Saab Youngtimer Recension: Saab 900 S Sport 1992

Saab 900 S Sport från 1992
Saab 900 S Sport från 1992

Min personliga Saab-passion började med en Saab 900 S Sport. Nej, inte riktigt. Redan några år tidigare hade jag en Saab 900 turbo, men med ny skola och utan inkomst, 900 första gången en dröm.

1992 var det så långt, en helt ny 900 S Sport stod framför mig. Det som följde under åren var ytterligare tre Saab 900 S, konstigt nog alltid från 1992. Om du klättrar in i en Saab 900 från 90 -talet idag känner du först den intima närheten till passageraren. Även om 900 inte är liten med nästan 4.70 meters längd, är den väldigt smal med en bredd på endast 1.69 meter. Varje ”Chelsea -traktor” idag, utan ytterbackspeglar, är mer än två meter bred, vilket skapar utrymme i det inre men irriterar i parkeringshuset.

Saab 900 S Sport 1992
Saab 900 S Sport 1992

Som alltid hör tändningsnyckeln i låset mellan sätena - en sväng - Saab börjar med det otänkbara tändljudet från sportiga bilar från slutet av 80-talet. Avgaserna faller omedelbart i det sonorösa bruset som 900 fans älskar så mycket - våra hjärtan slår.

Vi rullar från gården, tillsammans med det typiska 900 ljudbildet som ingen annan bil erbjuder. En bilmagasin, Autobild Klassik skrev nyligen, att 900 har inget ljud. Vad i helvete körde dessa människor?

Vi går till landsvägen, de gångjärniga bakrutorna är öppna, turboladdaren visslar när strömmen kopplas upp. 900S Sport liknar 900 16 S fullturbo med sitt Airflow Kit, som inte bara är en prydnad utan också ger ett bättre CW -värde - men som en mjuk turbo utan APC har den "bara" 141 hk. Med en vikt på 1.200 1.300 till 900 XNUMX kilo. Vår XNUMX S Sport är utrustad med en extra intercooler, vilket har en positiv effekt på tematisk belastning och prestanda. Eftersom kyld luft ger mer prestanda.

Saab 900 S interiör, läderstolar, automatisk sätesuppvärmning
Saab 900 S interiör, läderstolar, automatisk sätesuppvärmning

Saab är en framhjulsdrift och en riktigt gammal konstruktion. Det håller förvånande hur bra 900 sätter sin Turbo PS på vägen. Du kan känna påverkan på styrningen, men bara vid full gas och på våta vägar.

900 är extremt bra. Sätena är läckra till nuvarande skala, men fantastisk. Läder, 1992 med rejäl 2.850 DM tillägg, är värt 20 år senare sina pengar. Tjock, hållbar, bekväm. Utrustad med en automatisk sätesvärmare. Instrumentpanelen är ergonomisk, inspirerad av flygindustrin och omsluter föraren. Med den krökta framskivan kommer känslan av en flygplans cockpit. Ett designelement som Saab har återupptagit med den nya 9-5. Operationen är inget mysterium. I Saab 900 undrar man ibland var de senaste åren har blivit kvar.

Vi lämnar Spessart och fortsätter på A3. Det är nu natt, A3 har lite trafik. Vi är modiga - visselpipa för hastighetsgränsen. Framför oss finns A3-huset nära Hösbach, ett långt tunnelrör. Sidofönster nedåt, accelererande. Turbosen viskar och de 900 brusar genom tunneln. Inget ljud - inget sätt. 900-ljudet har beroendeframkallande potential. Men var försiktig. Från tid till annan finns det okuliga människor i tunneln vid Hösbach som är allergiska mot brott mot hastighetsgränsen. Även med en Saab 900 finns det ingen humor. Påstås.

Saab 900 S Sport, baklucka, stor flik, tredje bromsljus
Saab 900 S Sport, baklucka, stor flik, tredje bromsljus

Nedför motorvägen, tillbaka till utgångspunkten. På dåliga vägar är den rätt svåra upphängningen av landningsutrustningen märkbar. Det var acceptabelt före 20 Jahern, idag behöver det kvaliteter av taker och en viss Saab-kärlek. Generellt är ljudnivån i 900 ganska hög. Som beror på den korta växelkvoten, den något beniga växellådan, i 900 S, är bra för snabb acceleration, speciellt på motorvägen med hög hastighetsnivå men irriterande. Här är ett botemedel där du byter till en växellåda från 900 16S, som översätts längre.

Saab 900 är fortfarande väl luftkonditionerad idag. Ventilationsmunstyckena regleras med negativt tryck, medan justering av ventilationen kommer ett brusande ljud. Fascinerande. Klimaanalaget, även då med 3.430 DM ganska dyrt, fungerar bra och är bara ett svart 900 ett måste.

Hemma. Vi stänger av 900 S efter att ha tillåtits att gå i tomgång i ytterligare en minut. Från motorrummet kan man höra en knäckande och knäckande uppvärmd metall, som bara de tidigare bilarna kunde. Saab lever, han har hjärta och själ, ingen fråga. Motsatt är Mercedes gräsklippare av grannarna. Han lever inte, han har inget ljud. Plötsligt inser vi hur tråkiga rutorna i modern tid är. Uniform, utan själ. Trimmad till perfektion dator på hjul.

Saab 900 S, mjuk turbo, intercooler, parkeringsvärmare
Saab 900 S, mjuk turbo, intercooler, parkeringsvärmare

Vår 900 från år 1992 har föraren airbag och ABS. Plus strålkastare, uppvärmda säten och automatisk sätesuppvärmning. Interiören är skyddad med pollenfilter. Vad behöver du mer?

Särskilt eftersom 900 är all-purpose bil par excellence. Bakluckan är öppen, vi ser en plan lastningsyta och 493 liter lastvolym. Bagagefackskåpet är borta, det finns redan 770 liter. Baksätet nedfälld - 1338 liter. Galen, för vi pratar om en kupé.

900 är en svensk med charm. 900 II, hans efterträdare var en kulturchock för mig då. För liten inspiration, för mycket, för slät. Så mycket så att jag aldrig köpt en 900 II. Jag ville bara inte ha en. Den legitima efterträdaren till 900 kan vara 9000. Större, bekvämare, moderna och med baklucka. Ändå en bil för hjärtat och en riktig Saab.

Men faktiskt finns det ingen efterträdare. 900 är unik. Kör en 900, du kommer att älska honom. Ljudet, karismaen. Du kommer att tycka om dess mångsidighet och stil. Och när han är borta, kommer du att sakna honom. Garanterat.

Text: tom@saabblog.net

Mer Saab Youngtimer på SaabBlog.net:

Saab 9000 köpråd

5 tankar om “Saab Youngtimer Recension: Saab 900 S Sport 1992"

 • blank

  Hi Tom,

  kan bara dela dina erfarenheter! Jag köpte 12S igen efter 900 år och har kört den nästan dagligen sedan 2 månader. Här är den älskade Viggen nästan oanvänd i gården. 900ers är fascinerande!

 • blank

  hi tom,
  Jag köpte en annan 12S efter 900 i maj och kör den med entusiasm. Den älskade Viggen står nästan oanvänd i gården. Jag kan bara bekräfta din upplevelse!
  Hälsning

 • blank

  hi tom,

  jag kan förstå din kärlek till denna saab - på den körde jag mina 900 turbo 16-tal längre igen och det är alltid en upplevelse. min är inte lika perfekt bevarad som den på bilderna, men den ser ändå bra ut och har med cirka 180 hk tillräckligt med kraft som bara är kul.
  Jag hade också kört den som 900 turbo s. så gradvis var han med läderstolar, aero-planking, nytt chassi till mina 16.

 • blank

  var är artikeln från 13.8. genom att rapportera på uttalandet av kronofogen chefen som säger att när vid 29.8. Produktionen startar inte
  då är Saab över
  var är artikeln
  Det var äntligen riktigt klart
  måste du ta ut sånt igen?
  för att Saab-linjen inte passar?
  Förmodligen bara saabvänliga artiklar ska publiceras
  det skulle vara väldigt äckligt!

  • blank

   Hmmm carlsosn,

   uttalandet med 29.8. var min, min bedömning av situationen. Var tvungen att spela en backup eftersom jag spelade för mycket på servern ... 🙁 Och jag skriver redan vad jag vill, oavsett Saab. OK?

   LG

   Tom

   PS är tillbaka!

Kommentarer är stängda.