Saab Crisis: Uppdateringar från Sverige för helgen

I morse var jag i Saab-centret Frankfurt, där Saab Tyskland ligger, som en verkstadskund med en av mina Saabs. Verkstaden är fortfarande välbokad, vilket gör mig lycklig och på den använda bilutrymmet var under min tid i Fechenheim en hel del intresserade människor på vägen.

Självklart träffade jag en kollega från Saab Germany på företagets lokaler som just kom från det internationella konferenssamtalet med Victor Muller.

Saab, det är budskapet, har inte gett upp eller gett upp. Saabs ledning i Trollhättan arbetar mycket nära partners och leverantörer runt om i världen. Saab överklagar domstolens beslut på måndagen. Förhoppningsvis kommer du med lite bättre argument och fler fakta. Kanske är det mitt hopp om något slutgiltigt från mitten av världen. För bara fakta kommer att övertyga domarna.

Pang Da och Youngman, de nya (kanske) Saab-ägare, är överraskad av situationen i Sverige. Båda har väntat ett positivt beslut för återuppbyggnaden. Nå, nu är det upp till kineserna att göra någonting igen.

Tydligen har Victor Muller skapat en ny fiende. Kronofogden -tjänstemannen är, låt oss säga, irriterad av flera skäl. Å ena sidan betonar Muller upprepade gånger att kunna betala lönerna, men kan inte göra detta på grund av Kronofogdens arbete. På frågan var pengarna var svarade han med ”Vi har dem i en stor låda under mitt skrivbord. Nej, självklart finns det på ett bankkonto ”. Översatt löst som ”i en låda under mitt skrivbord. Nej, naturligtvis har vi det på ett bankkonto ”.

Synd att Kronofogden inte känner till det här kontot och Muller inte vill kommunicera med tjänstemannen om det. Muller anklagas nu i alla fall för att ha brutit mot "upplysningsplikten" i Sverige.

Hur som helst, vad du än tycker om Muller eller inte. Diplomati ser annorlunda ut.

Luft, eller snarare en tidsfrist, kom från fackföreningarna. Tid som förhoppningsvis kommer att användas väl. Eftersom fackföreningarna bara kan välja mellan flera ont. Om du skickar Saab i konkurs kommer den viktigaste arbetsgivaren i regionen att gå förlorad. Arbetslösheten är redan cirka 10% och för äldre arbetare skulle lämna Saab också vara ett adjö från arbetslivet. Arbetslöshetsersättningen är mellan 50-60%, vilket inte är mycket.

Så man väntar vidare på en finansieringslösning, förmodligen bara fram till tisdag. Finns det något hoppfullt för helgen?

Tyvärr inte. Våra vänner och kollegor på Saabsunited diskuterar planen för en "inofficiell omorganisation". En trevlig idé med många frågetecken och ännu mer obetydliga.

Stående och fallande är tanken på en rekonstruktion med pengarna från Kina, som måste vara där nu. Inte i 3 veckor, inte i 6 veckor. Utan mycket ingång från Peking är allting teori. Det finns inget mer att säga om det. Point.

Dra nytta av andningen under helgen. I morgon andra ämnen. Garanterat.

Text: tom@saabblog.net

Man tänkte på “Saab Crisis: Uppdateringar från Sverige för helgen"

Kommentarer är stängda.