Saab Youngtimer Tyskland: Saab 900 Talladega No. 6 lever!

Varje Saab-fan känner till Talladega Long Run. Eller nästan alla. De yngre Saab-förarna kommer antagligen inte vara bland oss.

Saab 900 "Talladega Long Run"
Saab 900 "Talladega Long Run"

Talladega-historien, en del av Saab-legenden, så igen i kort form.

Talladega racetrack ligger i USA, i delstaten Alabama. För att bevisa hållbarheten hos Saab turbomotorerna i den då nya Saab 9000 skickade Saab 1986 tre helt standard 9000 Turbo-bilar till 100.000 Kilometer Marathon i USA. Kort före det hade det Ingolstadt-baserade varumärket i Talladega fått en blodig näsa och använt den för att värma upp de icke-uppblåsta Audi turbomotorerna.

Saab ville göra bättre. Vid den tiden fanns, förutom Audi, ingen modell i lyxklassen som fokuserade på turbomotorer. En extrem långvarig belastning av turboladdade bensinmotorer över mycket långa sträckor hade inte gått framgångsrikt före svenskarna.

Saab 900i, "Talladega Long Run" 1996
Saab 900i, "Talladega Long Run" 1996

Saab 9000 Turbo körde kontinuerligt i 20 dagar. 100.000 9000 kilometer, ett stopp endast för byte av förare och för inspektion. Tja, ja och till bränslestoppet. Alla tre tävlade 9000 slutförde rutten under tävlingskommissionärernas kritiska öga. Den snabbaste Saab 213,299 uppnådde en genomsnittlig hastighet på XNUMX km / h. "Talladega Long Run" fortsatte en del av Saab Turbo-legenden.

Saab 900i, "Talladega Long Run" -säten, selbälten, annars standard
Saab 900i, "Talladega Long Run" -säten, selbälten, annars standard

10 år senare upprepade 1996 carmakern från Trollhättan rekordkörningen. Det tog sex standard Saab 900 från band, tre Saab 900 2.0 Turbo, två Saab 900 V6 och en Saab 900 2.0i.

900i är Saab nummer 6 i våra bilder. Varje bil returnerade 40.000 Km på banan, 40-poster var inställda och snabbare deltagande Saab 900 är den genomsnittliga hastigheten på 226.4 km / h.

Nummer 6 är levande! Saab 900i Talladega är i Tyskland
Nummer 6 är levande! Saab 900i Talladega är i Tyskland

Saab 900 Talladega nummer 6, en 2.0 liter med 131 hk, gick till Saab Museum i Trollhättan efter rekordkörningen och lånades ut till Tyskland 2008. Han står nu på en Saab-webbplats och verkar ganska obemärkt, vilket vi tycker är synd.

En bit av Saab-legenden. Saab 900i "Talladega Long Run"
En bit av Saab-legenden. Saab 900i "Talladega Long Run"

900 Talladega är en av klassikerna i lageret av Saab Germany och är en del av Saabs legend.

Liksom varumärket Trollhättan hoppas han på bättre tider med oss. Kanske kommer det att återställas och kommer snart tillbaka i showroom eller lånas till återförsäljare. Han förtjänar det.

Text: tom@saabblog.net

8 tankar om “Saab Youngtimer Tyskland: Saab 900 Talladega No. 6 lever!"

 • blank

  Spännande att den här bilen är "glömd" här utomhus.

 • blank

  Talladega historien. Bra förbi Saab tider, värmer ditt hjärta. Tack för rapporten.

  @ mac9-5 Många Saab-chefer under de senaste åren kommer och går. Eftersom en bil är helt enkelt bortglömd. Kanske räddade du det från Rüsselsheim GM till Frankfurt? Det kan och kommer bara bli bättre.

 • blank

  Varför är en sådan bil inte beställd tillbaka och har "tappats" i flera år i en "bakgård" (Frankfurt - sorry för uttrycket) någonstans i världen!?

 • blank

  Även om en nyligen Saab-fan (sedan jag köpte min 2009), känner jag till detta uthållighetstest.

  Kanske bör man (bara i år 125 efter uppfinning av bilen, där varje tillverkare kommer ihåg sin historia) en gång tillbaka med ett mål i den här riktningen TV-spot. Det faktum att Saab inte har gått i konkurs har på något sätt förbisett pressen.

  • blank

   Inte förbises, kära Phibo, men hatligt inte rapporterad - bara det negativa om SAAB sprids här i Tyskland!

   Som redan känt: AMS + Co. är olyckliga och kommer tydligen bara att hålla dem vid liv med pengar från den tyska bilindustrin - men olika dagstidningar är inte heller bättre: Objektiv och väl undersökt rapportering = noll!

   Hälsningar från Schleswig-Holstein
   Julie

   • blank

    Ja, absolut, "ondskan" träffar det rätt. Jag har ofta undrat vad Saab, det vill säga varumärket eller bilarna, har gjort mot människor att de korrigeras på detta sätt. Det kunde inte ha varit de mest sociala och bästa arbetsförhållandena i bilindustrin (nyckelord modern fabrik, installation av komponenter från sidan och inte underifrån etc.), och inte heller var bilarnas hållbarhet, för konsumenterna borde verkligen vara nöjda med det. Det kunde inte ha varit Saab-förarna heller, med den högsta andelen akademiker av alla bilmärken och den reserverade men välskötta underdrift, som också kan ses på motorvägar.

    Allt som återstår är den goda gamla avunden från de borttagen eller flöden av pengar från industrin som förklaringar. Jag kan inte tänka mig något annat, för att slå ett varumärke som är nere ekonomiskt har ingen stil alls.

    LG P.

   • blank

    Hej julie

    "förbises" menades ganska sarkastiskt. Den förestående SAAB-insolvensen har också gjort det till den regionala dagstidningens affärssektion, historien om den första misslyckade återuppbyggnadsförfrågan var fortfarande en sidoteckning, nu är det lugn i rutan igen - eller i tidningen.

    Min dröm skulle vara en typ av repetition av Audi hill spot (om det inte betyder något för dig, ta en titt på Youtube) - bara att en Saab passerar till vänster 😉

    Hälsningar från Saarland
    phibo

Kommentarer är stängda.