Saab Plats Sverige: Saab ingenjörer är lojala

Situationen är avgörande för vårt lilla bilmärke. Även om en lösning av problemen är iögonfallande, är det fortfarande svårt under en tid. Dagens Industri är en av tidningarna i Sverige där Saab har svårt. Kanske beror det på att DI är hemma i Göteborg.

Nästan otroligt, DI rapporterar idag att Volvo är desperat ute efter ingenjörer, men finner för få. 1000 ingenjörer behövs redan länge, men fortfarande är 600-positionerna inte upptagna. Mycket snabbt behövs 200 nya medarbetare och man hoppades på defekter från Trollhättan.

Men trots det svåra läget i månader avföll endast få få kandidater från Saab till Volvo. Ingenjörerna på Saab är lojala, DI-noteringar avgick.

Jag tror du är Saab man eller Volvo man. Point. Begriplig.

Så vackra som bilarna från Göteborg är, för mig skulle Volvo bara vara den "sista avfarten" och ett alternativ som jag föredrar framför de tyska premiummärkena är att köpa Saab.

Text: tom@saabblog.net

Man tänkte på “Saab Plats Sverige: Saab ingenjörer är lojala"

  • För ingenjörer och nästa år kvar i Trollhättan, skulle jag (personligen) föredrar en grossist investerare som inte kommer från Kina.

    När det gäller platsen (och några andra saker) har jag inte mycket förtroende för vad kineserna säger. Jag skulle vilja ha en investerare med stor ekonomisk styrka från Ryssland bättre - kanske efter återbetalningen av EIB-lånet kommer konstellationen att den största aktieägaren kommer från Ryssland. Hur som helst hoppas jag, om de kinesiska myndigheterna, tvärtemot förväntningarna, fortfarande säger "nej".

    Detta hände i fallet HUMMER - här var dock de extremt dåliga miljöegenskaperna hos HUMMER-bilarna avgörande (detta skulle naturligtvis inte leda till avslag i fallet med SAAB-bilar). Låt oss vänta och se - det blir spännande!

    PS: I händelse av "ja" kunde jag naturligtvis "få vänner" med kineserna!

    DR

Kommentarer är stängda.