Saab Automobile: Vad vi kan lära av Tim Colbeck

Uppdatering: 12: 27

Tim Colbeck har varit chef för Saab USA sedan maj. Innan var han, om jag minns rätt, Subaru. Så när han gick med i Saab blev han slagen av krisen med full kraft. Ändå gör han ett bra jobb. Eller kanske det är därför?

Igår pratade han om den amerikanska motorpressen om Saab, modellutbudet och framtiden Saab 2013 kommer att komma. Hans viktigaste budskap var relativt enkelt. Efterföljaren 9-3 kan få ett nytt namn. Orienterad på Saabs historia. Resultatet?

Den amerikanska pressen skriver om Saab. Med en liten kris berör vi, men hej, vi är fortfarande här och vill bygga bra bilar. Så läs vid Motor Trend, Motor Authority, t.ex. Car Tech, Car Scoop och andra publikationer. Budskapet för kunden är "Hej, en fantastisk, ny Saab kommer 2013 - med ett nytt namn".

Bra, herr Colbeck.

Trollhättan kunde lära av det. Bra PR är viktigt i kristider. Igår - Trollhättan - Ledningsmöte med fackföreningarna. Vad kunde en gemensam presskonferens i svenska medier ha gjort? Victor Muller och fackföreningarna tillsammans i TV4 Väst med budskapet "Vi litar på Victor Muller, vi litar på Saab, ha tålamod, vi behärskar krisen".

Vad hände? Ingenting. Muller framför kameran? Inga. Istället väckte nya konkurser rykten genom pressen. Synd. Chans missade. Återigen.

Obs! En dålig press fungerar bara om du tillåter denna brist på egen media närvaro. Och det behöver inte alltid vara de stora, viktiga, meddelandena. Även små detaljer kan göra mycket.

Tips till Sverige. Om du ringer Tim Colbeck. Du kan lära dig mycket av det.

Uppdatering: Bra nyheter från Sverige? Kanske. Våra Saabsunited-vänner rapporterar att arbetare vid 22.08.11 återvänder till jobbet. Om Tim är karriäroptimist, eller om han har rätt, vet vi inte. Det skulle vara trevligt.

Text: tom@saabblog.net

3 tankar om “Saab Automobile: Vad vi kan lära av Tim Colbeck"

 • blank

  Vad jag tänker på idag ....

  Jag tycker att det nuvarande namnet "akustiskt" är mycket bra.
  Och tack vare 1, 3, 4, 5, 6, 7, etc ... kan de olika klasserna beskrivas och definieras väl (liknar Audi).

  Det jag däremot inte tycker är så trevligt är den "tekniskt" annorlunda displayen
  - nya "high" fem ... det visas på bilarna, i reklam, etc.
  - nio fem ... det uttalas vanligtvis
  - nio "minus" fem är det mestadels skrivet
  (x för bakhjulsdrift å andra sidan förstår nästan alla idag)

  Detta förvirrar säkert ena eller det andra genomsnittliga bilköpare (särskilt i Internet sökningar) ... och därmed blir det ingen enhetligt utseende av typerna bild / font / ord ... vilket jag tycker är synd.

  Om du helt enkelt skulle skriva namnet tillsammans, för många skulle det säkert bara vara Saab "nittiofem", "nittiotre", etc. Hmmm ... inte så trevligt heller, eller hur?

  Saab 99, 900 och 9000 tyckte jag var särskilt sympatisk "då"! Men jag tror att det inte passar så bra idag (bland annat på grund av de olika typerna och de nya modellerna som kan förväntas. Vad skulle 9-4x vara? En Saab 90000x?)

 • blank

  ... och jag har bestämt mig för att köpa fler aktier idag. Inget vågat ingenting vunnit.

 • blank

  Kära Saab-gemenskapen,

  Efter noggrann övervägning bestämde jag mig för att vänta och ge Saab en chans. Vi kan inte ge upp tidigt. Jag väntar på den nya 9-5-stationsvagnen. Efter tre Saab 9-5 i rad är det för svårt att byta varumärke.

  Hälsning Andre

Kommentarer är stängda.