Saab Lage Sweden: Uppdatering om situationen

I Tyskland är förberedelserna i full gång för att erbjuda Saab-kunder ett program för IAA. I Sverige blir molnen tätare och presskommentarerna blir skarpare.

Flera spekulationer cirkulerar i media. En möjlighet som beaktas är att Saab kommer att rekonstrueras under de närmaste dagarna. Rekonstruktion är en typ av svenskt insolvensförfarande som skulle göra det möjligt för företaget en ordnad omstart. Debatten drivs av det faktum att halvårs siffrorna inte presenteras idag, men bara nästa vecka. Dessutom finns det fortfarande inget uttalande om löner.

Journalisten Saab Insider och Saab vän Jonas Fröberg ledde en livechatt för Svabka Dagbladet idag om Saabs situation och eventuell rekonstruktion. Det han sa sa inte bra, särskilt med tanke på att han alltid har talat för Saab.

Pressen har alltid gillat gnidning mot Victor Muller, och idag förespråkar man offentligt huruvida VD är straffbart av sitt beteende. I princip var Saab insolvent, åtminstone i svenska räkenskaperna, bara några miljoner hittades. Även om nästa vecka 25 miljoner kronor flyter från fastighetsavtalet kommer det inte räcka.

Saab själv förnekar alla rykten. Det blir fast, det var förutsebart. Men än en gång skriver jag - det behöver inte vara slutet. Varje kris är en möjlighet. Så vi borde vara kalla och titta vidare på utvecklingen.

Vid det alternativa programmet IAA samarbetar vi och Saab Tyskland med ett helt nätverk av Saab-fans. Speciellt i denna situation kan det vara viktigare än någonsin att ha ett offentligt utseende vid rätt tidpunkt.

Som jag alltid säger - ge upp är inget alternativ.

Text: tom@saabblog.net

5 tankar om "Saab Lage Sweden: Uppdatering om situationen"

 • Hej där!

  Speciellt i den nuvarande fasen skulle det vara meningsfullt om Trollhättan skulle ha en "delårsrapport" på Endevour Invest (förstås endast om det finns en positiv trend) - varför hör du inte en mening i detta avseende?

  Tilldelningen av det här företaget meddelades med stor förtroende ...

  Här bör det berömda "ljuset i tunnelens slut" blinka upp riktigt snabbt - innan det bara finns negativa rubriker!

  Joachim

 • Kanske är en rekonstruktion det bättre sättet för SAAB?
  Kanske SAAB förstärks genom en rekonstruktion till en ny fas?
  Kanske kommer det att fortsätta med SAAB?

  Vi kommer alla att veta det inte för länge.

  Personligen hoppas jag att Saab kommer att fortsätta och alla (med lite socialt ansvar) borde också hoppas på folket där i Trollhättan.

  Ha en trevlig lördag morgon!

  Ciao

  ram

 • Synd att pressen självklart använder alla möjligheter till "SAAB-bashing". Men ärligt, är det inte självklart att möjligheten till återuppbyggnad är en del av en Plan B (eller C eller D)? Det överraskar mig inte riktigt. Och chock heller inte.

  Jag är emellertid verkligen förvånad över att SAAB får så mycket uppmärksamhet från så många människor (och troll) från människor som inte gillar det här varumärket. Varför spenderar du så mycket tid med det här varumärket? Kanske för att hon trotsar varje angrepp och bara inte vill svälta på den långa armen! Och jag hoppas att det inte kommer att hända den här gången heller, och en gång kommer den långa armen att bli tung och trött och SAAB kommer att kunna komma tillbaka på sina fötter i fred ... och bygga och sälja bilar igen någon gång. Yah!
  Och ja, du småskaliga trollar där ute, jag är naiv, jag är omog, jag har ingen aning! Men jag njuter inte av andras lidande men är nöjd med några vänner och andra fans på min bilö.

  Ja. som måste sägas nu. Även om jag riskerar att byta till ett annat märke om några veckor. Det är bara en bil då. Annars kör jag SAAB.

  alla en trevlig helg
  Griffin upp (trodde aldrig att jag skulle skriva detta en gång)

 • Nej, som Tom skriver: Att ge upp är inget alternativ. Jag skulle säga, nu allt mer!

  Av till den soliga helgen.

  Leif

Kommentarer är stängda.