Saab vecka: Norrmän i stormen

Med ingången till rekonstruktionen hoppades jag på mer frid för Saab. Utan rubrikerna till de riktigt viktiga sakerna. De nya partnerna från Kina uppfyller sina skyldigheter och överför ett gott antal miljoner. Återuppbyggnaden pågår, fordringsägarna är nöjda. Sedan kastar du banden och slutligen tappade en ny Saab efter den andra från bandet.

Tänk dig, Saab är återigen mitt i en våldsam storm. Han började med de utlovade miljoner som inte kom. Med poker för ett lägre aktiekurs fortsatte det och hotar nu ett stort svart moln i horisonten. Deep Geely från Kina rör sig in och vill ta över vårt skepp.

Vargen har ätit krita och talar om synergier och fördelen för båda varumärkena. Jag kan höra orden, men jag saknar tro ...

Min favoritjournalist från Sverige, Jonas Fröberg, har kort och kort sammanfattat varför alliansen mellan Saab och Volvo inte borde komma.

- Saab och Volvo har utvecklat nya plattformar. För två år sedan övervägde de två företagen den gemensamma utvecklingen, men avbröt samtalen utan resultat. Volvo behöver inte Saab eller Saab PhoeniX-plattformen. Volvo har sina egna, vilket kostar mycket pengar.

- Volvo har två nya fabriker i Kina, där Geely har investerat mycket pengar, vilket Geely inte heller har. Jag kommer fortfarande till denna punkt. Geely behöver inte ytterligare kapacitet i Sverige. Verken är stängda där och lager raderas. Den framtida produktionsplatsen för Volvo är Kina. En anläggning för Europa i Sverige, kinesiska växter för resten av världen.

Jag menar, ideologierna bakom båda varumärkena är helt olika. Volvo är den stora, något lugnande men inte osypatiska säkerhetsfläkten, vars bilar även kan bromsa automatiskt. Saab är å andra sidan den mindre, livligare, snabbare (för naturligtvis turboventilerad) och mer sofistikerad med mer charm. Tyvärr också den som oroar mig mer.

Geely kommer sannolikt att krossa Saab, utvecklingsavdelningarna tar över, inklusive reservdelsaffären. Produktionen i Trollhättan är utan intresse. I bästa fall blir Saab en märkning av Volvokoncernen, i värsta fall finns det ingen mer fordonstillverkning.

Jonas Froberg säger mycket tydligt, "... det finns en fara". Jonas Fröberg, som bara är en av journalisterna som skriver för vårt bilmärke. Mannen är orolig.

Frågan är, hur är det med Youngman? Det finns två möjligheter. Å ena sidan kan du spela poker, å andra sidan kan det vara att du inte får göra det. Eller kanske inte och kanske inte.

“Tror du att pojkarna är miljardärer?” Frågade en affärsjournalist igår på Geely och Youngman. För att lägga till "De är inte miljardärer, de har inga egna pengar". Vi måste lära oss att förstå kineserna.

Geely har investerat miljarder i Volvo.

Pengar som Geely inte hade, men det flödade över kinesiska strukturer som vi inte kan förstå, Geely. Det är detsamma med Youngman. Lotus Youngman har inte de pengar som behövs. Staten har pengarna. De kraftfulla provinserna har pengarna. Du gör den tillgänglig för Youngman eller inte.

Det kan vara att hjälp kommer från förvaltningen i Stockholm. Det skulle vara en signal från Stockholm till Peking. Men man spelar spelet där, ett steg framåt, halv tillbaka. Det statliga ingripandet vid återbetalning av EIB-lånet avvisades halvhjärtat igår. Staten är inte en fristad.

Han skulle ha all anledning att göra det. Eftersom den svenska bilindustrin är utarmande. Mycket långsamt, bara en liten krypande erosion. Men det är så som det alltid är. Det börjar långsamt och slutar i en stor jordskred.

Volvo stänger anläggningen i Uddevalla. Är dåligt för staden, restaurangen på anläggningen stänger, konferenscentret förmodligen också. På grund av Uddevalla ensam kommer inga leverantörer att dö. Men Uddevalla ligger inte långt från Trollhättan. Stäng växten i Trollhättan och växten i Undevalla, det är svårt.

Leverantör Lear stänger sin lilla fabrik i Trollhättan. Det är inte så illa, bara 163-anställda. I Udevalla hos Volvo saknas nu några plastdelar. Inte riktigt dåligt, säger de. Plastal kan vara nästa att stänga. Detta kommer att fortsätta. Då är det dåligt, det är för sent. Det går tills Sverige har helt förlorat magnetismen för bilindustrin.

Men våra svenskar i Trollhättan kommer inte att ge upp sig lätt. Norrmän är envis och tuffa killar. Saab har väderat så många stormar och jag kan inte föreställa mig nu att du kan rensa seglen och lämna Saab Geely utan kuddar.

Martin Larsson, mannen som agerar som ny chef för Saab, kommer från Trollhättan. Guy Lofalk, administratören, medvetet integrerar Larsson, var med honom i Kina. Jag litar på hans sociala ansvar för stad, region och varumärke. Han och de ansvariga på Saab kommer att fatta rätt beslut.

Vi kommer också att ta itu med denna storm, för vi är alla, även i Tyskland, stormtestade. På måndag börjar en ny vecka. Vi kommer att se vad hon tar med.

Jag hoppas på goda nyheter. Vid ena änden av stormen. Kanske, men en ny storm kommer att komma. Men det kan inte skaka oss. Eftersom jag är fast övertygad om att Saab överlevde stormen. Vare sig med Youngman, Pang Da, Geely eller en skrattande tredje part. Oavsett. Det viktigaste är att snart bygga bilar i Trollhättan. Turboladdad, lite bättre och smartare än resten, säker och cool. Saab bara.

Allen Saab-chaufförer och fans med sina familjer en trevlig helg vart du än är.

Text: tom@saabblog.net

6 tankar om “Saab vecka: Norrmän i stormen"

 • Verkligen mycket väl skrivet igen, Tom. Tack så mycket.

  När det gäller Saab och Volvo tror jag att kundgrupperna också är helt olika. Tidigare i alla fall, först sedan början av 90-talet "gjorde" Volvo sin design och dynamik, innan det alltid Saabs domän. När det gäller inkomst skulle jag placera Saab-förare mycket högre än Volvoförare. För mig är Volvo märket av seniorlärare med kordfläktbyxor eller familjer i det nya utvecklingsområdet med lite mer pengar än de flesta andra VW- och Audi-förare (Audi är VW i en designdräkt, som finns i olika storlekar, beroende på sociala förhållanden Rank, från A1 till A8 ;-), om du gillar att bli gissad, kör du det här märket). Allt förändrades lite med Volvo SUV: er, men tyvärr också den tidiga oförstörbarheten, som sedan förlorades av Ford.

  Saab var och är det grundligt mer moderna och progressiva varumärket av fria andar och individualister och representerar de fria västerländska värdena, det fanns inget av Volvoförarens konservatism, tvärtom ...

 • blank

  Bra skrivet. Hjälper egentligen bara bra energi att stråla till Trollhättan.

  Bloggen och Saab-veckan har nästan kultstatus med mig. Jag ser fram emot varje lördag för att läsa frukosten från Saabhausen.

  Var snäll och fortsätt!

 • blank

  Om du håller det i åtanke. En ganska bra början på året, ett bra humör för Genèves Motor Show, kort därefter stoppar en produktion och nu, som en tillfällig lågpunkt, eventuellt även flankerar Geelys smashing fantasier.

  Långsamt saknar jag orden, så jag först gör ett varv med min Saab. Tommarna fortsätter pressas i hopp om en bra lösning.

 • blank

  Hej där!

  Vår familj hoppas att det verkligen är en skrattande tredje part (som också beskrivs av Tom) som sätter SAAB i lugnare vatten.

  Saken med kineserna blir på något sätt mer och mer förvirrande och styrning i riktning mot Geely är uppenbarligen mycket riskabelt. Det måste förväntas att SAAB i slutändan bara kommer att "avyttras" under Geely - såvida inte intelligenta säkerhetssystem byggs in i kontrakt som möjliggör framtida interaktion med Volvo.

  Julie

 • blank

  du talar till mig från själen ....

  • blank

   ja, jag också ..!

Kommentarer är stängda.