Saab legend: Saab 99 EMS

Saab 99 EMS, inbyggd i 1976
Saab 99 EMS, inbyggd i 1976

En av de mycket sällsynta klassikerna från Saab är 99 EMS som vår Saab-vän Dieter fotograferade vid oldtimermötet i Göttingen i juli. På 70-talet var EMS ett försök av Saab att placera 99-serien högre på de utländska marknaderna.

Saab 99 EMS
Saab 99 EMS

Prins Bertil, absolut Saab-fan, medlem av den svenska kungafamiljen och farbror till den nuvarande kungen (BMW-föraren) körde en Saab 99 EMS.

Saab 99 EMS, förkortningen för Electronic Manual Special, var den mest kraftfulla versionen med 110 hk tills - ja, tills turbo kom. Alla EMS kan kännas igen av specialemblemet, den omfattande utrustningen och det speciella kylargrillen.

Vår kopia är från 1976 och enligt Dieter, ett förstklassigt fordon när det gäller kaross, färg och teknik. Det tvåtonade målarjobbet är förmodligen baserat på Rally Saab vid den tiden - tror jag. Rätt? Tack till Saab Center Göttingen för de fantastiska bilderna!

Text: tom@saabblog.net

Man tänkte på “Saab legend: Saab 99 EMS"

  • blank

    Hej Tom,

    ja det här fordonet är en pärla. Han har 170 Turbo-PS, original Minilite-fälgar och drivs av ett holländskt lag. Som en riktig rallybil är den utrustad med en rullebur, en manuell tripmaster, sportstolar och seleband. Tyvärr har jag inga bilder från inredningen och motorrummet.

    Hälsningar, Dieter

Kommentarer är stängda.