Saab Automobile: Vad vi kan lära av Tim Colbeck

Uppdatering: 12: 27

Tim Colbeck har varit chef för Saab USA sedan maj. Innan var han, om jag minns rätt, Subaru. Så när han gick med i Saab blev han slagen av krisen med full kraft. Ändå gör han ett bra jobb. Eller kanske det är därför?

Igår pratade han om den amerikanska motorpressen om Saab, modellutbudet och framtiden Saab 2013 kommer att komma. Hans viktigaste budskap var relativt enkelt. Efterföljaren 9-3 kan få ett nytt namn. Orienterad på Saabs historia. Resultatet?

Den amerikanska pressen skriver om Saab. Med en liten kris berör vi, men hej, vi är fortfarande här och vill bygga bra bilar. Så läs vid Motor Trend, Motor Authority, t.ex. Car Tech, Car Scoop och andra publikationer. Budskapet till kunden är "Hej, 2013 är en fantastisk ny Saab - med ett nytt namn".

Bra, herr Colbeck.

Trollhättan kunde lära sig av det. Bra PR är viktigt i kristider. Igår - Trollhättan - ledarmöte med facken. Vad kunde en gemensam presskonferens ha gjort i svensk media. Victor Muller och de fackliga medlemmarna tillsammans i TV4 Väst med budskapet "Vi litar på Victor Muller, vi litar på Saab, ha tålamod, vi kommer att övervinna krisen".

Vad hände? Ingenting. Muller framför kameran? Inga. Istället väckte nya konkurser rykten genom pressen. Synd. Chans missade. Återigen.

Obs! En dålig press fungerar bara om du tillåter denna brist på egen media närvaro. Och det behöver inte alltid vara de stora, viktiga, meddelandena. Även små detaljer kan göra mycket.

Tips till Sverige. Om du ringer Tim Colbeck. Du kan lära dig mycket av det.

Uppdatering: Bra nyheter från Sverige? Kanske. Våra Saabsunited-vänner rapporterar att arbetare vid 22.08.11 återvänder till jobbet. Om Tim är karriäroptimist, eller om han har rätt, vet vi inte. Det skulle vara trevligt.

Text: tom@saabblog.net

3 tankar om “Saab Automobile: Vad vi kan lära av Tim Colbeck"

 • Vad jag tänker på idag ....

  Jag tycker att det nuvarande namnet "akustisk" är mycket bra.
  Och tack vare 1, 3, 4, 5, 6, 7, etc ... kan de olika klasserna beskrivas och definieras väl (liknar Audi).

  Vad jag däremot inte tycker är så trevligt är den "tekniskt" orsakade olika representationen
  - nya "high" five ... den kommer att visas på bilarna, i annonser osv
  - nio fem ... det uttalas vanligtvis
  – nio ”minus” fem brukar det skrivas
  (x för bakhjulsdrift å andra sidan förstår nästan alla idag)

  Detta förvirrar säkert ena eller det andra genomsnittliga bilköpare (särskilt i Internet sökningar) ... och därmed blir det ingen enhetligt utseende av typerna bild / font / ord ... vilket jag tycker är synd.

  Om du helt enkelt skrev namnet tillsammans skulle det säkert bara vara Saab "nittifem", "nittiotre" etc. för många. Hmmm... inte så trevligt heller, eller hur?

  Jag gillade också Saab 99, 900 och 9000 "då"! Men det tycker jag inte passar så bra idag (bland annat på grund av de olika typerna och de nya modellerna som fortfarande är att vänta. Vad skulle 9-4x vara då? En Saab 90000x?)

 • ... och jag har bestämt mig för att köpa fler aktier idag. Inget vågat ingenting vunnit.

 • blank

  Kära Saab-gemenskapen,

  Efter noggrann övervägning bestämde jag mig för att vänta och ge Saab en chans. Vi kan inte ge upp tidigt. Jag väntar på den nya 9-5-stationsvagnen. Efter tre Saab 9-5 i rad är det för svårt att byta varumärke.

  Hälsning Andre

Kommentarer är stängda.