Saab News: Saab säljer tekniklicenser

Uppdatering: 12.31

Saab har sålt licenser för den nya Phoenix -plattformen för cirka 70 miljoner euro. Saab-partner Youngman är involverad i denna transaktion, som föreskriver en "icke-exklusiv" överföring av licensrättigheterna.

I princip är detta en klassisk befrielse när dessa pengar verkligen kommer till Saab-kontona. Och framför allt, kom snabbt. Egentligen borde det inte vara ett problem, eftersom endast transaktioner som börjar från 100 miljoner US $ betraktas i Kina som godkännande av NDRC.

Saabs pressofficer Eric Geers har nyligen bekräftat att pressen att 70 miljoner euro ännu inte har landat i kontona i Sverige.

Enligt Saab är dessa 70-miljoner en del av den planerade bryggfinansieringen tills förvärvet av Saab av de nya kinesiska majoritetsägarna. Med partner Youngman planlades ett långsiktigt utvecklingsbolag där Youngman Geld, Saab kommer att bidra med tekniken. Så ingen överraskning.

Här är pressmeddelandet:

Trollhättan, Sverige: Swedish Automobile NV (Swan) meddelar att Saab Automobile AB (Saab Automobile) tecknade ett tekniklicensavtal med ett specialfordon med namnet Swedish Automobile coöperatief UA (SPV). Licensavtalet hänför sig till de icke-exklusiva rättigheterna i Saab Automobile's Phoenix arkitekturteknik för ett belopp på 70 miljoner euro.

Som en del av transaktionen har Youngman också tecknat ett licensavtal med SPV. Detta engagemang från Youngman och tekniklicensavtalet mellan Saab Automobile och SPV är en del av en brofinansieringstransaktion. Saab Automobile är fortfarande föremål för slutförande av ett låneavtal.

245 miljoner kapitalinvesteringar av Pang Da och Youngman, som fortfarande är föremål för godkännande av relevanta myndigheter.

Fråga dig själv varför nu. Varför måste vi först se den avvisade rekonstruktionsförfrågan. Förmodligen har trycket i Kina nu blivit för stort och, som jag tidigare har skrivit, vill du inte släppa den feta fisken som heter Saab.

Den spännande frågan på måndag kvarstår. Saab upprätthåller rekonstruktionsbegäran trots den finansiella injektionen - eller inte?

Jag säger ja, för nu måste domstolen i Vänersborg bevilja ansökan och Saab skulle ha tid att genomföra produktionen och rationaliseringsåtgärderna i fred. Under statens skydd skulle man kunna överbrygga de 4 - 6 veckorna som behövs utan stress - och utan nya skräckrapporter.

Saab är för närvarande inte för dig svaga nerver. Men kanske kommer vi snart till bättre och lugnare vatten.

Text: tom@saabblog.net

3 tankar om “Saab News: Saab säljer tekniklicenser"

Kommentarer är stängda.