Saab News: De goda nyheterna från Trollhättan

Det blir tystare runt Saab, vilket jag ser som ett gott tecken. Vi har trots allt haft tillräckligt med spänning på senare tid. Om du redan har rubriker, vänligen vänligen positiva meddelanden. I Sverige finns det mycket som händer, inte bara runt Saab.

Lönebetalningar till anställda

De flesta Saab-anställda fick igår lön för augusti månad. Detta lägger mycket press på familjerna. Lönerna för september ska täckas av statens lönegaranti, som veckan fortskrider.

Licensierade medel från Youngman

Nej, fonderna finns inte på kontona. I själva verket förväntades cirka 650 miljoner kronor igår. Betalningen har försenats, men förväntas nu under veckan. Så sa Saab-pressansvarig Erich Geers. Betalningen ger Saab-partner och framtida aktieägare de icke-exklusiva rättigheterna till Saab PheniX-plattformen. Med mottagandet av medel står och faller många saker. Om pengarna finns på Saab-konton under veckan, så kan vi gå till den första flaskan av bubbla (eller vad som helst). För då är Saab inte bara ett litet steg längre men har gjort ett stort steg framåt.

Subarus från Trollhättan

I januari gick pressen genom pressen att Subarus skulle driva med gasdriven Saab-band. Meddelandet visade sig vara en ganska fett tidnings anka. I Trollhättan skulle Subarus omvandlas till gasdrivning. På grund av katastrofen i Japan har projektet försenats, nu kommer det igen.

Subaru Nordic, BRC Sweden och ANA arbetar med projektet, vilket kan starta i år. Flera tusen Subaru ska årligen konverteras till naturgas. För ANA, allvarligt påverkad av Saab-krisen, kommer projektet på rätt tid och är körfältet vid horisonten.

Omvandlingen av Saab 9-3 till naturgas, en ANA-pelare, sker inte på grund av brist på produktion i månader, skulle Suabru vara den andra grundstenen. På samma sätt omvandlingen av Saab 9-5 till polisen. Ordererna avbröts efter en lång väntan. Som den gamla 9-5 i Sverige var och är populär hos polisen som en robust och motståndskraftig bil kommer förhoppningsvis orderna att komma tillbaka till Trollhättan med produktionsstart.

Om Saab-produktionen kör igen, kan 2012 vara ett bra år för ANA. Då skulle du ha två märken och flera ombyggnadsprojekt och därmed mycket arbete.

Text: tom@saabblog.net

51 tankar om “Saab News: De goda nyheterna från Trollhättan"

  • Så jag kommer och stannar i Sachsen ... och du behöver inte berätta för mig om det inte var så mycket på 80-talet ... 😉

    Jag tycker också att den nya 9-3 inte är så framgångsrik när det gäller den typiska SAAB, speciellt inte när det gäller material i interiören ... det knakande och de påstådda lädersätena är verkligen ett skrattande jämfört med 9000 och 9-5 ... men jag kör SAAB och ingenting kommer att förändras där! 🙂 Vill inte ha något som är skrivet i varje hörn och min 9-3 är bara tillgänglig 4 gånger i hela Sachsen ... man och det är inte lätt att blanda ihop det! 🙂

    Men vad jag har att säga, hittills 60Tkm 2x oljebyte, bromsbelägg och inget annat! Ingen oljeförbrukning och inga andra verkstadsbesök nödvändiga ... så tummen upp!

Kommentarer är stängda.