Saab Update: Geely intresserad av Saab?

Gårsdagens lugn på bloggen berodde på respekt för Steve Jobs liv. En dag med vila och reflektion - med lite avstånd från bloggen - var bra för mig, ibland är det bra att bromsa livet lite.

Så nu tillbaka till ämnet. Igår kom över Reuters budskapet att Geely skulle vara intresserad av Saab, men Lotus Youngmans intresse skulle dock vara märkbart kallt.

Meddelandet passar rykten om de senaste veckorna, som jag har hört från Sverige. För en sak säger källorna att kemi mellan Saab och Youngman har varit fel under en tid. Som jag sa är det rykten. Å andra sidan ville Geely ta Saab helt längre, men misslyckades på våren i år till Muller och Antonov.

Antagligen Guy Lofalk, administratören hos Saab och Martin Larsson, träffade Geely i Kina förra veckan, sade Reuters källor.

I Trollhättan växer frustrationen. Å ena sidan är det svårt att få dokument från Youngman från Kina, å andra sidan är licensavgifterna fortfarande avhängiga. Ett betalningsdatum verkar inte vara längre, även om tecknade avtal är närvarande. Även om beslutet från NDRC i Peking, vilket för 14. Oktober väntas, kan hjälp är tvivelaktigt. Observatörer förväntar sig att kommissionen ska klargöra vissa detaljer, men inte alla saker.

Vilka kort- och medellångseffekter som denna utveckling skulle ha för Saab och Trollhättan, historien skulle bekräfta, är oklart. Faktum är att för några veckor sedan besökte en delegation av Geely Saab-anläggningarna. Det är också en öppen hemlighet att vid den tiden du ville ta över reservdelsaffären och vissa strukturer, men definitivt inte intresserad av produktionen.

Volvo själv har problem med överproduktion, slår skift i slutet av året och avskedar 300-anställda. I Udevalla vill man helt stänga den lilla konvertibla fabriken 2013. Behöver Geely ett annat arbete, eller kommer Volvo Cabriolets snart att vara borta från linjen i Trollhättan?

Vad gäller rykten, vad som är rätt och vad som inte är oklart. Den nuvarande positionen för Lotus Youngman till Saab är endast känd för de ansvariga hos Saab och administratören Guy Lofalk. Även vad Geely planerar öppnar inte omedelbart.

Så länge det inte finns något officiellt uttalande från Swedish Automobile on Geely och Lotus Youngman, är allting ett gissning.

Allt jag kan säga är att kanske vi också kan ha ett bra pokerspel där båda sidorna försöker säkra en fördel. Allt är öppet, förvisso är det mycket politiskt involverat. Kanske kommer bara en gammal historia att värmas upp.

Vi kan inte titta bakom kulisserna. Vi ska se hur det går vidare. Det finns inget mer att säga.

Tillägg: Efter att artikeln var färdig kom avslaget från Geely. Det finns ingen plan att ta över Saab, enligt Lawrence Ang från Geely, Hong Kong.

Text: tom@saabblog.net