Saab Reconstruction: Nya möjligheter för Saab Future

Igår var en viktig och bra dag för våra svenskar. Saab fick en stor och inte naturlig chans. Efter de goda nyheterna tog jag resten av dagen av bloggen. Nu kommer sammanfattningen av vad som hände igår.

Saab har tagit ett riktigt stort steg mot en säker hamn och våra möjligheter till nya, fascinerande bilar från Trollhättan har inte varit så bra på flera månader. Det finns fortfarande många fler åtgärder att ta, till exempel det kinesiska inträdet - som NDRC i Peking ännu inte har hittat bra.

Domstolen i Göteborg har utsett advokat- och rekonstruktionsexpert Guy Lofalk som administratör. Lofalk känner till Saab från den senaste rekonstruktionsfasen under GM-eran, vilket är en fördel. Administratören arbetar nära Saab-ledningen, som är kvar i kontoret. Eventuella beslut måste diskuteras med administratören under denna fas, vilket kommer att ta minst 90 dagar.

Vid Saab kommer många saker troligen att bli testade i slutet av året. Det finns ett pressmeddelande från igår.

Trollhättan: Svenska Automobile NV (Swan) tillkännager gjorde Saab Automobile AB (Saab Automobile) har lanserats på initiativ effektiviserings som en del av en bredare översyn av bolagets affärsplan för 2012 och därefter, som syftar till att skapa en mer flexibel och mer konkurrenskraftiga kostnadsstruktur för företaget. Detta initiativ återspeglar därför effekterna av den långvariga produktionsstopp sedan april i år och är en viktig del av planen frivilliga omorganisation thatwill att presenteras vid ett kommande möte fordringsägare.

Under de närmaste veckorna vill Saab Automobile identifiera områden i hela organisationen där effektivitet kan uppnås. Satsningen kommer att fokusera på både fasta och rörliga kostnader och syftar till att skapa en lägre och mer flexibel kostnadsstruktur inom Saab Automobile genom att eliminera dubbelarbete, effektivisera processer, förkorta ledtider, förbättra samordningen mellan avdelningarna och förenkla organisationsstrukturen. Som ett resultat av detta initiativ kan inte antalet arbetstillfällen minskas. Alla förbättringar bör genomföras före årsskiftet för att Saab Automobile att ha en ny, konkurrenskraftig kostnadsstruktur för räkenskapsåret 2012.

Konkret läses mellan raderna att det kommer att bli ett jobbklipp som ska göra Saab mager och montörare. För särskilt inom produktionsområdet finns det - tyvärr för många anställda ombord. Det kan vara tufft, men det är viktigt.

Steget är definitivt korrekt. Övertagandet av GM skyndades och, enligt min mening, ansvarslöst snabbt. GM ville avyttra Saab så snart som möjligt och visade ett ”noll” socialt ansvar för anställda, leverantörer och köparen som kastades i det kalla vattnet. Varje mindre hantverksföretag i Tyskland överlämnas till nya händer på ett mer ansvarsfullt sätt.

Många strukturer och problem hos Saab bygger fortfarande på GM-tiden och nu används möjligheten i Sverige för att trimma tillverkaren till lämpliga strukturer och magra processer.

Saab har spännande nya, innovativa produkter i rörledningen. Om partnerns inträde från Kina fungerar, har det hittills ingenting talat emot det, eftersom de två första hinderna redan tagits, är framtiden säkrad för enskilda och högkvalitativa fordon från Trollhättan.

I Sverige och Tyskland finns det många ”bilexperter” som inte ser det så. Dessa experter ser "nu" och den nuvarande situationen. Du ser inte framtiden och vad som kan bli och kommer att bli de kommande fem åren.

Vägen kommer vara lång och svår för Saab. Och Saab tog just det första steget i denna framtid igår. Otaliga andra måste nu följa snabbt och avgörande, och det kommer också att finnas motgångar. Men vi går, till sist och i månader, i rätt riktning!

Fläktarna och Saab-ryttarna har under de senaste veckorna visat att de är varumärket från Trollhättan. Jag tror det som kommer, en sak vi kan lova. Saab kommer fortsättningsvis att ha vårt stöd i framtiden.

Text: tom@saabblog.net

5 tankar om “Saab Reconstruction: Nya möjligheter för Saab Future"

 • Jag skulle vara intresserad av att veta vad experten Prof. Dr. med. Ferdinand Dudenhöfer måste säga det. Han hävdade nyligen att Saab inte kan överleva. Bara de som bygger minst en miljon bilar om året eller upptar en absolut nisch kan överleva.

  Tack så mycket för den detaljerade informationen här ... en sak är säker i alla fall: livet kan vara ganska spännande för SAAB-fans ...

 • Vad jag bara blev medveten om här genom informationen, och vad som är väsentligt, är FoU-aktiviteten, som uppenbarligen har gått igenom och inte stannat på grund av fel och förvirringar. Det är den största faran i en sådan fas, nämligen att rörledningen går torr och då bara köps in eller kopieras. Men det verkar inte vara fallet med Saab, tack och lov. Framtiden arbetades alltid med.

  Jag ser det absolut positivt, det kommer att bli igen. Det har blivit helt olika företag igen, där ingen skulle ha misstänkt. Jag kan inte upprepa det tillräckligt ofta, men det är min erfarenhet av sanerings- och återuppbyggnadsärenden.

  Tack så mycket, Tom, riktigt, väldigt bra jobb du gör här. Respekt!

  LG från Steiermark,
  Fil.

 • blank

  Bravo Tom, dina bidrag kommer också att gå in i historien. Jag kommer att vara särskilt glad (då) att de ökända pessimisterna snart kommer att falla på sina ansikten och inte längre kommer att kunna stänga munnen i förvåning. Tyvärr har vi tagit väldigt lite från Sveriges delstat här i DE, det är möjligt att med tanke på de fakta som en hel region måste ansöka om konkurs har de kommit till sina sinnen. Tack Tom och fortsätt. Igår ångrade många "din ledighet" (abstinenssymptom)

 • blank

  Hej och Hurray,

  Arbetsskärningarna är svåra.

  Men det är tänkt att vara nya. Du vet redan vad som har blivit med ZFs planer och den nya fabriken med cirka 50-arbetsplatser nära Saab?
  Du rapporterade det på 21.March i år.
  https://www.saabblog.net/2011/03/21/trollhattan-50-neue-jobs-durch-kooperation-von-saab-und-zf/
  eller.:
  http://www.zf.com/media/media/de/document/corporate_2/press_3/downloads_2/texte2011/tx2011-03-18_ZF-Kooperation-Saab_e_zf.pdf

  • blank

   Självklart menar jag inte jobbsänkningarna med hurray.

Kommentarer är stängda.