Saab Trollhättan: Frustration av leverantörer

Det är inte lätt att hantera översvämningen av information som kollapsar på min brevlåda och de svenska medierna. Eftersom idag är en annan dag när bloggar inte är så roliga. Återigen fokuserar händelserna på Saabs informationspolitik.

Leverantörerna av vårt bilmärke blir alltmer frustrerade av bristen på information från Trollhättan. Där blir situationen mer och mer osäker. Saab betalar Saab pengar till vissa leverantörer, men inget för andra. En situation som jag inte kan föreställa mig. Men dessa saker är kokta i pressen, och dåliga nyheter säljer bara bra. Svenake Berglie, chef för svenska leverantörer, försöker släta vågorna. Han tror inte att Saab föredrar några leverantörer, men lämnar andra i regnet. Han är också fullt medveten om att ingen information kan läcka ut under pågående förhandlingar.

Saab har fått tid i förhandlingar med sin leverantör från Spanien. den Matrici S. Coop ger tillverkaren en period på tio dagar. Då ska räkningarna betalas, annars kan ett annat arrangemang hittas. Detta rapporterades av företagets urval till TV10 Väst.

I princip är det väldigt dyster idag i Trollhättan. För nu är det dags för frälsaren, eller åtminstone för en stor bit pengar. Nu, och jag gillar inte att skriva det, är Saab också i rampljuset bland kommunala företag. Värme, vatten, el, telekommunikation och så vidare. Dessutom är hyresbetalningar för industrisalar och vissa rum i Innovatum långa försenade. Jag räddar mig själv och ringer summor. Om du vill veta, google och hitta.

De kommunala företagen säger att de varken kommer att stänga kranen eller vara "spiken på kistan" för Saab, men det är ingen lösning.

Sedan är det Lars Holmquist, Clepas VD, som säger "Även om Saab betalar räkningarna nu, finns det ingen chans att starta produktionen". Leverantörer vill se varaktig stabilitet. Ett trovärdigt koncept. Det är klart.

Vilket leder oss till personalen, av vilka några sedan migrerade till nya arbetsgivare. Arbetarna anländer till fabriken på 22 augusti. Saabsunitedens vänner har redan skrivit det här igår, tyvärr kommer det att vara på 22. bara gå till ny information. Eftersom det inte ser ut som en produktionsstart.

Jo, det är självklart alltid ett litet ljus i det största mörkret. Hej, i vårt fall finns det till och med två.

Paul Akerlund, borgmästare, ser hopp. Han informerades av Victor Muller om de senaste planerna och ser en lösning. Akerlund säger vad han tycker och är ganska öppen. Han hade också kritiserat Muller hårt nyligen. Jag tror att hans uttalande är trovärdigt.

Den andra goda nyheten är en aktiv A-pelare som Saab utvecklat tillsammans med Autoliv. RedJ, tysk bloggare på Saabsunited, har skrivit en bra artikel om det. Saabs styrkor i nya innovativa lösningar är nu argumentet som kan garantera varumärkets överlevnad.

Saab är inte Rover. Rover var inte så flexibel, och den enda tanken som hade förvaltningen av brittiska var att konvertera en genomsnittlig sedan till bakhjulsdrift och V8. Okej, men Rover 75 hade den vackraste instrumentbrädan i världen.

Saab har bra idéer och nya produkter på gång. Plus den bästa fansen i världen. Jag skriver detta så att vi inte begraver huvudet i sanden med alla dåliga nyheter. Mycket krävs av oss fans - men vi fortsätter att köra våra svenska bilar med stolthet.

Text: tom@saabblog.net

8 tankar om “Saab Trollhättan: Frustration av leverantörer"

 • blank

  Hej Julia,

  bevisad? Där det inte finns någon domare, finns det ingen målsägande. Självklart vill jag ha Mr. A..... jämför inte med herrarna från vårt "bruna" förflutna.
  Vad du bör tänka på mest av brotten på den tiden kom mycket senare, vad tycker du om Mr. A… ..?

  Men jag tror att vi börjar från ämnet.

  bye

  M.

 • blank

  Hej julie

  Mr. A ……. är definitivt inte en ofarlig rysk investerare 😉

  Ciao

  M.

  • blank

   Att söka SAAB

   Vad har Antonov visat sig vara fel?

   Jag skulle vara mycket tacksam för en kort, giltigt tips - åtminstone han inte rekrytera tvångsarbetare (som med Quandt)!

   Julie

   • blank

    Hej julie

    Läs din fråga lite sent, men kanske inte för sent. Här är en introduktion: http://rumafia.com/material.php?id=220
    För sammanhang situationen i den ryska bankvärlden centrum 90er där A. gjort som student att förvärva Akademhimbank fit (även hela sektorn 1993 nästan helt maffian) tillhör. Var också en tid då de flesta entreprenörer var tvungna att betala skyddspengar och mer än 1000-personer mördades varje år i Moskva ensam.

    Hälsning
    saabulus

 • blank

  Hej TM7374,

  varför ska man fortfarande vara rädd och orolig? Detta tillstånd har pågått ett tag nu, ibland ändras "omständigheterna" för detta tillstånd. Men i princip förblir det samma. Utan tillräckligt med pengar går det inte upp. Det fanns redan mycket pengar i Saabs hus, där faktiskt ingen riktigt vet var "kolen" tog vägen. Det var inte bara lite!

  Vad är Saab för tillfället?

  biltillverkare? penningtvättsmaskin? pengar brännare? …………………. och så vidare

  De enda som måste betala för denna skit är de anställda när de besöker 22. Aug. till jobbet och få lite ost berättade.

  Tiden för "Saab Illusions" har gått ut, även om andra skulle vilja se det annorlunda.

  servus

  M.

 • blank

  Hej Tom,

  Om du läser allt detta kommer du vara rädd och orolig igen. Samtidigt var vi så hoppfulla att saker går upp igen!
  Vännkretsen frågar mig ofta om SAAB fortfarande finns. Jag försöker förklara den nuvarande situationen, men det blir hårdare och svårare eftersom situationen blir alltmer ogenomskinlig varje dag. Det tog till och med upphov till frågan om det hela inte ens är en konkurs! Jag är inte advokat och jag vill inte ta itu med sådana saker eller antaganden, men det är ledsen att utsikterna mot SAAB nu är så negativa.

  • blank

   Hej TM 7374!

   SAAB-ledningen verkar vara på rätt väg - Akerlund och fackliga företrädare har redan informerats om planerna och är eniga om att se problemen lösta ('insiders' är förresten intelligenta människor).

   När det gäller kommentarerna från din vänkrets och bekanta, vore det lämpligt att hänvisa till olika andra biltillverkare som också var upptagna med att överleva tidigare: Porsche, Audi, BMW etc. (BMW övertogs av familjen Quandt med medel som tidigare tillhandahölls av Användning av tvångsarbetare i nazistiska Tyskland kom in. Dokumentationen om det har redan visats flera gånger på tv. Vid den tiden handlade det inte om en relativt ofarlig rysk investerare, som till exempel var fallet med SAAB - men vem är inte ens antagen)!

   I synnerhet våra landsmän bör ta ett steg tillbaka och ta tag i sina egna berömda näsor - inte alltid bara försöka förakta andra (men tyvärr är det långt i Tyskland
   sprida).

   Glad helg och fortsätt att tänka positivt!
   Julie

   • blank

    Hej julie

    Jag delar din optimism och hoppas att SAAB kommer att fortsätta att existera. Vilka andra bilar ska vi köra?
    Men det är visserligen inte en suverän bild som SAAB-ledningen för närvarande drar. Visst är det en Herculean-uppgift att lossa SAAB med alla dess intrasslingar från GM-arvet och att sätta det på egna ben. Men utan en ekonomiskt stark investerare har SAAB väldigt få alternativ. Att sälja något om och om igen för att kunna betala löner är inte en hållbar strategi. Kanske ser vi Tyskland lite för pessimistiskt och negativt, vi är vana vid något annat när vi tittar på vår egen bilindustri, som uppnår rekordförsäljningssiffror månad efter månad. De verkar göra mycket bättre ....

Kommentarer är stängda.