Löfven & Nygren: Öppenhet en möjlighet för Saab

Jan Nygren och Stefan Löfven har idag publicerat en artikel i Aftonbladet som behandlar den nuvarande situationen i Trollhättan. Aftonbladet är en sorts svensk bildtidning med en lång rad. Löfven är ordförande för IF Metal och Jan Nygren, som statssekreterare, tillsammans med Saabs försäljningsförhandlingar. Båda kan betraktas som saabinspektörer.

Artikeln handlar mycket om regeringens konstiga roll i förhållande till Antonovs inträde och det faktum att den svenska statsskuldförvaltningen uppenbarligen har problem med sin egen regerings passivitet i Saab-frågor. Båda anser att regeringen äntligen måste vidta åtgärder för att ”bokstavligen översätta” de ”unika fordonskoncept från Trollhättan”. Det låter underbart för mina öron.

Kronofogdens inträde i anläggningen ses som en möjlighet. Eftersom Kronofogden granskar tillgångarna och har redan inlett diskussioner med de ansvariga för Saab. Han kan frysa tillgångar, men kommer inte att äventyra företagets existens - han har meddelat detta flera gånger. Konton för lön och skattebetalningar är tabu. Undersökningen kan ta upp till 3 månader. Sverige är ganska öppen i skattefrågor. Alla kan kontrollera om grannen betalar sina skatter och om den nya BMW eller Mercedes på tröskeln tillhör grannen eller bara är en firmabil.

Så ska Saab. Den ekonomiska situationen avslöjas vad Löfven och Nygren ser som ett tillfälle att överleva. Den oklara situationen klargörs, om inte innan förfarandet avbröts på grund av en ny investerares inträde.

Mer öppenhet - en vinst? Kanske. Det är inte bara investerare från Kina som är intresserade. Andra är också i startblocken och har förhandlat med EIB.

Saab är inte skrivet av. Vi borde inte glömma det i den svåra situationen.

Text: tom@saabblog.net

3 tankar om “Löfven & Nygren: Öppenhet en möjlighet för Saab"

 • Hur är det med kineserna alls? de förmodligen redan betalat pengarna i förväg för 1000 fordon eller?
  Jag undrar ärligt talat vad som kommer att bli av det för då kan Saab faktiskt inte generera något extra kassaflöde även efter att produktionen startat ...

  Eller vred jag något?

  • blank

   Hej Frank,

   Enligt vår uppfattning kan det faktum att produktionen inte startar bara relateras till några få leverantörer (de är förmodligen fortfarande helt korsade och "skjuter sig i sina egna ben").

   Bland de bilar som är avsedda för Kina: Antalet är relativt lågt (totalt finns det redan 16.000-order över hela världen !!) och kunde behandlas snabbt, även med en daglig produktion av cirka 100-fordon. Om man lägger till de världsomspännande orderna till det, kommer det redan inom få månader att strömma till Trollhättan (var snäll omskriven om aritmetiskt).

   Produktionen skulle bara slutligen gå !!!

   Hälsningar
   Julie

 • blank

  Hej,

  Naturligtvis frågar man den senaste informationen ("Öppenhet en möjlighet för SAAB") vad som fortfarande saknas när det gäller investerare och inträdet har fortfarande inte ägt rum (med kineserna är det uppenbart att förseningen beror på de statliga myndigheterna förprogrammerad).

  Tålamod med kunder, återförsäljare och andra deltagare har blivit överutnyttjat!

  Det kan inte fortsätta så här - allas intresse för varumärket avtar stadigt. Inte minst på grund av den förödande pressen sker detta snabbare än väntat!

  VM måste visa ledarskap och snabbt flytta saker i en positiv riktning - e. För tillfället kör den i motsatt riktning och ingen stoppar det!

  Låt oss hoppas i andra riktningen.
  Julie

Kommentarer är stängda.