Saab Lage Trollhättan: Uppdatera situationen

Situationen är svår och svår att hålla reda på. Igår fick jag mer än 120 mejl från fans om Saab. Tyvärr är det för närvarande inte möjligt att svara på varenda en, eftersom bloggen är en "enmansshow". Jag har också ett mycket krävande jobb, men det ger mig också friheten att skriva här i denna "ideella show". Viktiga frågor som garantibearbetning och reservdelar kommer att besvaras i detalj under helgen, det är ett löfte.

Men nu tillbaka till den nuvarande situationen i Trollhättan.

Fackföreningarna samlades idag i 9: 00-medlemmar för att diskutera vägen framåt. Även om Saab vill ge mer tid, å andra sidan, söker Saab-anställda mer ekonomisk hjälp till föreningar och banker. Det är en sida. Andra Saab-anställda kräver att fackföreningarna fortsätter att vänta på rädsla för arbetsplatsen.

Fackföreningarna gör splittringarna. Mycket svårt, även med tanke på den extremt spända arbetsmarknadssituationen i Trollhättan och den höga arbetslösheten. Om det inte finns någon lösning, det vill säga ingen Plan D, måste fackföreningarna agera.

De lokala politikerna från Vänersborg, Trollhättan och Lilla Edet försöker göra vad som är möjligt. Eftersom även för kommunen Vänersborg skulle Saab-konkursen vara en katastrof, är vårt lilla bilmärke här också den största privata arbetsgivaren. Politiker från Vänersborg som har ett möte med Fröken Olofsson vill därför höja Saabsituationen där.

Victor Muller ger för närvarande många intervjuer. Återigen, efter månader i djup tystnad. Han säger mycket, och igen lite. Han är combative och en mästare av puns. Jag fastnade med en konkret mening från hans intervju. Nej. Egentligen finns det två uppsättningar som borde intressera oss.

Först domstolen. Om domstolen i Vänersborg avvisar överklagandet, går du till Högsta domstolen i Sverige.

Den andra var den kinesiska posten på Saab. Muller ser investerare 4 bort tills 6 veckor bort. Mycket nära, men alldeles för långt.

Det är inte över än. Vi ska inte skriva ut frimärket än. Även i svåra och dramatiska saker är ett nytt tillfälle.

Om och om igen hör jag denna Rover -jämförelse. Saab, vi ska inte glömma, är inte Rover. Rover lyckades med att sälja små, billiga bilar från Japan som fick en brittisk make -over. Rovers största prestation var att konvertera en sedan från framhjul till bakhjulsdrift och implantera en V8. En produkt som marknaden har längtat efter. Det var Rover.

Saab har å andra sidan tekniker som andra företag inte har. Den elektriska fyrhjulsdriften, till exempel, en spin-off från Saab där vår automaker fortfarande har aktier. Saab skulle ha kört produktionen, de första tillgångsrättigheterna till denna teknik. Andra biltillverkare vill också ha dessa saker.

Saab har en Saab 9-3 ePower, som direkt kunde radera linjen. I Göteborg kan du bara få 2012 med en liknande produkt.

Jag skriver detta så att vi inte sätter våra huvuden i sanden. Men stolt fortsätter att stå vid vårt varumärke.

Text: tom@saabblog.net

7 tankar om “Saab Lage Trollhättan: Uppdatera situationen"

 • blank

  Jag önskar dig också tom!

 • blank

  som jag verkligen tycker synd om är svada från ”inside saab”, som nu måste publicera sådana nyheter nästan varje dag istället för att ständigt utöka kretsen av saabentusiaster.
  han gav upp sitt jobb i Australien för att kämpa för en sak - långt hemifrån - som var och ligger hans hjärta nära.
  han har varit utmärkt för att stödja saab och jag önskar honom det allra bästa att tiderna för vilka han har tagit detta stora steg kommer.

  • blank

   Marcus, det är rätt. Jag är verkligen ledsen för Swade också, för jag önskar att han hade en dröm som kom i uppfyllelse. Jag hoppas att det för honom och för alla Saabs anställda i Trollhättan och någonstans i världen äntligen kommer bättre tider.

   Glad helg!

   Tom

 • blank

  ... Jag läste just att Kronofogden klagade på att VM inte öppet förklarade SAABs ekonomiska situation för honom och anklagade honom för olagligt beteende. SAAB kan inte behöva något sådant nu ...

 • blank

  erkänna: Jag är en fan av vm, för den här personen har karisma och uthållighet, tillsammans med idéer och tydlig vision för framtiden, bara:
  ensam kommer han inte att kunna hantera det permanent och han behöver bråttom ett professionellt team kring honom.
  varje VD för ett annat företag skulle ha kastat in handduken för länge sedan - inte vm och det är det som skiljer honom, även om han har gjort misstag - vem gör det inte?

 • blank

  Mycket ledsen hela saken. Min SAAB-återförsäljare har redan informerat sina kunder om att allt är över. Jag vet inte om dig, men mitt förtroende för VM: s ledarskap är stört. Även om han nu kan komma med en Plan D eller rättegången lyckas, när kommer nästa problem att vara?

  Hälsningar

  Pussel

  • blank

   Förmodligen nästa problem. Men en sak du måste lämna VM -> han ger inte upp och det är bra!

   Ciao

   ram

Kommentarer är stängda.