Saab-krisen: nya faror från Spanien och Tyskland

Du går ut med vänner för att äta bra, världen tänker i ordning, hemma sväller brevlådan över. Med dåliga nyheter för mina favoritbilproducenter. Dessutom lider min Saab 9-5 också av en defekt. Det leder emellertid mitt Saab-centrum i Frankfurt med lätthet i ordning. De andra problemen är allvarligare.

Svenska Dagbladet var den första som rapporterade om Spaniens nya fara. Matrici S. Coop, ett företag med 300-anställda och årlig 65-miljonförsäljning, har sökt konkurs för Saab sedan måndag. Eric Geers, vår presschef för Saab, berättade för media att ett möte med leverantören är planerat för den här veckan.

Lars Holmquist, VD för CLEPA - den europeiska leverantörsföreningen - talade om två andra leverantörer från Tyskland som också försöker ansöka om konkurs. Ingen ansökan hade emellertid tagits emot vid Vänersborg tingsrätt förrän i kväll.

Phew. Jag kan föreställa mig vilka företag som är, jag måste bara titta på åtkomststatistiken på bloggen. Nåväl, låt oss hoppas att på fredagen betalas skatterna i tid och att du håller med leverantörerna.

Ärligt talat är jag lite delad i kväll om vad som bör tänkas om den nuvarande utvecklingen. Är konkurshotet en hotande gest - eller är leverantörerna villiga att göra det yttersta. Och hur är det med dagens uttalanden från Saab? Om du hör uttalanden från Eric Geers och fackföreningarna, tror du att vår biltillverkare är på rätt väg.

Tonight. Förvirring. Ärligt. I morgon är en ny dag. Allt kommer att bli bra! Eller?

4 tankar om “Saab-krisen: nya faror från Spanien och Tyskland"

 • I grund och botten finns det ingen fara för tillverkaren Saab om flera leverantörer filar för konkurs. Även om en konkursförvaltare skulle kontrollera transaktionerna. En sådan ansökan om konkurs är inget annat än en tom hotande gest av företag själva i trubbel.

 • Utan anständiga kontakter med dina leverantörer är du förmodligen inte på rätt väg - och sådana anständiga affärer verkar fortfarande inte existera.

  I övrigt kan jag ha ett ämne för vår krisstyrda AdminTom, som mycket hellre skulle skriva om bilarna: Från O-folks läger, vars namn han kan höra mer kommer följande kund, som man skulle vilja veta ibland, om Trollhättan följer här:

  ”Två-liters turbo med direktinsprutning i kombination med fyrhjulsdrift går in i det nya modellåret med en effektökning på 30 hk. Den finns med en sexväxlad manuell eller automatisk växellåda. Motorn utvecklar 185 kW / 250 hk och ett maximalt vridmoment på 400 Nm (tidigare 350 Nm). Versionen med manuell växellåda accelererar till 100 km / h på 7,5 sekunder, och topphastigheten styrs elektroniskt 250 km / h.

  162 kW / 220 hk 2.0 Turbo med framhjulsdrift och sexväxlad växellåda kommer snart att finnas med start / stopp-system och aerodynamiska underredspaneler samt däck med optimerat rullmotstånd. Detta minskar bränsleförbrukningen med 0,5 liter till 7,6 liter per 100 kilometer, i staden även med upp till en liter. CO2 -utsläppen i den kombinerade cykeln sjunker med tio gram till 179 g / km. "

  Med hjälpsystemen som också har poppats upp där skulle det inte vara dåligt om du kanske fick reda på att Saab skulle ta ledningen tvärtom: Det enda systemet av detta slag som jag verkligen saknar är en riktig blindfläckassistent - och tyvärr finns det varken här eller här (granne Volvo skulle ha en TOP-version av denna typ)

  • blank

   Hej Saabulus

   Du vill plåga mig idag, eller hur? Jag är säker på att Saab skulle kunna göra det, eftersom direktinsprutningsmotorerna kommer från samma hörn. Med Hirsch skulle du förmodligen till och med vara bättre än O-stämpeln (jag måste vara försiktig med vad jag skriver, annars får jag det gula kortet ...). Men i den nuvarande situationen vågar jag inte ens ringa Schweiz. Kanske (definitivt!) Optimeringen kommer till och med från Trollhättan, för O-bilar kör ofta runt testfältet där ... 🙂 🙂

   Hälsning 😉

   Tom

Kommentarer är stängda.