerna från Kina, förstås. 😉

Text: tom@saabblog.net

5 tankar om “Saab News China: BAIC-Saab C70-produktionen startar i november"

 • blank

  En kort notering på styling av BAIC C-70:
  Efter att ha spenderat 30% av mina årliga arbetstider i Kina i många år tror jag att jag känner till kundernas smaker på världens största marknad ganska bra. Styling möter den kinesiska smaken i ett nötskal och så kommer modellens framgång att anpassas snabbt. Du har andra idéer i mellersta kungariket att se ut som en bil och det är självklart en bra sak. Kineserna kan ändå inte göra någonting med Saab-gener. Så jag tror inte att BAIC-fordonet redan har sin framtid bakom det. Till skillnad från dem som är ansvariga i den vackra Trollhättan vet man tydligen i Kina vad kunden vill ha och hur man uppfyller dessa önskemål.
  Jag måste vänta en stund längre för att uppfylla mina Saab önskemål här i Tyskland.

  • blank

   Hej Bernd,

   det är helt korrekt och designkritiken var naturligtvis relaterad till vår europeiska smak. BAIC själv sa att köpare för C70 inte vill titta i storstäderna i Kina utan i de medelstora städerna och provinserna. Förmodligen därför en medvetet konservativ uppförande. Därför annonserar de att C70 är baserad på en välkonstruerad och beprövad bil, värden som är viktiga för den avsedda köpargruppen. Som du säger vet BAIC vad kunden vill ...

 • blank

  Det är bra att BAIC Saab inte längre letar efter Saab, då kan Pang Da göra mer
  Original Saabs säljer och Trollhattan är upptagen

 • blank

  När jag tittar på min väns 9-5 Jag (Bj. 99) tror jag ... Den här bilen kunde aldrig ha byggts 99 ... Den ser alldeles för 'ung' ut för det ... =)

 • blank

  Ja, absolut, totalt godkännande. Det med klassikern skulle ha varit en bra idé.

  Även utan ansiktslyftning ser 9-5-serien fortfarande bra och modern, bara tidlöst vacker.

  Jag kör alltid en 9-5 från 2003 med den fantastiska 2,2 TiD-motorn. Jag tycker att bilen är helt uppdaterad. Nu finns det också en kombi med samma motor ...

Kommentarer är stängda.