Saab 9-5 tuning: Maptun-prestanda som ett alternativ

Det finns inte bara hjortprestanda från Schweiz Maptun från Sverige kan ge vingar till den bra gamla Saab 9-5. Således är Sveriges prestationsökning tillgänglig i flera steg och ofta med högre avkastning.

Maptun erbjuder också ett alternativ för bromsarna, som tyvärr endast kan användas i Hirsch med 18 ″ fälgar. Sportsbromsarna kan köras med vanliga 17 ″ fälgar, vilket jag tycker är bättre eftersom jag tappar för mycket komfort med 18 ″ däck. Speciellt för BioPower är en prestationsökning i många steg upp till extrema 400 hk möjlig.

Den nuvarande nackdelen med Maptun är bristen på verkstadsdensitet i Tyskland, så man är bara i Hamburg och representerade i Walldorf på JMTrollTec med två baser. Det är synd, för jag ser mycket potential för den svenska tuner i Tyskland och en givande andra pelare för Saab-återförsäljaren. En välbyggd Maptun-bas skulle verkligen vädja till fans.

Det finns inte heller någon fabriksgaranti för ökad prestanda, som Saab-förare bara har berättat för mig bra saker hittills - vilket dock inte borde vara relevant, eftersom de flesta Saab 9-5 i den första serien inte längre har någon garanti.

En pluspunkt för Maptun är tillgången till prestandaförbättringar för äldre Saab-modeller, som 900 II, Saab 9-3 I och Saab 9000, som sedan länge inte blivit tillgängliga på Hirsch.

För min Saab 9000 beställde jag strutspännen och bromsarna för en tid sedan. Tyvärr, båda med längre leveranstid, som svenskarna tyvärr har meddelat mig. Normalt är det lättare att göra affärer med Maptung och produkterna är tillgängliga från lager. Ett sådant brev från Sverige, som jag fick på måndag.

Hur som helst, kontakten med Maptun är bra, kommunikationen är rätt. Produkterna är värda att överväga som ett alternativ till hjort. Hur bra Maptun Vi kommer verkligen att se när de efterlängtade delarna äntligen kommer fram.

Text: tom@saabblog.net